Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Προϋπολογισμός ΥΠΑΙΘ: Οχι διορισμοί το 2019-Αδιάβαστοι και στην απλή αριθμητική  | Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Προϋπολογισμός ΥΠΑΙΘ: 4.500 διορισμοί όχι το 2019 – Αδιάβαστοι και στην απλή αριθμητική – Ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Προϋπολογισμός ΥΠΑΙΘ

Κοινοποιήθηκε Ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα μ αυτήν:

  • Η Υπουργός Παιδείας πιάστηκε πρόσφατα αδιάβαστη στην Ιστορία, σήμερα πιάνεται αδιάβαστη και στην απλή Αριθμητική.
  • Πως γίνεται το Yπουργείο Παιδείας να θεωρεί τα 4 δις € περισσότερα από τα 5 δις €;
  • Η ΝΔ προτίθεται να μειώσει σε ποσό άνω του 200 εκατ. € (0.1% του ΑΕΠ) τον προϋπολογισμό για την Παιδεία.
  • Η κα Κεραμέως, έχοντας κατά νου το σαμποτάζ και την παράδοση άδειων ταμείων από την κυβέρνηση Α. Σαμαρά το 2015, θεωρεί ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με τον ίδιο τρόπο.
  • Το ΥΠΑΙΘ παραδέχτηκε πως οι 4.500 διορισμοί της ειδικής αγωγής δεν θα πραγματοποιηθούν εντός του 2019, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις στη Βουλή και στις συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις.
  • Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα στερείται από την προϋπολογισμένη δαπάνη των 22 εκατ. € που εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ανακοίνωση επισυνάπτεται αναλυτική τεκμηρίωση των λεγομένων.

________________

Προϋπολογισμός ΥΠΑΙΘ

Δείτε την Ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Προϋπολογισμός ΥΠΑΙΘ: αδιάβαστοι και στην απλή αριθμητική

Το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων με επίσημη ανακοίνωσή του κατηγόρησε την ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για «δημιουργική λογιστική» αναφορικά με τον προϋπολογισμό της δημόσιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, το μόνο που κατάφερε είναι να εκτεθεί για μια ακόμη φορά.

Η Υπουργός Παιδείας πιάστηκε πρόσφατα αδιάβαστη στην Ιστορία, σήμερα πιάνεται αδιάβαστη και στην απλή Αριθμητική. Απίστευτο κι όμως αληθινό!

Πως γίνεται το υπουργείο Παιδείας να θεωρεί τα 4 δις € περισσότερα από τα 5 δις €;

Πρόκειται για πανικό και απροσεξία ή μήπως η Υπουργός Παιδείας επιδιώκει να θολώσει τα νερά, επιρρίπτοντας στο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τις μειώσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ για το 2020;

Α. Μείωση και όχι αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από τη ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα οικονομικά στοιχεία που παραθέτει (και όχι επικαλείται), αποδεικνύει πως σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (2/55677/ΔΠΓΚ) επί της δικής του διακυβέρνησης, η πρόβλεψηγια τις δαπάνες του ΥΠΑΙΘ για το 2020 είναι 5.598.600.000 €, εκ των οποίων 5.088.600.000 € προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από το ΠΔΕ (βλ. Πίνακα Ι-2020 της αναλυτικής τεκμηρίωσης).

Το ΥΠΑΙΘ στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως έχει προβλέψει 4.953.000.000 €για το 2020 (τακτικός προϋπολογισμός), μόνο που αυτό δεν αποτελεί αύξηση, αλλά μείωση κατά 135 εκατ. €.

Δυστυχώς τα νούμερα είναι αμείλικτα και απόλυτα και το 4 είναι μικρότερο του 5. Τα έγγραφα που καταθέτει το ίδιο το ΥΠΑΙΘ συνηγορούν στο απλό αυτό συμπέρασμα.

Επίσης, στο κατατεθειμένο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 και μάλιστα στο σενάριο βάσης, προβλέπεται εξοικονόμηση 500 εκατ. € από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων. Αυτή κι αν είναι δημιουργική λογιστική!

Η Υπουργός Παιδείας πρέπει να μας ενημερώσει αν το ΥΠΑΙΘ θα συμμετέχει στη συγκεκριμένη μείωση. Και αν ναι, ποιο θα είναι το ποσό που θα περικόψει;

Στην περίπτωση αυτή, δεν ισχύει ούτε το ποσό των 4.953 δις € που επικαλείται το υπουργείο.

Η αλήθεια είναι μία· η ΝΔ προτίθεται να μειώσει σε ποσό άνω του 200 εκατ. € (0.1% του ΑΕΠ) τον προϋπολογισμό για την Παιδεία.

Β. Η εγκύκλιος ήταν προγραμματισμένη και όχι προεκλογική

 Στο ίδιο σπιράλ παραπληροφόρησης, το ΥΠΑΙΘ αναφέρει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την εν λόγω εγκύκλιο (που αποδείξαμε πως είναι θετική και όχι αρνητική για τα οικονομικά της Παιδείας), την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν τις εκλογές του Ιουλίου.

Η κα Κεραμέως, έχοντας κατά νου το σαμποτάζ και την παράδοση άδειων ταμείων από την κυβέρνηση Α. Σαμαρά το 2015, θεωρεί ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με τον ίδιο τρόπο.

Είναι από τις περιπτώσεις που η φαντασία ξεπερνά την πραγματικότητα, καθώς οι εγκύκλιοι του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, εκδίδονται κάθε χρόνο τον Ιούλιο.

Ενδεικτικά, οι αντίστοιχες εγκύκλιοι δημοσιεύτηκαν:

  • στις 5 Ιουλίου 2019 (για το 2020),
  • στις 6 Ιουλίου 2018 (για το 2019),
  • στις 7 Ιουλίου 2017 (για το 2018).

Άνθρακες λοιπόν, ο θησαυρός πως ο ΣΥΡΙΖΑ περιέκοψε επίτηδες τον προϋπολογισμό για την Παιδεία παραμονές των εκλογών.

Γ. Οι 4.500 προσλήψεις της ειδικής αγωγής δε θα γίνουν εντός του 2019

Η υπουργός Παιδείας, στον πανικό της να αποκρούσει την κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με τις μειώσεις στις δαπάνες για την εκπαίδευση, προχώρησε σε μια ακόμη απρομελέτητη αποκάλυψη.

Η ανακοίνωση επισημαίνει πως το ΥΠΑΙΘ έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2020 (!) τις πιστώσεις για τις μόνιμες προσλήψεις των 4.500 εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Με τον τρόπο αυτό παραδέχτηκε πως οι 4.500 διορισμοί της ειδικής αγωγής δεν θα πραγματοποιηθούν εντός του 2019, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις στη Βουλή και στις συνεχείς τηλεοπτικές της εμφανίσεις.

Δυστυχώς αυτό σημαίνει πως το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα στερείται από την προϋπολογισμένη δαπάνη των 22 εκατ. € που εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και κρίσιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό στον πολύπαθο τομέα της ειδικής αγωγής & εκπαίδευσης.

Δ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015, όταν όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες είχαν αγγίξει ιστορικά χαμηλά.

Παρά το ναρκοθετημένο πεδίο, τη δημοσιονομική στενότητα και τις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, κατόρθωσε να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την Παιδεία και την Έρευνα, καθώς και να δρομολογήσει μόνιμες προσλήψεις έπειτα από 10 χρόνια αδιοριστίας.

Η επαναφορά του προϋπολογισμού για την Παιδεία στα επίπεδα του 2013 (βλ. αναλυτική τεκμηρίωση Ε.3) μπορεί να φαντάζει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ένα αμελητέο κατόρθωμα.

Ωστόσο, το πραγματικά μεγάλο κατόρθωμα είναι το ιστορικό χαμηλό του 2015, προϋπολογισμένο από την κυβέρνηση της ΝΔ και του Α. Σαμαρά.

Αν λοιπόν, η υπουργός Παιδείας ασκεί κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για μικρή αύξηση στη δημόσια χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, τι έχει άραγε να πει τόσο για τις μειώσεις που η ίδια φέρνει, όσο και για τεράστιες περικοπές την περίοδο που η παράταξή της χρεωκοπούσε τη χώρα;

* στην επόμενη σελίδα ακολουθεί αναλυτική τεκμηρίωση

 Δείτε την αναλυτική τεκμηρίωση στο Εγγραφο ΕΠΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ για προϋπολογισμό ΥΠΑΙΘ

____________________

Δείτε σχετικά

Υπουργείο Παιδείας προς ΣΥΡΙΖΑ: Εγκαταλείψτε τη «δημιουργική λογιστική»-αμείλικτοι οι αριθμοί

   ____________________

Δείτε επίσης

Ζαχαράκη στο ΕΘΝΟΣ: Οι λόγοι των κενών-Κ.Λ. και Ψυχολόγοι για στήριξη σχολείων
Πόσες είναι οι ΣΜΕΑΕ και τα Τμήματα Ενταξης: Αριθμοί μαθητών | Πίνακες
Προσλήψεις αναπληρωτών τριετίας στην Ειδική Αγωγή: Επίσημα στοιχεία Υπουργείου Παιδείας
Αριθμοί μονίμων σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΣΥ: Εκπαιδευτικοί Α/θμιας-Β/θμιας-ΕΕΠ-ΕΒΠ
Σχέδιο κατανομής 4500 θέσεων στην Ειδική Αγωγή: Με επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΙΘ

  ____________________

Δείτε ακόμη

Κεραμέως για νομοθετικό έργο Υπουργείου Παιδείας στη Βουλή
Ζαχαράκη στη Βουλή: Τι είπε για το νομοσχέδιο για Δομές και Στελέχη, διορισμούς, κενά, ΕΠΑΛ
Μοριοδότηση δυσπρόσιτων και ποινές μη ανάληψης υπηρεσίας: Τι είπαν Κεραμέως-Ζαχαράκη-Φίλης
Φίλης-Τζούφη: Τι είπαν στη Βουλή για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: Ψεύδη και φτηνοί εντυπωσιασμοί από το ΥΠΑΙΘ – Ναρκοθετείται ο διάλογος

 ____________________

Πριν φύγετε

 Ολες οι έως σήμερα προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών – ΕΕΠ – ΕΒΠ για το 2019-20
Μητρώο Επιμορφωτών ΕΠΑΛ: 2η Πρόσκληση αίτησης ένταξης
Οδηγός εκπαιδευτικού: Αδειες, Ωράρια, Καθηκοντολόγια, Λειτουργία σχολείων, Ιδιωτικό Εργο κ.α.
Συζήτηση για κενά – Πρόγραμμα ΕΠΑΛ στη Βουλή: 5 Επίκαιρες Ερωτήσεις τη Δευτέρα 4/11/2019
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση