Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Ψυχολόγοι Ολοήμερων: Προβληματίζουν οι πιστώσεις και η κατανομή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ψυχολόγοι Ολοήμερων: Προβληματίζουν οι πιστώσεις και η κατανομή – Τι συνέβη και έχουμε αυτούς τους πενιχρούς αριθμούς σε πολλές ΠΔΕ.

Ψυχολόγοι Ολοήμερων

Σχετικά με την Απόφαση, η οποία καθορίζει τις Ομάδες Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες ασκούν καθήκοντα μέλη ΕΕΠ του κλάδου ΠΕ23 Ψυχολόγων, έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

Ομάδες Σχολικών Μονάδων φέτος

Οι Ομάδες Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που περιέχονται στην φετινή Απόφαση, ανέρχονται στον αριθμό εκατόν σαράντα (140).

Ομάδες Σχολικών Μονάδων πέρυσι

Στην περσινή Απόφαση – ΦΕΚ B 5915/2018– οι Ομάδες Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν διακόσιες πενήντα οκτώ (258).

Που οφείλεται η μεγάλη μείωση

Η μεγάλη φετινή μείωση σε σχέση με πέρυσι, κατά την εκτίμησή μας, η οποία μένει να επιβεβαιωθεί από τους καθ ύλην αρμόδιους, πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός πως:

 • Η περσινή Απόφαση εξεδόθη στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και η Πράξη ΕΣΠΑ άρχισε να υλοποιείται τις πρώτες ημέρες του 2019.
 • Η φετινή Απόφαση εξεδόθη στις 23 Αυγούστου 2019 και θα υλοποιηθεί με προσλήψεις Ψυχολόγων με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2019-20.
 • Αυτό σημαίνει πως πέρυσι είχαν περισσέψει ανθρωποώρες, από την καθυστέρηση έναρξης υλοποίησης του Προγράμματος, οπότε η συσσώρευση αυτών μας έδωσε 258 προσλήψεις Ψυχολόγων (ΠΕ23).
 • Φέτος που το Πρόγραμμα εκκινεί, πολύ νωρίτερα από πέρυσι, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι ανθρωποώρες φτάνουν για 140 προσλήψεις Ψυχολόγων (ΠΕ23).

Προβληματίζει η κατανομή

Ομως, αυτό που προβληματίζει είναι η κατανομή των 140 φετινών Ομάδων Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, άρα και των 140 υπό πρόσληψη Ψυχολόγων (ΠΕ23).

Δείτε την κατανομή στον Πίνακα που ακολουθεί

ΠΔΕ ΨΥΧ
ΑΤΤΙΚΗ 73
ΚΕΝΤΡ.ΜΑΚΕΔ 20
ΑΝ.ΜΑΚ.ΘΡΑ 6
ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔ 1
ΘΕΣΣΑΛΙΑ 12
ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑ 7
ΠΕΛΟΠΟΝΝ 3
ΚΡΗΤΗ 12
ΗΠΕΙΡΟΣ 3
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛ 1
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 1
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 1
ΒΟΡ.ΑΙΓΑΙΟ
ΣΥΝΟΛΟ 140

 

Συμπερασματικά έχουμε

Τρεις (3) Ομάδες Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, άρα και τρεις (3) Ψυχολόγοι (ΠΕ23), από τις εκατόν σαράντα (140) σύνολο,  στις Περιφέρειες:

 • ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
 • ΗΠΕΙΡΟΥ

Μια (1) Ομάδα Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, άρα και ένας (1) Ψυχολόγος (ΠΕ23), από τις εκατόν σαράντα (140) σύνολο,  στις Περιφέρειες:

 • ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 • ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 • ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
 • ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Καμία Ομάδα Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, άρα και κανένας Ψυχολόγος (ΠΕ23), από τις εκατόν σαράντα (140) σύνολο,  στην Περιφέρεια:

 • Βορείου Αιγαίου

Τι συνέβη;

Και αν υποθέσει κανείς πως το προαπαιτούμενο, εξ όσων πληροφορούμεθα, του 10 θέσιου σχολείου για να συμπεριληφθεί μια σχολική μονάδα στην Ομάδα, έφερε τα νούμερα αυτά στο Νότιο Αιγαίο, στα Ιόνια Νησιά και στο Βόρειο Αιγαίο, στην περίπτωση της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Μακεδονίας κι ακόμα ακόμα της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, τι συνέβη και είχαμε αυτούς τους πενιχρότατους αριθμούς;

Δείτε επίσης

Ψυχολόγοι σε Ολοήμερα: Σε 140 Ομάδες σχολείων

Κοινωνικοί Λειτουργοί σε Τάξεις Υποδοχής: Ορίστηκαν 47 Σχολικές Μονάδες

Καθήκοντα – αρμοδιότητες Ψυχολόγων και Κοιν. Λειτουργών στα Γενικά σχολεία

______________________________

Δείτε ακόμη

ΠΟΣΕΕΠΕΑ για προσλήψεις και πιστώσεις αναπληρωτών | Εγγραφο

Ανάλυση Χρονοδιαγράμματος προσλήψεων: Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Παράταση ισχύος Πινάκων 2018-19: Οι Υπουργικές Αποφάσεις

Οριστικοί Πίνακες ΕΕΠ – ΕΒΠ 2018-19: Ισχύουν και φέτος

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση