Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Πρωθυπουργός για αξιολόγηση νεοδιόριστων εκπ/κών, αξιολογητών, ψηφιακή κάρτα εργαζομένου στο Δημόσιο, ΑΣΕΠ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πρωθυπουργός για αξιολόγηση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, αξιολόγηση αξιολογητών, ψηφιακή κάρτα εργαζομένου στο Δημόσιο, ΑΣΕΠ, γραπτό διαγωνισμό – Εκλογές τον Μάϊο –  Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. 

Πρωθυπουργός για αξιολόγηση νεοδιόριστων και ψηφιακή κάρτα εργαζόμενου στο Δημόσιο

Συνέντευξη παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή “Πρωταγωνιστές” του Σταύρου Θεοδωράκη, στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, την πρώτη μετά την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, όπου και ανακοίνωσε πως θα έχουμε εθνικές εκλογές τον μήνα Μάϊο.

Ανάμεσα σε άλλα, σχετικά με την τραγωδία, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αξιολόγησης και ιδιαίτερα στην αξιολόγηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, στην αξιολόγηση των αξιολογητών, στην είσοδο ψηφιακής κάρτας εργαζόμενου στο δημόσιο, στο ΑΣΕΠ και στον διενεργηθέντα γραπτό διαγωνισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Αξιολόγηση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

“Για πρώτη φορά -για πρώτη φορά- οι δόκιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά τη διετία θα αξιολογηθούν. Πόσοι από αυτούς που μας ακούνε σήμερα γνωρίζουν ότι σήμερα στη δημόσια διοίκηση, όταν διορίζεσαι για δύο χρόνια είσαι δόκιμος και μονιμοποιείσαι μετά την πάροδο διετίας, μετά από αξιολόγηση; Αυτή η διαδικασία δεν έγινε ποτέ στην πράξη. Ήταν μια διαδικασία τελείως αυτόματη. Μπήκες στο Δημόσιο, θα μονιμοποιηθείς χωρίς να σε αξιολογήσει κανείς”.

Αξιολόγηση στο Δημόσιο

“Πάλεψα και αγωνίστηκα για την έννοια της αξιολόγησης στο Δημόσιο. Χιλιάδες, χιλιάδες κάθε μέρα έξω από το υπουργείο. Ήμουν ο πρώτος, ο οποίος -επιτρέψτε μου μία φράση ακόμα- ο οποίος έλεγξε τον τρόπο με τον οποίο δούλευαν τα πειθαρχικά συμβούλια στο Δημόσιο, όπου δεν είχαμε ουσιαστικά καμία τιμωρία. Και για πρώτη φορά τα πειθαρχικά συμβούλια λειτούργησαν. Τότε είχα τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης απέναντι μου. Τώρα το αίτημα δεν είναι ένα αίτημα: «Θέλουμε αξιολόγηση» – «Δε θέλουμε αξιολόγηση». Αυτοί που δε θέλουν αξιολόγηση είναι λίγοι. Τώρα το ερώτημα είναι πώς θα την κάνουμε με τρόπο, ο οποίος να είναι δίκαιος, ουσιαστικός και γρήγορος”.

Aξιολόγηση και των αξιολογητών

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου πως “H κοινωνία πλέον θέλει αξιολόγηση, αλλά θέλει αξιολόγηση και των αξιολογητών. Δηλαδή, δε θέλει μια κομματική Διοίκηση να αξιολογεί τους καθηγητές ή τους υπαλλήλους μιας υπηρεσίας. Πρέπει και η Διοίκηση να είναι επιλεγμένη με αξιολογικά κριτήρια”, απάντησε ως εξής:

Η Διοίκηση. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να έχουμε μία ακομμάτιστη… Ερχόμαστε στη μεγάλη εικόνα. Πώς μπορούμε να έχουμε μία ακομμάτιστη δημόσια Διοίκηση; Πώς επιλέγουμε πράγματι τους αξιολογητές; Πώς επιλέγουμε ας πούμε τους γενικούς διευθυντές, με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι αντικειμενικός, μη κομματικός, ώστε να μπορούν στη συνέχεια αυτοί να αξιολογούν τους διευθυντές και οι διευθυντές να αξιολογούν τους τμηματάρχες και ούτω καθεξής”.

ΑΣΕΠ και γραπτός διαγωνισμός

“Έχουμε για πρώτη φορά -και να σας το πω αυτό γιατί νομίζω έχει τη σημασία του- δεν το ξέρουν πολλοί συμπολίτες μας. Για πρώτη φορά έγινε ένας οριζόντιος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Έγινε λίγο μετά τα Τέμπη, στις 3 ή 4 Μαρτίου, αν δεν κάνω λάθος. 75.000 συμπολίτες μας έδωσαν εξετάσεις για να προσλάβουμε, για να έχουμε μία «δεξαμενή» 12.000 προσλήψεων με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια”. 

Διάλογος δημοσιογράφου και Πρωθυπουργού για το ΑΣΕΠ

“Στ. Θεοδωράκης: Είναι πολύ παρελθόν, αλλά δεν μπορώ παρά να το σχολιάσω, γιατί είμαι αρκετά παλαιός. Όταν ο αντίπαλος σας μίλησε για το ΑΣΕΠ, η παράταξή σας ήταν απέναντι. Τα θυμάστε όλα αυτά έτσι;

Κυρ. Μητσοτάκης: Αλήθεια. Και το ΑΣΕΠ το 1994 ήταν μία πολύ σημαντική…

Στ. Θεοδωράκης: Πρωτοποριακή ενέργεια.

Κυρ. Μητσοτάκης: Τότε ο Αναστάσης Πεπονής το έκανε, πηγαίνοντας κόντρα στο κόμμα του και πληρώνοντας βέβαια και τις πολιτικές…

Στ. Θεοδωράκης: Προφανώς, ο ίδιος προσωπικά το πλήρωσε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Επιτρέψτε μου όμως να πω…

Στ. Θεοδωράκης: Η τύχη των Ελλήνων που πάνε λίγο πιο μπροστά απ΄ ότι τα προβλήματα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ναι και εμείς κάναμε υπερβολικούς… Κάναμε περισσότερους διορισμούς ενδεχομένως από όσους θα έπρεπε, σε άλλες περιόδους που ήμασταν κυβέρνηση. Είχα πιστεύω το θάρρος να ασκήσω κριτική σε αυτές τις πολιτικές τότε, ως απλός βουλευτής. Δεν ήμουν κάτι παραπάνω”.

Ψηφιακή κάρτα εργαζόμενου στο δημόσιο

Αναφορικά  με την παρατήρηση του δημοσιογράφου πως δε σημαίνει ότι όπου γίνεται ένα ανθρώπινο λάθος πρέπει να έχουμε πενήντα, πενήντα επτά νεκρούς ο Πρωθυπουργός, τοποθετήθηκε ως εξής:

“Βρεθήκαμε, λοιπόν, σε μία παράξενη φάση, όπου η τεχνολογία άρχισε να μπαίνει στη ζωή μας. Η ανθρώπινη διοίκηση και αυτή άλλαξε. Αυτό το οποίο νομίζω ότι ενόχλησε πιο πολύ από όλα και με εξόργισε είναι αυτή η κουλτούρα του «ωχαδερφισμού», του «μπλάνκο», της αδιαφορίας για κάτι το οποίο όλοι το βλέπαμε. Όλοι μας λέγανε τώρα. Μας λένε τώρα ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έκανε. Αλλά κανείς τότε δεν είπε: «Ρε παιδιά γιατί τον βάζουμε αυτόν σε αυτήν την βάρδια;». Αυτά θα τα βρει η Δικαιοσύνη. Δεν είναι η Ελλάδα, η Ελλάδα του «μπλάνκο». Όπου ο καθένας μπορεί να συμπληρώνει τις βάρδιες του και να πηγαίνει εκ των υστέρων να τις αλλάζει”.

“Σας λέω πράγματα, τα οποία και εγώ δε σας κρύβω τα έμαθα στην πορεία εξετάζοντας τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής. Και βέβαια το πιο σημαντικό. Ψηφιακή κάρτα εργαζομένου. Παντού στο Δημόσιο. Το επαναλαμβάνω. Η εντολή που έδωσα στον Υπουργό Εργασίας είναι: «Θα επιταχύνουμε το έργο της ψηφιακής κάρτας παντού στο Δημόσιο». Δε γίνεται. Δε γίνεται σήμερα να μην ξέρουμε πότε έρχεται ένας εργαζόμενος και πότε φεύγει από τη δουλειά του όταν έχουμε την τεχνολογία, η οποία μπορεί να το κάνει αυτό πάρα πολύ απλά”.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού εδώ

Δείτε επίσης

Κεραμέως για τραγωδία Τεμπών: Οφείλουμε να προχωρήσουμε δυναμικά στην αξιολόγηση στο δημόσιο 

ΣΥΡΙΖΑ για ατομική αξιολόγηση: Χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν αρνηθεί να συναινέσουν στις διαδικασίες 

Κεραμέως για διορισμούς και αξιολόγηση: Η σύνδεση με τις εκλογές και το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών 

Πριν φύγετε

Γιάννης Ραγκούσης: Μηχανισμός κομματικής και ρουσφετολογικής αξιολόγησης έχει στηθεί στην εκπαίδευση 

Κεραμέως: Προχωράμε και σε άλλους διορισμούς, αλλά θα εξαρτηθεί από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών 

Μισθοί πείνας στο Δημόσιο: Μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων και το 2023

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply