Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σχολικοί Αγώνες Γυμνασίων: Γιατί «Πιλοτική» και όχι «Άμεση και Καθολική» εφαρμογή – Ερωτήματα από την ΠΕΝΑΦΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σχολικοί Αγώνες Γυμνασίων: Γιατί «Πιλοτική» και όχι «Άμεση και Καθολική» εφαρμογή – Ερωτήματα από την Πανελλήνια Ενωση Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής (ΠΕΝΑΦΑ).

Σχολικοί Αγώνες Γυμνασίων

Μετά την Απόφαση με Αρ. Πρωτοκόλλου: 155274/Δ5, για Προκήρυξη Πιλοτικής εφαρμογής Αγώνων Γυμνασίων στο σχολικό έτος 2024-2025, γεννώνται ερωτήματα σχετικά με το ποιοι άλλοι λόγοι πέραν της οικονομικής στενότητας δεν επιτρέπουν σήμερα την άμεση και καθολική επανέναρξη των Σχολικών Αγώνων Γυμνασίων, επισημαίνει η Πανελλήνια Ενωση Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής (ΠΕΝΑΦΑ) σε Ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με την ΠΕΝΑΦΑ η οργάνωση και η διεξαγωγή τους είναι ένα Πρόγραμμα του ΥΠΑΙΘΑ που προϋπήρχε και οι αγώνες πρέπει να επανέλθουν καθολικά.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση της ΠΕΝΑΦΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Έτος ίδρυσης 2023, Λ. Συγγρού 196, Καλλιθέα Αττικής Τ.Κ. 17671 – Αρ. Αναγνώρισης: 24/2023, Ειρηνοδικείο Καλλιθέας – Αριθμό Μητρώου Εγγραφής ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. 1-00600 την 16/10/2023

Ημερομηνία: 13/ 01/2025

Αρ. Πρωτοκόλλου: 62 —13/ 01/2025

Γιατί «Πιλοτική» και όχι «Άμεση και Καθολική» εφαρμογή των Σχολικών Αγώνων Γυμνασίων;

Στις 30 Δεκεμβρίου 2024 απεστάλη από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Απόφαση (Αρ.Πρωτ.:155274/Δ5) στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα την «Προκήρυξη Αγώνων Γυμνασίων σχολικού έτους 2024-2025 – Πιλοτική εφαρμογή», όπου δύναται να διενεργηθούν σχολικά πρωταθλήματα

α) στην Περιφερειακή Εκπαίδευση Θεσσαλίας στο ολυμπιακό άθλημα της Καλαθοσφαίρισης3χ3και στο αγώνισμα του Δρόμου σε ανώμαλο έδαφος και

β) στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας στο άθλημα του Κλασσικού Αθλητισμού σε αγωνίσματα στίβου και στο αγώνισμα του Δρόμου σε ανώμαλο έδαφος.

Τα Σχολικά Πρωταθλήματα Γυμνασίων διενεργούνταν στα Σχολεία της Επικράτειας έως το 2011όπου, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, αποφασίστηκε η αναβολή τους επ΄ αόριστον. Ο σκοπός των αγώνων που ήταν η ανάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων-κλίσεων των μαθητών στον αθλητισμό -στην πιο κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης για την εξέλιξη του ανερχόμενου αθλητή- διακόπηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την κατάργηση των Αθλητικών Σχολείων. Αντίστοιχα, οι επιμέρους σωματικοί-ψυχοκινητικοί και συναισθηματικοί λόγοι προφανώς έπαψαν να αποτελούν προτεραιότητα του Υπουργείου!

Το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. ευαγγελίζεται την επιστροφή στην κανονικότητα -έπειτα από μια μακρά περίοδο μνημονιακής κρίσης- με εξαγγελίες, προτάσεις και υποσχέσεις. Ωστόσο, από όσα έχει εξαγγείλει κατά καιρούς πραγματοποιεί τα ελάχιστα από αυτά που «δύναται», αν υποθέσουμε ότι οι κατά καιρούς εκπρόσωποί του αντιμετωπίζονται ισάξια στο σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης, η οποία με αυταρέσκεια εκθειάζει τα οικονομικά άλματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, ποιοι άλλοι λόγοι πέραν της οικονομικής στενότητας δεν επιτρέπουν σήμερα την άμεση και καθολική επανέναρξη των Σχολικών Αγώνων Γυμνασίων; Καθώς η οργάνωση και η διεξαγωγή τους είναι ένα Πρόγραμμα που προϋπήρχε, το Υπουργείο ούτε καλείται να ανακαλύψει την πυρίτιδα, αλλά ούτε μπορεί να συμπεριφέρεται σε μαθητές και καθηγητές όπως οι αποικιοκράτες στους ιθαγενείς Ινδιάνους ανταλλάσσοντας εκτάσεις γης με καθρεφτάκια… Οι αγώνες πρέπει να επανέλθουν και πρέπει να επανέλθουν καθολικά. Τα ημίμετρα ούτε μας καλύπτουν, ούτε πλέον μας εξαπατούν!

Με τιμή,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ * ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ* ΑΛΜΠΑΝΗΕΙΡΗΝΗ

Δείτε σχετικά

Προκήρυξη Αγώνων Γυμνασίων σχολικού έτους 2024-25 – Πιλοτική εφαρμογή 

Δείτε επίσης

Αποζημίωση στους εκπαιδευτικούς και έξτρα εξοπλισμό στα σχολεία που θα συμμετάσχουν στην έρευνα PISA 2025 δίνει το Υπ. Παιδείας 

Δημογραφική κατάρρευση: Το αποτέλεσμα θα το δούμε σε λίγα χρόνια και στα σχολεία | Διάγραμμα

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply