Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Πρόσβαση AμεΑ στην υγεία και το Ψήφισμα 148 του ΠΟΥ-Tου Γ. Σταμάτη, Γεν. Γραμματέα Κοιν. Αλληλεγγύης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πρόσβαση AμεΑ στην υγεία και το Ψήφισμα 148 του ΠΟΥ-Tου Γιώργου Σταμάτη, Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η πρόσβαση των AμεΑ στην υγεία και το Ψήφισμα 148 του ΠΟΥ

Άρθρο του Γιώργου Σταμάτη, Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη διαρκώς μεταβαλλόμενη εποχή που βιώνουμε τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα συγκροτούν ένα ισχυρό πλέγμα ατομικής και κοινωνικής προστασίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Στην παρούσα υγειονομική κρίση το δικαίωμα που βρίσκεται διεθνώς στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος είναι η καθολική και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Η προστασία της υγείας έχει διφυή χαρακτήρα, διότι συνιστά παράλληλα θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα και αδιαπραγμάτευτο δημόσιο αγαθό.

Μια ειδική πληθυσμιακή κατηγορία που αντιμετωπίζει σε παγκόσμια κλίμακα, διαχρονικά εμπόδια και διακρίσεις σχετικά με την απρόσκοπτη και αποτελεσματική χρήση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, είναι τα άτομα με αναπηρία.

Ειδική πρόβλεψη γι’ αυτό γίνεται στο αρ.25 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Δεδομένου ότι το αναφαίρετο και απαράγραπτο δικαίωμα στην υγεία αφορά εξίσου όλους τους πολίτες, δεν μπορεί να συντελείται καμία διάκριση, άμεση ή έμμεση, σε βάρος των ατόμων με αναπηρία.

Ειδικότερα, στη Σύμβαση ορίζεται ότι, τα κράτη έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίζεται στα Άτομα με Αναπηρία η ακώλυτη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας.

Οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων κρατών αφορούν αφενός, την πρόσβαση των πολιτών με αναπηρία στο γενικό σύστημα υγείας και αφετέρου τη λήψη εξειδικευμένων μέτρων για την κάλυψη των επιμέρους αναγκών τους, με τη διασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας σ’ ένα φάσμα τομέων, όπως το δομημένο περιβάλλον, την επικοινωνία και την προσαρμογή των ιατρικών μηχανημάτων για όσους το χρειάζονται.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε και στο cnn.gr

Δείτε επίσης

Αββά Charles-Michel de l’Épée: Η ιστορία του “πατέρα των κωφών”-Του Γ. Σταμάτη, Γ.Γ. Κοιν. Αλληλεγγύης 

Λευκό μπαστούνι-μέσο για ανεξάρτητη διαβίωση: Αρθρο του Γ. Σταμάτη Γ. Γ. Κοινων. Αλληλεγγύης και Καταπ/σης Φτώχειας 

Διαβάζω για τους άλλους: Φορητοί Η/Υ δωρεά Γ. Δημητριάδη Γ.Γ Γραμματείας Πρωθυπουργού-Γ. Σταμάτη Γ.Γ Κοινων. Αλληλεγγύης 

Eκπαίδευση Ρομά-προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη: Του Γ. Σταμάτη, Γ. Γ. Κοιν. Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Ι.Π.Ε.Μ. - Δ.Ο.Ε.). Διετέλεσε Προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Εκπαίδευσης της Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, Διευθυντής στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Αιγάλεω, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας και Σύμβουλος Α΄ Ειδικής Αγωγής στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Γράψτε μία απάντηση