Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σε κατάσταση χρεοκοπίας τα σχολεία, εξαιτίας της ακρίβειας και της υποχρηματοδότησης: Ερώτηση στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε κατάσταση χρεοκοπίας τα σχολεία, εξαιτίας της ακρίβειας και της υποχρηματοδότησης: Ερώτηση στη Βουλή από 23 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση.

Σε κατάσταση χρεοκοπίας τα σχολεία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν 23 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφερόμενοι σε κατάσταση χρεοκοπίας που έχουν περιέλθει οι Σχολικές Επιτροπές και οι Δήμοι, εξαιτίας των υπέρογκων χρεώσεων και της ακρίβειας στις τιμές της ενέργειας (ρεύμα-πετρέλαιο-φυσικό αέριο), αλλά κι όλων των αναλώσιμων και των υλικών καθαριότητας. Ειδικότερα, όπως τονίζουν οι Βουλευτές, η ετήσια χρηματοδότηση ενός τυπικού σχολείου αρκεί μόνο για την πληρωμή του ρεύματος, όταν καλείται να πληρώσει περίπου 1.000 € το μήνα.

Επισημαίνουν δε πως ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωνε ότι θα υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του διπλασιασμού των λειτουργικών εξόδων, αφενός δεν αυξάνει το ποσό των τακτικών επιχορηγήσεων από τους ΚΑΠ, αφετέρου η μόνη έκτακτη επιχορήγηση που έδωσε αρκούσε μόνο για την πληρωμή του ρεύματος ενός μήνα.

Μετά όλα αυτά ερωτάται ο κος Υπουργός, αν προτίθεται να δώσει έκτακτη επιχορήγηση τουλάχιστον στο ύψος της μιας τακτικής κι αν πράγματι πρόκειται να αυξήσει τα κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα των Σχολικών Επιτροπών, πριν χρεοκοπήσουν οριστικά.

Ακολουθεί η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Σε κατάσταση χρεοκοπίας οι Σχολικές Επιτροπές στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα, στον Κορυδαλλό, στη Νίκαια-Αγ.Ι. Ρέντη, στο Πέραμα και στη Σαλαμίνα, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της ακρίβειας».

Σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα στον τύπο, το 2022 έκλεισε με υπερκέρδη 3,2 δις ευρώ για τις εταιρείες παροχής ρεύματος και με 2,5 δις ευρώ υπερκέρδη για τα διυλιστήρια. Η χώρα μας μάλιστα εξακολουθεί να είναι η ακριβότερη στη χονδρεμπορική του ρεύματος στην Ευρώπη, ενώ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα αγοραστικής δύναμης των πολιτών της. Παράλληλα, με την αυγή του 2023, οι αυξήσεις στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών συνεχίζονται, κατατρώγοντας το εισόδημα των νοικοκυριών, τουλάχιστον κατά 40%, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ. Είναι πια προφανές, ότι η ακρίβεια είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας», στο μεγαλύτερο ποσοστό της.

Κι ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί προκλητικά τα υπερκέρδη των παρόχων ρεύματος και να αφήνει ασύδοτη την αγορά ενέργειας και καυσίμων, οι Δήμοι και οι Σχολικές Επιτροπές βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας. Οι επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) μένουν σταθερά μειωμένες κατά 50% περίπου, ενώ την ίδια ώρα οι αυξήσεις μόνο στο ρεύμα και στα καύσιμα έχουν τουλάχιστον διπλασιάσει το κόστος λειτουργίας των σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για ένα 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο ή ένα Γυμνάσιο 12 τμημάτων στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα, στον Κορυδαλλό, στη Νίκαια-Αγ.Ι. Ρέντη, στο Πέραμα και στη Σαλαμίνα, η κρατική επιχορήγηση από τους ΚΑΠ ανέρχεται σε ένα ποσό πάνω κάτω στα 12.000 €, το οποίο αρκεί μόνο για το κόστος ρεύματος που μεσοσταθμικά κινείται στα 1.000€ το μήνα! Δε μένουν χρήματα ούτε για θέρμανση, ούτε για νερό, ούτε για καθαριστικά, ούτε για γραφική ύλη, ούτε για μικροεπισκευές, ούτε για αναλώσιμα, ούτε για άλλα λειτουργικά έξοδα.

Επομένως, τα σχολεία είτε λειτουργούν υπερχρεωμένα σε ρεύμα, νερό, και θέρμανση, κ.ά., είτε υπολειτουργούν υποβαθμίζοντας τις υπηρεσίες τους σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους. Η κάλυψη μέρους των εξόδων από τους Δήμους δίνει μία ανάσα, αλλά και πάλι δε φθάνουν για τις ανάγκες τους. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών υποσχέθηκε πρόσθετη στήριξη των Δήμων και των Σχολικών Επιτροπών, πλην όμως, πέρα από μία έκτακτη επιχορήγηση 14.000.000€ τον Οκτώβριο του 2022, που αντιστοιχεί στο μισό ποσό μίας από τις τέσσερις ετήσιες τακτικές επιχορηγήσεις από τους ΚΑΠ, δεν έχει προβεί σε καμία άλλη έκτακτη ενίσχυση. Ουσιαστικά, δηλαδή, το μόνο που έχει πράξει το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της τεράστιας αύξησης του ρεύματος και των καυσίμων στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι να πληρώσει το ρεύμα ενός μήνα! Πέραν τούτου, ουδέν.

Πρόσφατα, μάλιστα, με εντολή της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ κλιμάκιά του επισκέπτονταν σχολικές μονάδες της περιοχής του Πειραιά και ενημέρωναν τη διοίκησή τους ότι πρόκειται να διακόψουν την παροχή ρεύματος, αν δεν προβούν άμεσα σε εξόφληση των χρεών τους. Σε αυτές τις συνθήκες, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο σπουδών, πολλές φορές με προσωπικό κόστος.

Με σχολικά κτίρια που δε συντηρούνται επαρκώς, αφού οι κρατικές επιχορηγήσεις (πρώην ΣΑΤΑ) έχουν συρρικνωθεί δραματικά, με σχολικές αίθουσες που δεν έχουν καμία ενεργειακή προδιαγραφή, με απαρχαιωμένες υποδομές, καμιά φορά χωρίς καμία διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας μαθητών κι εκπαιδευτικών.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να επιχορηγήσει έκτακτα με τουλάχιστον μία ολόκληρη δόση τις Σχολικές Επιτροπές, ώστε να εξοφληθούν τα συσσωρευμένα χρέη τους;

2. Πρόκειται να αυξήσει τις τακτικές επιχορηγήσεις, ώστε να πλησιάσουν τα προ μνημονίων επίπεδα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Δείτε επίσης

Κεραμέως-καταθέτει νέο νομοσχέδιο: Πλατφόρμα καταγγελιών σχολ. βίας-Τι είπε για διορισμούς-αξιολόγηση-“eParents” 

Πλατφόρμα αξιολόγησης-Ηλεκτρονικός φάκελος-Τι θα αξιολογηθεί από το έργο εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ 

Κεραμέως: Αρχίζει η αξιολόγηση εκπ/κών-Διορισμοί σε εξάρτηση με εκλογές-Πίνακες γενικής σύντομα-διάταξη για σχολική βία 

Μετάταξη για λόγους υγείας μέσω Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας: Οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση