Κυριακή, 22 Ιουνίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σχετικά με τη συνεδρίαση ΚΥΣΔΕ της Τρίτης 13 Μαΐου 2025 | Ενημέρωση

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σχετικά με τη συνεδρίαση ΚΥΣΔΕ της Τρίτης 13 Μαΐου 2025 – Ενημέρωση για τα θέματα που συζητήθηκαν από τον Αιρετό Θοδωρή Κατσωνόπουλο.

Σχετικά με τη συνεδρίαση ΚΥΣΔΕ

Eνημερωτικό σημείωμα σχετικά με τα θέματα που εξετάστηκαν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ της Τρίτης 13.05.2025, τις αποφάσεις που ελήφθησαν και τις δικές του τοποθετήσεις, κοινοποίησε ο Αιρετός στο ΚΥΣΔΕ Θοδωρής Κατσωνόπουλος.

Ο Αιρετός επιπροσθέτως κάνει αναφορά στην εκτόξευση του αριθμού υπεράριθμων εκπαιδευτικών, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γ΄ Αθήνας με ρεκόρ υπεραρίθμων, 300 σε Γενική και ΕΑΕ, αριθμός πολύ μεγαλύτερος και από το 2013 που υπήρχε  αύξηση κατά 2 ώρες του διδακτικού ωραρίου.

 Επίσης αναφέρει ότι καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τις υπηρεσιακές μεταβολές στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία.

Ακολουθεί το Ενημερωτικό του Αιρετού στο ΚΥΣΔΕ Θοδωρή Κατσωνόπουλου

Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ (Τρίτη 13 Μαΐου 2025)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας ενημερώνω ότι το ΚΥΣΔΕ συνεδρίασε την Τρίτη 13 Μαΐου, εξετάζοντας τα παρακάτω θέματα:

(1)     Αιτήσεις ανάκλησης και ενστάσεις εκπαιδευτικών επί των μεταθέσεων έτους 2025 και πιο συγκεκριμένα:

(α)     Δύο (2) αιτήσεις ανάκλησης μετάθεσης εκπαιδευτικών Δ.Ε. – Μουσικής (κλάδου ΤΕ16, ειδίκευση κλασική κιθάρα) και Γενικής Παιδείας (κλάδου ΠΕ03) – σε Μουσικά Σχολεία έτους 2025, οι οποίοι μετατέθηκαν με την αριθμ. 31593/Ε2/20-03-2025 Υπουργική Απόφαση.

Στις αιτήσεις τους οι εκπαιδευτικοί επικαλούνταν σοβαρούς λόγους υγείας, όπως και σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Κατά πλειοψηφία το ΚΥΣΔΕ απεφάνθη αρνητικά, λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στην  υπ. αριθμ. 121294/Ε2/15-10-2024 εγκύκλιο των μεταθέσεων ότι δεν προβλέπεται ανάκληση μετάθεσης. Διαφοροποιήθηκα και έθεσα για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα να λαμβάνονται αποφάσεις, κρίνοντας κατά περίπτωση τη σοβαρότητα των λόγων που επικαλούνται οι εκπαιδευτικοί στις αιτήσεις τους.

(β)     Οκτώ (ενστάσεις – αιτήσεις επανεξέτασης εκπαιδευτικών Γενικής Παιδείας (κλάδων ΠΕ04.01, 3 ΠΕ86, ΠΕ03, ΠΕ07, ΠΕ02, ΠΕ11) αναφορικά με τις μεταθέσεις σε Μουσικά Σχολεία έτους 2025.

Το Συμβούλιο απεφάνθη αρνητικά, λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είναι να αλλάξει! Είναι πλέον καιρός να σταματήσει το καθεστώς αδιαφάνειας!

(γ)     Τρεις (3) ενστάσεις εκπαιδευτικών, κλάδων ΠΕ79.01 και δύο (2) ΠΕ02, επί των μεταθέσεων σε Καλλιτεχνικά Σχολεία.

Όπως και για τις ενστάσεις των εκπαιδευτικών επί των αιτήσεων μετάθεσης τους σε Μουσικά Σχολεία, το Συμβούλιο απεφάνθη αρνητικά.

Δεν νομιμοποίησα δια της ψήφου και της συμμετοχής μου το διαφορετικό καθεστώς που ισχύσει για τις μεταθέσεις (και αποσπάσεις) εκπαιδευτικών σε Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία σε σχέση με τις γενικές μεταθέσεις. Καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τις υπηρεσιακές μεταβολές στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία.

(δ)     Μία (1) ένσταση εκπαιδευτικού, κλάδου ΠΕ02, επί των  μεταθέσεων σε Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και άλλη μία (1) αίτηση εκπαιδευτικού, κλάδου ΠΕ06, με την οποία ζητούσε να εξεταστεί/τροποποιηθεί η αίτηση μετάθεσής.

Η ένσταση της εκπαιδευτικού, κλάδου ΠΕ02, ικανοποιήθηκε και μετατίθεται στο Διαπολιτισμικό Σχολείο της πρώτης της επιλογής, ενώ παράλληλα δεν έγινε ανάκληση μετάθεσης – και ορθά –  της συναδέλφου. Η δεύτερη αίτηση δεν έγινε δεκτή.

(2)     Η ένσταση επί μη μετάταξης εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ79.01 σε Μουσικό Σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής Μουσικής Παιδείας.

Το ΚΥΣΔΕ απέρριψε εκ νέου την ένσταση του εκπαιδευτικού, λαμβάνοντας υπόψη και την εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής Μουσικής Παιδείας.

Διαφοροποιήθηκα, καταθέτοντας την τεκμηρίωση μου επί του συγκεκριμένου, αναφέρθηκα όμως και γενικότερα στη διαχρονική διαχείριση των θεμάτων υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών Μουσικής Παιδείας των Μουσικών Σχολείων.

Η αναφορά μου ήταν για συγκεκριμένες προβληματικές εισηγήσεις (κατ’ ουσία αποφάσεις) της ΕΕΜΠ.

Για λάθη επί λαθών που διορθώνονται μετά από ενστάσεις επί ενστάσεων, ελέγχους και άλλες διαδικασίες.

Για αποφάσεις που λαμβάνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, με διαφορετικά κριτήρια κάθε φορά.

Για αποφάσεις που αδικούν, ζημιώνουν και εν τέλει επιβαρύνουν ψυχικά και οικονομικά τους ωφελούμενους εκπαιδευτικούς.

Μπορεί να μην έχω το γνωστικό, επιστημονικό υπόβαθρο και «ανάστημα» για να κρίνω τις προτάσεις της ΕΕΜΠ σε ότι αφορά σε εξειδικευμένα θέματα των εκπαιδευτικών Μουσικής Παιδείας και των Μουσικών Σχολείων, για τον λόγο αυτό λαμβάνω υπόψη και σέβομαι όσα εισηγούνται τα μέλη της Επιτροπής, όμως για θέματα υπηρεσιακών μεταβολών, όπου πολλές φορές επιβεβαιωμένα, η Επιτροπή έχει υποπέσει σε σφάλματα και αντιφάσεις, μπορώ να έχω άποψη, να κρίνω και να κατακρίνω!

Είναι απαράδεκτο και ψυχοφθόρο να αναγκάζονται εκπαιδευτικοί να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους.

Η Υπουργός Παιδείας κα Ζαχαράκη οφείλει άμεσα να δώσει λύση, να υιοθετήσει τις προτάσεις και θέσεις του κλάδου και να ικανοποιήσει τα αιτήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών Μουσικής Παιδείας. Επιβάλλεται να υπάρξει ξεκάθαρη μοριοδότηση και πίνακας κατάταξης, όπως ισχύει για τους/τις υπόλοιπους/ες εκπαιδευτικούς.

  • Για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για πρακτικές μικροεξυπηρετήσεων και πελατειακών συνδιαλλαγών.
  • Για να ισχύσει η αρχή της ισότητας την οποία καθιερώνει το άρθρο 4, παρ. 1 του Συντάγματος, για την ομοιόμορφη μεταχείριση των προσώπων που τελούν κάτω από τις ίδιες συνθήκες, καθώς ενώ όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί μπορούν να υπολογίσουν με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τα μόριά τους και τη θέση τους σε ανάλογη λίστα ονομάτων, στη περίπτωση των εκπαιδευτικών των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων αυτή είναι μία παντελώς ανύπαρκτη δυνατότητα.
  • Για να σταματήσει η άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων.

Απαιτούμε Διαφάνεια και Δικαιοσύνη σε κάθε επίπεδο!

Απαιτούμε Διαφάνεια και Δικαιοσύνη παντού!

Αθήνα, 14/05/2025

Με συναδελφικούς – αγωνιστικούς  χαιρετισμούς

Κατσωνόπουλος Θοδωρής

Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ

εκλεγμένο με τις ΣΥΝΕΚ

Δείτε επίσης

Εγκύκλιος Παράλληλης Στήριξης 2025-26: Για στήριξη μαθητών από εκπαιδευτικό-ΕΒΠ-Σχολικό Νοσηλευτή 

Νέο πλαίσιο διδασκαλίας αγγλικών από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο ανακοίνωσε η Υπ. Παιδείας 

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply