Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Προτάσεις από ΟΟΣΑ για σύστημα διορισμών-αξιολόγησης εκπ/κών και για όλες τις βαθμίδες εκπ/σης ζήτησε το Υπ. Παιδείας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Προτάσεις από ΟΟΣΑ για σύστημα διορισμών και προσλήψεων, αξιολόγηση εκπαιδευτικών και για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης ζήτησε το Υπουργείο Παιδείας.

Προτάσεις από ΟΟΣΑ

Σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για την προσχολική αγωγή, την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια, την Επαγγελματική εκπαίδευση, τις δομές κατάρτισης, το σύστημα προσλήψεων και διορισμών των εκπαιδευτικών και το σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου αλλά και των εκπαιδευτικών, θα προχωρήσει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) μετά από συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί άμεσα, με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ).

Με “άριστα” βαθμολογούνται οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

Ολα αυτά σύμφωνα με δημοσίευμα της “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ”, στο οποίο αναφέρεται ότι μετά από πληροφορίες, ένας πολύ υψηλός αριθμός νεοδιόριστων κατά την αξιολόγησή τους, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διετίας στα σχολεία, βαθμολογήθηκε με άριστα.

Ο σκοπός των προτάσεων του ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα, οι προτάσεις του ΟΟΣΑ σκοπό έχουν να εμπλουτίσουν τα όσα δρομολογούνται από το ΥΠΑΙΘΑ και η απόφαση ελήφθη έπειτα από συνάντηση του Υπουργού ΠΑΙΘΑ κου Κυριάκου Πιερρακάκη με εκπροσώπους του ΟΟΣΑ κατά την πρόσφατη διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι.

Οι προτάσεις θα προέλθουν από διεπιστημονική επιτροπή του οργανισμού, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί και ειδικοί εκπαιδευτικής πολιτικής. Με βάση τη μελέτη, η διεπιστημονική επιτροπή θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ενδεικτικά οι προτάσεις, που έχει συμφωνηθεί να κατατεθούν σε 9 με 12 μήνες, θα αφορούν παρεμβάσεις σε οκτώ βασικά πεδία:

  1.  Στο περιεχόμενο και στη δομή των προγραμμάτων σπουδών.
  2.  Στα εργαλεία εκμάθησης και στις μεθόδους διδασκαλίας.
  3.  Στο πλαίσιο ανάπτυξης των δεξιοτήτων των μαθητών μέσα από ερευνητικά προγράμματα (projects) και δράσεις, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των μαθημάτων.
  4.  Στο πλαίσιο αξιολόγησης των μαθητών.
  5.  Στο σύστημα προσλήψεων και διορισμών των εκπαιδευτικών.
  6.  Στο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
  7.  Στην οργάνωση της προσχολικής αγωγής και τη σύνδεσή της με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
  8.  Στη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις δομές κατάρτισης.

Η μελέτη θα βασιστεί στα αποτελέσματα του τελευταίου διαγωνισμού PISA

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μελέτη θα βασιστεί στα αποτελέσματα του τελευταίου διαγωνισμού PISA, που οργανώθηκε το 2022, η δημοσιοποίηση των οποίων αναμένεται στις αρχές του προσεχούς Δεκεμβρίου και δεν αναμένεται μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με τα αποτελέσματα προηγούμενων διαγωνισμών, στους οποίους οι Ελληνες μαθητές κινήθηκαν στη μετριότητα.

Τι έδειξε ο διαγωνισμός PISA του 2018

Συγκεκριμένα, στον διαγωνισμό PISA του 2018 (ο διαγωνισμός οργανώνεται ανά τριετία, αλλά το 2021 υπήρξε αναβολή του λόγω της πανδημίας), σε σύνολο 78 χωρών (μέλη του ΟΟΣΑ και μη), οι Ελληνες μαθητές:

• Στην κατανόηση κειμένου συγκέντρωσαν 457 μονάδες, ενώ στον διαγωνισμό του 2015 είχαν συγκεντρώσει 467 μονάδες. Το 2018 η Ελλάδα κατετάγη 42η, ενώ το 2015 41η. Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ το 2018 ήταν 487 βαθμοί.

• Στα μαθηματικά συγκέντρωσαν 451 μονάδες και η Ελλάδα μοιράστηκε με την Κύπρο την 43η θέση. Το 2015 η Ελλάδα συγκέντρωσε 454 μονάδες και κατετάγη επίσης 43η. Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ στα μαθηματικά του 2018 ήταν 489 μονάδες.

• Στις φυσικές επιστήμες συγκέντρωσε 452 μονάδες, οι οποίες έφεραν την Ελλάδα στην 44η θέση. Στον διαγωνισμό του 2015 οι Ελληνες βαθμολογήθηκαν με 455 βαθμούς, οι οποίοι έφεραν τη χώρα μας στην 43η θέση. Ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ το 2018 ήταν 489 μονάδες.

Τι είπε στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας

Οπως ανέφερε μάλιστα στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας, η εικόνα των αποτελεσμάτων στους διαγωνισμούς PISA αποκαλύπτει ελλείψεις και παθογένειες που διατρέχουν και τις δύο βαθμίδες. Ενδεικτικά, οι Ελληνες μαθητές δεν αποκτούν βασικές δεξιότητες στο σχολείο, όπως η κατανόηση κειμένου και η εφαρμογή στην πράξη όσων γνώσεων μαθαίνουν στο σχολείο, ενώ δεν φαίνεται να καλλιεργούν ήπιες δεξιότητες (soft skills), όπως π.χ. η κριτική και συνθετική σκέψη και η ομαδική δουλειά.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα αριστεία απονέμονται σωρηδόν στους Ελληνες μαθητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, φέτος χορηγήθηκαν 179.580 αριστεία σε μαθητές γυμνασίου – λυκείου σε σύνολο περίπου 680.000 μαθητών. Από την άλλη, όμως, ο ένας στους τρεις υποψηφίους για τα ΑΕΙ στις Πανελλαδικές Εξετάσεις συγκεντρώνει μέσο όρο κάτω από τη βάση του 10.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Δείτε επίσης

Εξ αποστάσεως φροντιστήριο για τους μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας προανήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας 

Υπουργοί Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου: Τι συμφωνήθηκε για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε θέματα Παιδείας 

Μιχαηλίδου για κενά: Θα καταγράφονται από το Υπουργείο κεντρικά την Ανοιξη της προηγούμενης χρονιάς 

Συνέντευξη Πιερρακάκη: “Ολοι αξιολογούμαστε, με πρώτο εμένα”-Τι είπε για το νέο νομοσχέδιο, τους διορισμούς, τα κενά 

Τι αλλάζει στην Επαγγελματική Εκπαίδευση: Οι 3 άξονες και οι 6 πυλώνες του νέου νομοθετικού πλαισίου 

Πρόεδρος ΑΣΕΠ-διοριστέοι 2008: “Δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ο επιτυχών είναι και διοριστέος”

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση