Ψήφισμα της Συγκλήτου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων.
Ψήφισμα της Συγκλήτου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην υπ. αριθμ. 1085/30-4-2020 Συνεδρία της με τηλεδιάσκεψη, συζήτησε την κατάσταση που διαμορφώνεται με τη μερική άρση των μέτρων για τη διασπορά της πανδημίας και το σχέδιο νόμου «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» που έχει τεθεί από το ΥΠΑΙΘ σε δημόσια διαβούλευση.
Σχετικά με την άρση των μέτρων
Ως προς την άρση των μέτρων για τη διασπορά της πανδημίας η Σύγκλητος:
- Χαιρετίζει την πλήρη συμμετοχή των διδασκόντων και των φοιτητών στα εξ αποστάσεως μαθήματα.
- Ζητά από όλα τα Τμήματα του Ιδρύματος την καταγραφή των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν σε εργαστηριακές – κλινικές ασκήσεις.
- Επισημαίνει ότι, με τη λειτουργία των εργαστηρίων, θα απαιτηθούν ιδιαίτερα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής με σοβαρές απαιτήσεις σε υλικά προφύλαξης (μάσκες και γάντια) και τακτικής απολύμανσης των χώρων. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται άμεση χρηματοδότηση.
- Προβληματίζεται για τις συνθήκες μετακίνησης των φοιτητών από τις μόνιμες κατοικίες τους σε Ελλάδα και εξωτερικό προς την πόλη των Ιωαννίνων, καθώς και προς το Ίδρυμα.
- Υποστηρίζει ότι θα ενεργοποιήσει όλο το δυναμικό του και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία και να μην χαθεί το εξάμηνο, αλλά δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού και των χιλιάδων φοιτητών του
Σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΙΘ, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:
- Θεωρεί ότι η νομοθετική ρύθμιση που περιγράφεται στα άρθρα 76-83 του σχεδίου νόμου δεν εξυπηρετεί, στην παρούσα συγκυρία, την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού Πανεπιστημίου αναφορικά με τα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών.
- Οι πρόσθετοι πόροι που θα εξασφαλιστούν μέσω ξενόγλωσσων προγραμμάτων μπορεί να ενισχύσουν οικονομικά τα ΑΕΙ, αλλά η παράπλευρη αυτή δραστηριότητα θα προκαλέσει κατακερματισμό και υποβάθμιση του κύριου εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται από τα υφιστάμενα Τμήματα (που είναι υποστελεχωμένα).
- Υποστηρίζει πως, δεδομένου ότι οι προπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα παρέχονται δωρεάν, η εγγραφή φοιτητών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε προπτυχιακά προγράμματα που έχουν δίδακτρα ενδέχεται να προσβληθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές (όπως συνέβη στην περίπτωση των Κολεγίων), με συνέπεια να δημιουργηθεί μια αντιφατική κατάσταση, που θα οδηγήσει αναγκαστικά στην αναθεώρηση του καθεστώτος της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.
- Επισημαίνει την κρισιμότητα της άμεσης προκήρυξης των κενωθεισών θέσεων μελών ΔΕΠ κατά το 2019, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης με θέσεις μελών ΔΕΠ των Σχολών Επιστημών Υγείας για την αντιμετώπιση των διδακτικών κενών στις συνθήκες της υγειονομικής κρίσης.
- Αναφέρει ξανά ότι τα ΑΕΙ χρειάζονται πραγματικές, νέες θέσεις και νέα μέλη προσωπικού, πριν αρχίσει η οποιαδήποτε συζήτηση για τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους.
Προκύπτουν περαιτέρω προβλήματα
- Με την εκ νέου αλλαγή της διαδικασίας εκλογής πρυτανικών αρχών, όπως περιγράφεται στα άρθρα 60-64 του σχεδίου νόμου.
Σχετικά με τη Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια
- Εκφράζεται προβληματισμός για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που γίνονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και συγκεκριμένα στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο (άρθρα 1-2).
- Η Σύγκλητος θεωρεί επίσης ότι η επαναφορά, μετά από πολλά χρόνια, του θεσμού της «διαγωγής» (άρθρο 5) δεν θα περιορίσει τις επιθετικές και παραβατικές συμπεριφορές των μαθητών, αλλά θα επιτείνει τα προβλήματα στο σχολείο και την κοινωνία, στιγματίζοντας και απομονώνοντας αντί να φρονηματίζει.
Σχετικά με τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία
- Το πλαίσιο που περιγράφεται στα άρθρα 10-21 του σχεδίου νόμου δεν εξειδικεύει τους τρόπους με τους οποίους θα προάγεται η αριστεία και θα καλλιεργείται η καινοτομία, χωρίς να διολισθαίνει η εκπαιδευτική διαδικασία στον άγονο ανταγωνισμό και την ενίσχυση της συγκαλυμμένης επιθετικότητας.
- Σε ό,τι αφορά την οργανωτική πλευρά του θέματος, ο αριθμός των προτεινόμενων Προτύπων Σχολείων φαίνεται να υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες και τα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας.
Σχετικά με τις Πανελλήνιες εξετάσεις
- Η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων για τις πανελλήνιες εξετάσεις (άρθρο 9) συνιστά σοβαρή οπισθοδρόμηση, γιατί θα εκτρέψει την ορθή διδασκαλία των μαθημάτων στο Σχολείο, υποβαθμίζοντας την κριτική σκέψη και οδηγώντας τους μαθητές στα φροντιστήρια.
Μπορείτε να βρείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση της Συγκλήτου.
Δείτε επίσης
Παρουσίαση νομοσχεδίου αναβάθμισης του σχολείου
Νομοσχέδιο Κεραμέως: Τι περιλαμβάνει-Δύο χρόνια η ισχύς Πινάκων ΑΣΕΠ-Διπλή μοριοδότηση-Πανελλαδικές τον Ιούνιο
Διαβούλευση νομοσχεδίου “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις” έως Τετάρτη 6 Μαΐου 2020
Φίλης στο ΜΕΓΚΑ για νομοσχέδιο: Ρυθμίσεις που θα υποβαθμίσουν τη διδασκαλία και τη μάθηση
Δείτε ακόμη
Συνάντηση ΟΛΜΕ με πολιτική ηγεσία Υπ. Παιδείας: Τι ειπώθηκε για το άνοιγμα των σχολείων και το νομοσχέδιο
Τόνωση των εξ αποστάσεως ημερίδων, σεμιναρίων και συνεδρίων αποφάσισε η Πρυτανεία Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ανακοίνωση της Συνόδου Πρυτάνεων για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/psifisma-ths-sugklhtou-panepisthmiou-iwanninwn-gia-to-upo-diabouleush-nomosxedio-toy-ypaith/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.