Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Πως θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα: Οι λόγοι που ανοίγουν-Τα μέτρα -Τι θα γίνει με Γυμνάσια & Λύκεια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πως θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 11.01: Οι λόγοι που ανοίγουν-Μέτρα προστασίας-Τι θα γίνει με τα Γυμνάσια και Λύκεια – Ολες οι λεπτομέρειες.

Πως θα ανοίξουν τα σχολεία

Ξεκινά η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων) από τη Δευτέρα 11.01.2021.

Επίσης, μετά τις διακοπές των εορτών, συνεχίζεται και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) όλων των βαθμίδων από την ίδια ημερομηνία.

Όσον αφορά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ξεκίνησαν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή 8.01.2021 και η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

_________________________

Πότε θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Σύμφωνα με την επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων, όπως την εξέφρασε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, στόχος είναι όχι μόνο να μείνουν ανοιχτά τα Δημοτικά, αλλά να μπορέσει να ανοίξει και η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο μέλλον, εφόσον δεν έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.

Οπως δήλωσε σχετικά η κα Παπαευαγγέλου

“Δεν εισηγηθήκαμε επί του παρόντος την έναρξη δια ζώσης εκπαίδευσης στην Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση, επειδή ανησυχούμε για τις όποιες επιπτώσεις θα έχει τυχόν υπερμετάδοση στη διάρκεια των εορτών.

Οι εισηγήσεις μας είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, πάμε βήμα-βήμα, ιδιαίτερα εν αναμονή των επιδημιολογικών δεδομένων”.

_________________________

Για ποιους λόγους επαναλειτουργούν Δημοτικά-Νηπιαγωγεία και στις “κόκκινες περιοχές”

Η Επιτροπή εισηγήθηκε και την επαναλειτουργία Δημοτικών σχολείων και σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και όπως ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου:

“Σε κάποιες από αυτές τις περιοχές η αύξηση οφείλεται σε μια συρροή κρουσμάτων μετά από μια κοινωνική εκδήλωση, ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές αφορά μικρές κοινότητες με πολύ μικρό αριθμό μαθητών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Επιτροπή μας εισηγήθηκε να λειτουργήσει κανονικά η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση οριζόντια σε όλη τη χώρα και στις «κόκκινες» περιοχές, όπου εφαρμόζεται αυστηρή καραντίνα”.

_________________________

Οι λόγοι που επαναλειτουργούν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σταθερή η θέση, όπως την εξέφρασε η κ Παπαευαγγέλου, ότι η εκπαίδευση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που θα επανέρχονται σε λειτουργία με τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα η κα Παπαευαγέλου τοποθετήθηκε ως εξής:
Λόγοι αναπτυξιακοί κι μαθησιακοί επιβάλουν την φυσική παρουσία

Αν και η τηλεκπαίδευση λειτουργεί καλά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαίδευση με τη φυσική παρουσία.

Τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν, πρωτίστως για αναπτυξιακούς και δευτερευόντως για μαθησιακούς λόγους. Οι δημιουργικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους δασκάλους, η συμμετοχή στο παιχνίδι έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών μας.

Όλοι μας ακούμε παραδείγματα από το περιβάλλον μας, βλέπουμε τη σημαντική επιβάρυνση που εμφανίζουν πολλά μικρά παιδιά από την μακροχρόνια παραμονή μέσα στο σπίτι και μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον, που δεν είναι άλλο από το σχολείο τους.

Τι συνέβη στην Ευρώπη με τα σχολεία

Θυμίζω ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να διατηρήσουν σε λειτουργία τη δια ζώσης εκπαίδευση καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.

Εξακολουθούμε σθεναρά να υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση μέσα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ενδοοικογενειακή μετάδοση

Δεδομένα από την ιχνηλάτηση που διενεργεί η Πολιτική Προστασία, έδειξαν ότι ακόμη και όταν τα σχολεία ήταν κλειστά κατά το μήνα Δεκέμβριο, υπήρχε ενδοοικογενειακή μετάδοση από τα παιδιά η οποία μάλιστα ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε παρατηρηθεί όταν τα σχολεία ήταν ανοιχτά.

Ασφαλέστερο μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον

Επιβεβαιώνοντας ότι το ασφαλέστερο μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον, εκεί που τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας. Είδαμε άλλωστε όλοι μας πόσο καλά εφάρμοσαν την καθολική χρήση της μάσκας όλα τα παιδιά τους προηγούμενους μήνες.

_________________________

Πως θα ανοίξουν τα σχολεία
Με τι μέτρα θα ανοίξουν τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία τη Δευτέρα 11.01.2020

Προστίθενται επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορονοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:

Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη:

  • για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών),
  • για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.
Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς.

Υπάρχει δυνατότητα διενέργειας δωρεάν ελέγχου COVID-19 , μέσω της πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς https://edu.testing.gov.gr/

Η επιλογή θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ.

Οι αιτούντες θα ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία περιλαμβάνονται στην εν λόγω πλατφόρμα.

Σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά. και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Δείτε σχετικά

Διαχείριση κρούσματος-πρωτόκολλο αναστολής λειτουργίας σχολείου | Νέες οδηγίες

Νέες οδηγίες ΕΟΔΥ για Δημοτικά για λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19)

Χρήση μάσκας μαθητών/τριών ειδικών σχολείων: Διευκρινιστικές οδηγίες από το ΥΠΑΙΘ

_________________________

Τι πιθανότητες υπάρχουν να επιβληθεί το μοντέλο “ακορντεόν” στα σχολεία
Στην ερώτηση δημοσιογράφου “Αν εκτιναχθούν τα κρούσματα υπάρχει περίπτωση να επιλέξετε το μοντέλο «ακορντεόν» στα σχολεία ή κλείσιμο των μονάδων στις «κόκκινες» περιοχές;” απάντησε η η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου ως εξής: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Δείτε επίσης

Μέτρα κορονοϊού-lockdown 11-18.01.2021 | Νέο ΦΕΚ
Παράταση lockdown έως 18.01: Γιατί δεν άνοιξαν Γυμνάσια και Λύκεια- Ηρωες και οι εκπαιδευτικοί
Λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων: Παράταση ισχύος και τροποποίηση απόφασης | ΦΕΚ
Μετακινήσεις σε σχολεία: Με sms και βεβαίωση μετακίνησης

Δείτε ακόμη

Εξαερισμός εσωτερικών χώρων σχολείων: Ανοιγμα παραθύρων αιθουσών 5 λεπτά ανά 20λεπτο | Εγκύκλιος
Οδηγίες χρήσης μάσκας και τήρησης κοινωνικής απόστασης, από τον Συντονιστή ΕΑΕΕ Κων/νο Ντίνα
Εκπαιδευτικοί στο ίδιο αυτοκίνητο: Πόσοι επιτρέπονται να είναι
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση