Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Προσωπικά δεδομένα Τηλεκπαίδευσης: Συζήτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Προσωπικά δεδομένα Τηλεκπαίδευσης: Συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης “Σκανδαλώδης η παραχώρηση στην εταιρεία Cisco προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατομμυρίου μαθητών-τριών και εκπαιδευτικών”.

Προσωπικά δεδομένα Τηλεκπαίδευσης

Η με αριθμό 602/23-3-2021 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα: “Σκανδαλώδης η παραχώρηση στην εταιρεία Cisco προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατομμυρίου μαθητών-τριών και εκπαιδευτικών”, συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Την Ερώτηση θα απαντήσει η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζ. Μακρή.

Επίσης θα συζητηθεί

και η  με αριθμό 623/29-3-2021 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Εμμανουήλ Θραψιανιώτη προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα: “Έναρξη λειτουργίας νέων Τμημάτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου”.

Δείτε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για τα προσωπικά δεδομένα της Τηλεκπαίδευσης

________________________

Η Επίκαιρη Ερώτηση για τα Προσωπικά Δεδομένα Τηλεκπαίδευσης

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2021

Θέμα: Σκανδαλώδης η παραχώρηση στην εταιρεία Cisco προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατομμυρίου μαθητών-τριών και εκπαιδευτικών.

Η κ. Υπουργός καθυστέρησε ένα χρόνο σχεδόν να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις με την εταιρία Cisco, παραβιάζοντας το νόμο 3861/2010 περί διαφάνειας και το νόμο 4727/2020, που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε, και προβλέπει την ανάρτηση τέτοιου είδους συμβάσεων για δωρεές στο διαδίκτυο.

Στην απαίτηση, μάλιστα,

φωνών της αντιπολίτευσης, να έρθουν οι συμβάσεις με τη Cisco στη Βουλή, προέτρεπε τον/την ενδιαφερόμενο/η να περάσει από το γραφείο της να τις δει.

Τελικά, παρά την πρόδηλη από τα παραπάνω απροθυμία της, αναγκάστηκε να προβεί σε δημοσιοποίηση, έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που τρόμαζε περισσότερο την κ. Υπουργό:

το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο κατέβαλε στη Cisco το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά αδειών Cisco Webex for Education, τη στιγμή που για μήνες η κ. Υπουργός διατεινόταν ότι το Webex ήταν δωρεά της εταιρείας, ή το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου, έβαλε την υπογραφή της στην παραχώρηση προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατομμυρίου εκπαιδευτικών και μαθητών-τριών, οι οποίοι-ες όχι μόνο είχαν παντελή άγνοια για το γεγονός και δεν συναίνεσαν σε κάτι τέτοιο, αλλά συγχρόνως λάμβαναν και διαβεβαιώσεις από πλευράς του υπουργείου για την ασφάλεια των εκπαιδευτικών συνεδριών μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα, διαβάζουμε

στο «Συνημμένο Β, Έκθεμα προστασίας δεδομένων», ότι η Cisco μπορεί να «αποκαλύψει δεδομένα τηλεμετρίας και δεδομένα υποστήριξης σε τρίτους, […], μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά τα απο-προσωποποιημένα δεδομένα τηλεμετρίας και δεδομένα υποστήριξης για δικούς της επιχειρηματικούς σκοπούς χωρίς απόδοση ή αποζημίωση στον πελάτη και η Cisco μπορεί να χρησιμοποιήσει τα Διοικητικά δεδομένα για δικούς της επιχειρηματικούς σκοπούς ή για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τον πελάτη βάσει ισχύουσας συμφωνίας.

Η Cisco δεν υποχρεούται να καταστρέψει

ή να επιστρέψει προστατευμένα διαχείρισης που αποτελούν δεδομένα διαχείρισης, δεδομένα τηλεμετρίας, δεδομένα παραμυθιού ή δεδομένα υποστήριξης και θα συνεχίσει να επιτρέπεται να χρησιμοποιεί και αν αποκαλύπτει τα εν λόγω δεδομένα διαχείρισης, δεδομένα τηλεμετρίας ή δεδομένα υποστήριξης, μόνο σε μη προσδιορισμένη μορφή, όπως ορίζεται στην παρούσα ενότητα 8 (επιτρεπόμενη χρήση και αποκάλυψη) μετά την καταγγελία ή λήξη της παρούσας ΣΠΠΔ».

Τα δεδομένα τηλεμετρίας, διαχείρισης και υποστήριξης είναι τα μεταδεδομένα,

για τα οποία έχει αποφανθεί ο Γενικός Κανόνας Προστασίας Δεδομένων (GDPR) ότι είναι προσωπικά δεδομένα.

Πρόκειται, λοιπόν,

για μια έτοιμη τράπεζα μεταδεδομένων από 1.5 εκατομμύριο φυσικά πρόσωπα που προσδιορίζουν τάσεις, προτιμήσεις, συμπεριφορές και μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν από την ίδια εταιρία ή να μεταπωληθούν σε άλλες εταιρείες.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1.Γνώριζε τι ακριβώς παραχωρεί στην εταιρία Cisco ή δηλώνει άγνοια και ως εκ τούτου δεν επιτέλεσε επαρκώς το ρόλο της ως κεφαλή αυτού του υπουργείου;

Τι θα γίνει αυτή τη στιγμή με τα μεταδεδομένα που συνέλεξε και συνεχίζει να συλλέγει κάθε μέρα τηλεκπαίδευσης η Cisco, τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίου μαθητών-τριών και εκπαιδευτικών, εν αγνοία και χωρίς τη συναίνεσή τους;

Θα παραμένουν έρμαιο στα χέρια παγκόσμιων κολοσσών προκειμένου να προσαρμόζουν και να επεκτείνουν τις εμπορικές και διαφημιστικές ανάγκες τους;

2.Πώς εξηγεί τη λέξη «δωρεά», που ήταν η απάντησή της κάθε φορά που γινόταν αναφορά στη σύμβαση με την Cisco, με τα δυο εκατομμύρια ευρώ που τελικά έφτασαν στο ταμείο της εταιρείας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κρίτων Αρσένης

Δείτε επίσης

Απάντηση Υπουργείου Παιδείας στην ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τις συμβάσεις τηλεκπαίδευσης
Πανδημία και Τηλεκπαίδευση: Οι επιπτώσεις στη μάθηση και την ψυχική υγεία-Ανοικτή Διαδικτυακή Εκδήλωση
e-κόπωση: Διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας και εκπαίδευσης στην εποχή της πανδημίας-Διαδικτυακή Ημερίδα
Φοιτητική ζωή και πανδημία: Οδηγός αυτοβοήθειας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Πριν φύγετε

Ψηφιακή Μέριμνα-voucher 200 ευρώ: Αιτήσεις από Δευτέρα 05 Απριλίου 2021 | Η πλατφόρμα
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση