Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Πρωθυπουργός για Πανελλαδικές και ασφάλεια Πανεπιστημίων στο Υπουργικό Συμβούλιο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πρωθυπουργός για Πανελλαδικές και ασφάλεια Πανεπιστημίων στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης 22.12.2020, στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Πρωθυπουργός για Πανελλαδικές και ασφάλεια Πανεπιστημίων

Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για το  2020, το οποίο συνεδριάζει σήμερα Τρίτη 22.12.2020 μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση έκανε ιδιαίτερη μνεία στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΑΙΘ αναφορικά με:

  • Τη διαδικασία εισαγωγής σε δύο φάσεις, για μεγαλύτερη έμφαση στην εκφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε Πανεπιστημιακό Τμήμα εισαγωγής, τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα και
  • Την ενίσχυση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων.
Αναλυτικά η αναφορά του Πρωθυπουργού

“Από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τις οποίες θα συζητήσουμε σήμερα επιτρέψτε μου να κάνω μία ειδικότερη αναφορά σε δύο νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Το πρώτο,

για το οποίο θα μας μιλήσει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναβαθμίζει από τη μία τις σπουδές, από την άλλη την ασφάλεια στα πανεπιστήμια.

Η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Και εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα εξηγήσει ακριβώς η Νίκη πώς θα δουλέψει το καινούργιο σύστημα.

Και ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία.

Θέλω να σας θυμίσω ότι το 30% των εισαγομένων στην ανώτατη εκπαίδευση σήμερα δεν αποφοιτά ποτέ. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τόλμη και θάρρος.

‘Αλλη μία σημαντική μεταρρύθμιση

την οποία θα συζητήσουμε σήμερα έρχεται να πλαισιώσει την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, εμπεδώνοντας την ομαλή λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ενισχύονται ποινικές και πειθαρχικές διατάξεις κατά της ανομίας στους χώρους των πανεπιστημίων, οι οποίοι πια θα προστατεύονται με σύγχρονα τεχνικά μέσα.

Και ιδρύεται Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ώστε να θωρακίζεται το άσυλο των ιδεών και της γνώσης από τις επιθέσεις της βίας και του εγκλήματος”.

Δείτε σχετικά

Υπουργικό Συμβούλιο 22.12.2020: Παρουσιάζονται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για Πανελλαδικές και ασφάλεια ΑΕΙ
Αλλαγές συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ-Ελάχιστη βάση-Ενίσχυση ασφάλειας ΑΕΙ: Διάλογος ΥΠΑΙΘ-Πρυτάνεων
Κεραμέως-Χρυσοχοΐδης: Παρουσίασαν το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων
 Κεραμέως για βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ-voucher 200 ευρώ σε νέους-ύλη Πανελλαδικών-άνοιγμα σχολείων
Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply