Σαρακιώτης στη Βουλή: “Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο για την Έρευνα και την Καινοτομία” – Τι ανέφερε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ στην παρουσίαση και έγκριση της ετήσιας έκθεσης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
Σαρακιώτης στη Βουλή
Τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης της Ν.Δ. στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας σχολίασε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων κος Ιωάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο τοποθέτησής του με θέμα την παρουσίαση και έγκριση της ετήσιας έκθεσης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
Όπως ανέφερε ο κος Σαρακιώτης:
“Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σε μια σαφώς λιγότερο ευνοϊκή συγκυρία και υπό ασφυκτική δημοσιονομική εποπτεία, εκπόνησε το 2015 την “Εθνική Στρατηγική για την Έρευνα, Καινοτομία, Έξυπνη Εξειδίκευση”, επιτυγχάνοντας την αύξηση του ποσοστού των καινοτόμων επιχειρήσεων από 51% το 2014 σε 60,3% τη διετία 2016-2018, ίδρυσε το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., του οποίου τη χρηματοδοτική τακτική στήριξη η Κυβέρνηση αρνείται σήμερα να εγγυηθεί. Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. διοχέτευσε 180 εκ. ευρώ σε 1.000 υποτροφίες, 300 ερευνητικά έργα μεταδιδακτορικών ερευνητών και περισσότερα από 260 ερευνητικά έργα μελών Δ.Ε.Π. και Ερευνητών. Επίσης, θεσμοθέτησε το μεγαλύτερο Ταμείο Συμμετοχών στην Ευρώπη (EquiFund) με 500 εκ. ευρώ για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, με τις δαπάνες για την Έρευνα και την Καινοτομία να ανέρχονται για πρώτη φορά σε ποσοστό άνω του 1%, συνέστησε το άκρως επιτυχημένο πρόγραμμα “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ” και εκπόνησε την “Εθνική Στρατηγική για τη Βιώσιμη και Δίκαιη Ανάπτυξη 2030”, με στόχο τον άμεσο διπλασιασμό των δαπανών για την Έρευνα. Στον αντίποδα, επί Κυβέρνησης Ν.Δ., η θέση της χώρας στον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας κατρακύλησε από την 41η το 2019 στην 47η θέση φέτος”.
Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε στα ζητήματα της πανδημίας, υπενθυμίζοντας την απογοήτευση τόσο του Διευθύνοντος Συμβούλου της startup “EnzyQuest” για τη μη εμπλοκή της εταιρείας στη διαχείριση της πανδημίας, όσο και της ερευνητικής ομάδας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου υπό τον Πρύτανη κ. Κίντζιο, η οποία βραβεύτηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό για τη δημιουργία βιοαισθητήρα ανίχνευσης COVID-19, σε μόλις τρία λεπτά.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρακιώτης:
“Όσον αφορά συνολικά τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, με άξονα την Έρευνα και την Καινοτομία, ο Πρόεδρος του Ι.Τ.Ε. κ. Ταβερναράκης, αναφερόμενος στις εμβληματικές δράσεις της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον τομέα της ιατρικής ακριβείας, υπογράμμισε ότι είχαν υψηλό κοινωνικό αντίκτυπο έχοντας δώσει σημαντική ώθηση στην υποστήριξη της κλινικής πρακτικής. Αντιθέτως, η σημερινή Κυβέρνηση διέκοψε τη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία και προωθήθηκε η χρηματοδότηση του ΕΔΙΜΟ, μιας υπομονάδας διαγνωστικών υπηρεσιών στο πλαίσιο ενός και μόνο ενός ερευνητικού ινστιτούτου”.
Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης διερωτήθηκε “σε ποια υποτιθέμενη “στρατηγική” αναφερόμαστε”, όταν σημαντικές μορφές του ερευνητικού οικοσυστήματος της χώρας, όπως ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων κ. Μπουντουβής, δηλώνουν ότι “η εμπλοκή των Πανεπιστημίων στη συγγραφή των προτάσεων με τελικό αποδέκτη το Ταμείο Ανάκαμψης δεν ήταν επαρκής”, ενώ τόσο για το πρόγραμμα “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ” όσο και για το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., που ο Τομέας Παιδείας της Ν.Δ. έχει χαρακτηρίσει “θνησιγενές”, ο κ. Μπουντουβής είχε επισημάνει ότι “ήταν δύο πρωτοβουλίες οι οποίες αντέχουν ακόμη στο χρόνο και προσφέρουν δυνατότητες επανασύνδεσης του νέου ερευνητικού δυναμικού της χώρας με τις εσωτερικές μας δραστηριότητες”.
Σημαντικούς προβληματισμούς για τη διαφάνεια στην αξιολόγηση των προτάσεων και στη διανομή κονδυλίων έχει εκφράσει και ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Ε.Τ.Ε.Κ. κ. Αγραβάνης, σύμφωνα με τον Βουλευτή Φθιώτιδας.
Ο Πρόεδρος του φορέα, που η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ίδρυσε, είχε επισημάνει προς την Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας: “Έχω δει στο Ε.Σ.Ε.Τ.Ε.Κ. προγράμματα που έχουν εγκριθεί a priori, χωρίς να ξέρω ακόμη από που έχει έρθει αυτή η έγκριση, τα οποία, κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη συναδέλφων, στέκονται σε σαθρές επιστημονικές βάσεις. Πώς είναι δυνατόν αυτό το πράγμα; Λες και έχουμε τόσα λεφτά, ώστε να δίνουμε και σε πράγματα, τα οποία δεν αξίζουν τον κόπο”.
Ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε αναφορικά με τη Ν.Δ., όταν “επέλεξε την επικοινωνία και τη δημιουργική λογιστική» αντί της «εύρεσης λύσεων στα προβλήματα”.
Όπως ανέφερε ο Βουλευτής Φθιώτιδας:
“Οι δαπάνες για την Έρευνα και την Καινοτομία αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 284,25 εκ. ευρώ το 2017, 140,88 εκ. το 2018 και 158,35 εκ. το 2019. Όμως, για την Κυβέρνηση, η αύξηση των 135,8 εκ. το 2020 ήταν “η μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας”! Μάλιστα, η εν λόγω λαθροχειρία επιβεβαιώθηκε και από την κα Κεφαλά, Μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταμείου InvestEU, με την εξής αναφορά: “Η σχέση των δαπανών ως προς το Α.Ε.Π. της χώρας εμφανίζεται αυξημένη, από 1,28% σε 1,5%. Βέβαια, η μείωση του Α.Ε.Π. σε αυτόν το χρόνο συντελεί σε μια παραπάνω φαινομενικά ποσοστιαία αύξηση. Δηλαδή, αν το Α.Ε.Π. π.χ. είχε διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα αντί να μειωθεί, το ίδιο ποσό των δαπανών θα αντιστοιχούσε σε μια ένταση 1,35%. Παρ’ όλα αυτά, η ένταση είτε στο 1,50% είτε στο 1,35% παραμένει συγκριτικά χαμηλή””.
Κλείνοντας, ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε το παράδειγμα του ερευνητικού project “Smart Tourist”, που διενεργείται από δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στη Λαμία ως ένα απτό παράδειγμα “ανάγκης επίδειξης εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών προς το ελληνικό οικοσύστημα Έρευνας και Καινοτομίας”.
Όπως υπογράμμισε: “Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες διασύνδεσης αυτών των “δύο κόσμων” εντάσσοντας στη στρατηγική της την εν λόγω προβληματική”.
Δείτε επίσης
Πολιτικές Κοινωνικής Πρόνοιας: Εκδήλωση Γραμματειών της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη
ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-επεισόδια ΑΠΘ: Καλεί την Κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/sarakiwtis-sti-vouli-kivernisi-xwris-sxedio-gia-thn-erevna-kai-kainotomia/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.