Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Προσλήψεις-Μητσοτάκης: Αλλαγή λειτουργίας ΑΣΕΠ για ταχύτερη διαδικασία-Ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Προσλήψεις-Μητσοτάκης: Αλλαγή λειτουργίας ΑΣΕΠ για ταχύτερη διαδικασία – “Το ΑΣΕΠ είναι ένας αξιοκρατικός και αντικειμενικός μηχανισμός προσλήψεων όμως οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγάλες” – Τι είπε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. στην εκπομπή «Live News» του MEGA για τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τις αυξήσεις μισθών στο δημόσιο.

Προσλήψεις-Μητσοτάκης

Συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Live News» του MEGA και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε μεταξύ άλλων και σε ερωτήσεις σχετικά με τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τις αυξήσεις μισθών στο δημόσιο.

Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Αναφορικά με τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε προβληματισμένος με την ταχύτητα με την οποία γίνονται οι προσλήψεις, μίλησε για πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και για την αναγκαιότητα  μιας διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και μιας αποστολής για τον επόμενο ή την επόμενη Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης ή Εσωτερικών αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία των προσλήψεων. Εν κατακλείδι ο Πρόεδρος της Ν.Δ μίλησε για αλλαγή λειτουργίας του ΑΣΕΠ και όχι για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, για μεγαλύτερη ταχύτητα από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης μέχρι τη στιγμή που κάποιος θα πιάσει δουλειά.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια δήλωσε πως πρόθεσή του είναι στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία θα ξεκινήσει το 2025, να θέσει και ζήτημα της αλλαγής του άρθρου 16 και “κατάργησης του μονοπωλίου τού κράτους στην Τριτοβάθμια”.

Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο

Για τις αυξήσεις μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, ανέφερε πως θα ξεκινήσουν από την αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν παιδί.

—————————
Αναλυτικά
Για τις προσλήψεις στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ διημείφθη ο παρακάτω διάλογος: 
Νίκος Ευαγγελάτος: Κομμάτι προσλήψεων. Επικεντρώνω στην υγεία, αλλά το θέτω και γενικότερα. Επειδή πάλι αυτή την προεκλογική περίοδο έγινε κουβέντα, δεχτήκατε και την κριτική ότι τελικά αυτές ας πούμε οι 10.000 προσλήψεις στην υγεία δεν είναι παραπάνω προσλήψεις, αλλά είναι στο πλαίσιο αυτό που ορίζει το μία αποχώρηση, μία πρόσληψη.
Από πού θα δούμε λιγότερους υπαλλήλους; Πού δηλαδή κάποιοι θα βγουν στη σύνταξη και δεν θα τους αντικαταστήσετε για να πάρετε τους περισσότερους στην υγεία.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εμείς έχουμε κάνει έναν προγραμματισμό προσλήψεων και οφείλουμε να τον κάνουμε σε βάθος τριετίας. Ο σκοπός μας είναι σταδιακά να αυξάνουμε τον αριθμό των εργαζόμενων στην υγεία, γιατί και εκεί θα υπάρχουν αποχωρήσεις και άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να αντικατασταθούν και δεν θέλουμε να ξεφύγουμε ουσιαστικά από τον κανόνα του 1:1. Όλοι αναγνωρίζουμε, όμως, ότι στην υγεία πρέπει να γίνουν και παραπάνω μόνιμες προσλήψεις, όπως γίνονται ήδη αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν προκηρύξεις οι οποίες τρέχουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Παραδείγματος χάρη για νοσηλευτές, γιατί έχουμε ελλείψεις ειδικά στον χώρο των νοσηλευτών.
Να σας πω όμως και κάτι ακόμα για τις προσλήψεις, γιατί με προβληματίζει πολύ, και αυτό έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία γίνονται οι προσλήψεις. Κι εσείς έχετε κάνει πολλές φορές, πολλά ρεπορτάζ, που αναδεικνύουν ότι ναι μεν το ΑΣΕΠ είναι ένας αξιοκρατικός και αντικειμενικός μηχανισμός προσλήψεων όμως οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγάλες.
Για εμένα, λοιπόν, μία βασική διαρθρωτική μεταρρύθμιση και μία αποστολή για τον επόμενο ή την επόμενη Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης ή Εσωτερικών θα είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία των προσλήψεων.
Νίκος Ευαγγελάτος: Είναι προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ ή αλλαγή…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, όχι μιλάμε για αλλαγή λειτουργίας του ΑΣΕΠ. Δεν μιλάμε για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, αλλά μιλάμε για μεγαλύτερη ταχύτητα από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία πρόσληψης μέχρι τη στιγμή που κάποιος θα πιάσει δουλειά.
Νίκος Ευαγγελάτος: Υπάρχει κάποιο χρονικό όριο, κάποιο μίνιμουμ ας πούμε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα το εξετάζουμε, έχουμε ήδη κάνει μία δουλειά να χαρτογραφήσουμε τη διαδικασία. Έχουμε επίσης και κάτι ακόμα το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό: για πρώτη φορά οριζόντιους διαγωνισμούς οι οποίοι γίνονται. Έγινε ήδη ο μεγάλος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ τον Μάρτιο, κάτι το οποίο μας δημιουργεί μία «δεξαμενή» υποψηφίων. Μιλάμε τώρα για τις γενικές προσλήψεις που θα γίνουν, προφανώς όταν μιλάμε για πιο εξειδικευμένο προσωπικό αυτό δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, αλλά παραδείγματος χάρη για διοικητικούς υπαλλήλους θα μπορούμε να προστρέξουμε στη μεγάλη δεξαμενή του ΑΣΕΠ και με αυτόν τον τρόπο να επιταχύνουμε και τους χρόνους προσλήψεων.
Αλλά βέβαια, τονίζω, είναι πολύ σημαντικές οι προσλήψεις για την υγεία, δεν είναι όμως η μόνη πολιτική την οποία έχουμε.
Αυτό το οποίο θέλουμε είναι και να δώσουμε εργασιακή ασφάλεια σε ανθρώπους οι οποίοι παρείχαν τις υπηρεσίες τους χωρίς να είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και να είμαστε σίγουροι ότι προσλαμβάνουμε τον σωστό άνθρωπο στη σωστή θέση.
Για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είπε:
Νίκος Ευαγγελάτος: Εμμένω σε αυτά τα λίγο πιο καθημερινά. Το ξαναλέω, είμαστε λίγο πριν τις εκλογές, άρα όλοι πρέπει να έχουν μια καθαρή εικόνα τού τι έρχεται. Ιδιωτικά πανεπιστήμια. Νομίζω είμαστε εμείς και η Αλβανία μόνο οι χώρες που δεν έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη, έτσι; Τι θα κάνετε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, για να ανοίξει αυτή η συζήτηση, πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Αυτό χρειάζεται δύο Βουλές. Άρα, δεν είναι κάτι το οποίο πρόκειται να γίνει άμεσα, μέσα στα επόμενα χρόνια.
Πρόθεσή μου, όμως, είναι στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία θα ξεκινήσει το 2025, να θέσω και ζήτημα της αλλαγής του άρθρου 16 και κατάργησης πια του μονοπωλίου τού κράτους στην τριτοβάθμια…
Νίκος Ευαγγελάτος: Με ποια μορφή; Με τη μορφή των ιδιωτικών πανεπιστημίων ή αυτών των μη κερδοσκοπικών;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα πανεπιστήμια μπορούν να είναι και ιδιωτικά, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος του κράτους. Δεν θέλω πανεπιστήμια τα οποία να είναι κατ’ όνομα πανεπιστήμια και να μην έχουν αυστηρές προδιαγραφές.
Άρα, σε αυτό θα επιμείνω πολύ. Αν πρόκειται να αποκτήσουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας, όπως έχουν όλες οι χώρες, αυτά τα πανεπιστήμια θα έχουν υψηλές προδιαγραφές.
Μέχρι να φτάσουμε εκεί όμως, όλη μου η έμφαση, κ. Ευαγγελάτε, είναι στο δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο στηρίχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και όταν εννοώ στηρίχθηκε, μέσα από έναν νόμο – πλαίσιο απελευθερώθηκαν τα πανεπιστήμια να συνεργάζονται περισσότερο με τον ιδιωτικό τομέα, να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην κατάρτιση των προγραμμάτων τους, το εσωτερικό ERASMUS. Ένας φοιτητής να μπορεί να φεύγει από το τμήμα του και να πηγαίνει σε ένα άλλο τμήμα για ένα εξάμηνο για να έχει περισσότερες προσλαμβάνουσες παραστάσεις.
Το γεγονός ότι καταφέραμε και βγάλαμε, ουσιαστικά, τους μπαχαλάκηδες από τα πανεπιστήμια, γιατί το πρόβλημα της βίας δεν είναι πια αυτό το οποίο ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Το γεγονός ότι στηρίζουμε τα πανεπιστήμια και δημιουργούμε καινούργιες φοιτητικές εστίες μέσα από συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Τα πανεπιστήμια σήμερα, τα δημόσια πανεπιστήμια, και ξέρετε πολλά πανεπιστήμια της περιφέρειας που κάνουν μια εξαιρετική δουλειά, πρωταγωνιστούν στις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με ξένα ιδρύματα. Ξενόγλωσσα προγράμματα, η Ιατρική Θεσσαλονίκης έχει ξενόγλωσσο πρόγραμμα Ιατρικής το οποίο το χρεώνει, προφανώς για φοιτητές από το εξωτερικό, διότι ο Έλληνας έχει δωρεάν πρόσβαση στην παιδεία. Και γίνεται η Ελλάδα, αρχίζει να γίνεται, κέντρο εκπαίδευσης. Από το να εξάγουμε φοιτητές, δηλαδή, έχει έρθει η ώρα να μπορούμε εμείς να προσφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες.
Νίκος Ευαγγελάτος: Μακάρι, μακάρι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα αυτό που λέτε, «μακάρι», γίνεται ήδη από τα δημόσια πανεπιστήμια. Άρα, μέχρι να φτάσουμε να συζητήσουμε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια -θα έρθει και η ώρα του- ας δώσουμε την έμφαση στο καλό δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά και σε κάτι ακόμα που θα μας απασχολήσει  πολύ την επόμενη τετραετία: στην καλή τεχνική εκπαίδευση. Από τα Επαγγελματικά μας Λύκεια μέχρι την τεχνική εκπαίδευση, μέχρι τα Δημόσια ΙΕΚ.
Δεν θα πάνε όλα τα παιδιά στο πανεπιστήμιο. Η αγορά αναζητά σήμερα αγωνιωδώς καλούς τεχνίτες με πολύ καλές απολαβές. Και υπάρχουν πολλά νέα παιδιά τα οποία, εφόσον ακολουθήσουν αυτή την επαγγελματική διαδρομή, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν πρόσβαση σε καλές τεχνικές σπουδές, με καλή πιστοποίηση και με πολύ καλή προοπτική εργασίας την επόμενη μέρα.
Για τις αυξήσεις στο Δημόσιο είπε
Από εκεί και πέρα έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί. Οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, μιας και με ρωτήσατε, θα ξεκινήσουν από την αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν παιδί. Δηλαδή, ένας δημόσιος υπάλληλος με δύο παιδιά θα δει αμέσως από 1/1/24, ανεξαρτήτως του τι άλλο θα κάνουμε στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση 50 ευρώ.
Δείτε επίσης
Πριν φύγετε
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση