Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΣΕΕΠΕΑ Αττικής-2ο ΚΕΣΥ Δ Αθήνας: Διαμαρτυρία για τις συνθήκες λειτουργίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΣΕΕΠΕΑ Αττικής-2ο ΚΕΣΥ Δ Αθήνας: Διαμαρτυρία για τις συνθήκες λειτουργίας, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΣΕΕΠΕΑ Αττικής-2ο ΚΕΣΥ Δ Αθήνας

Ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής (ΣΕΕΠΕΑΑ) διαμαρτύρεται με επιστολή του στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για τις συνθήκες λειτουργίας 2ου ΚΕΣΥ Δ Αθήνας.

Η επιστολή

Αθήνα, 13-9-2020

Αρ. Πρωτ.: 736

Προς:

-Υπουργό Παιδείας κα Ν. Κεραμέως

-Υφυπουργό Παιδείας κα Σ. Ζαχαράκη

-Περιφερειακό Διευθυντή

Εκπαίδευσης Αττικής

κ. Γ. Κόσυβα

-Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη

-Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κ. Ν. Πέππα

 Κοινοποίηση:

ΠΟΣΕΕΠΕΑ

-2ο ΚΕΣΥ Δ΄ΑΘΗΝΑΣ

 ΘΕΜΑ: «ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 2ου ΚΕΣΥ Δ΄ΑΘΗΝΑΣ»

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Περιφερειακέ Διευθυντή Εκπαίδευσης,

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη Αττικής,

Αξιότιμε κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής,

ως ο συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπεί το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό στην Αττική, σας αποστέλλει την παρούσα επιστολή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις κυριολεκτικά τραγικές συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί το 2ο ΚΕΣΥ Δ΄ Αθήνας, αλλά και τα υπόλοιπα  ΚΕΣΥ της Αττικής.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής εκπροσωπεί τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΒΠ), μόνιμους και αναπληρωτές εργαζόμενους, που στελεχώνουν τη Δημόσια Ειδική και Γενική Εκπαίδευση και εργάζονται σε ΣΜΕΑΕ και τυπικά σχολεία, ΚΕΣΥ και ΕΔΕΑΥ της Περιφέρειας Αττικής.

Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής,

ήδη από τις 20-11-2019 με υπόμνημα που κατέθεσε προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, κ. Γ. Κόσυβα (Αρ. Πρωτ.: 688), αλλά και στη συνάντηση εργασίας που είχε το ΔΣ του Συλλόγου με τον κύριο Διευθυντή, στις 21 Νοεμβρίου 2019,  είχε καταγγείλει τις απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας του συνόλου των 2ων ΚΕΣΥ της Αττικής, ζητώντας την παρέμβαση της ΠΔΕ. Δυστυχώς, 10 μήνες μετά βρισκόμαστε ακόμη αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα στέγασης και υλικοτεχνικής υποδομής.

Επίσης,

σας υπενθυμίζουμε ότι με επιστολή μας (Αρ. Πρωτ.: 732/4-7-2020) προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, είχαμε αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα και του 2ου ΚΕΣΥ Β Αθήνας, το οποίο λειτουργούσε υπό απαράδεκτες συνθήκες στην Αγία Παρασκευή.

Θεωρούμε, επομένως, ότι τα σοβαρά θέματα λειτουργίας των ΚΕΣΥ της Αττικής είναι σε γνώση τόσο του αρμόδιου Υπουργείου όσο και όλων των εμπλεκομένων φορέων και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει επίκληση σε άγνοια ή έλλειψη ενημέρωσης.

Επισημαίνουμε δε

ότι λόγω των ιδιαίτερα κρίσιμων συνθηκών που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, οι ευθύνες των εμπλεκομένων παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ενημερώνουμε, λοιπόν,

ότι στις 11-9-2020, η πρόεδρος του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, Ε. Τραγάκη μαζί με την πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, κυρίες Γ. Μπουλμέτη και Σ. Γεωργακάκου αντίστοιχα, παρευρέθηκε στη συνάντηση φορέων της Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του 2ου ΚΕΣΥ Δ΄ Αθήνας, μετά από πρόσκληση της προϊσταμένης της υπηρεσίας κας Α. Καπετάνιου.

Είχαμε την ευκαιρία να «ξεναγηθούμε» στους χώρους που στεγάζεται η υπηρεσία στο κτίριο του ΕΠΑΛ Αλίμου.

Κατόπιν συμμετείχαμε σε σύσκεψη των φορέων, κατά την οποία τόσο η προϊσταμένη όσο και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού μας ανέλυσαν την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο ΚΕΣΥ.

ΣΕΕΠΕΑ Αττικής-2ο ΚΕΣΥ Δ Αθήνας
Από την επίσκεψη μας

και τις καταγγελίες των συναδέλφων, διαπιστώσαμε τις ομολογουμένως τριτοκοσμικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοί μας αλλά, το κυριότερο, τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, στις οποίες εκτίθενται τόσο οι ίδιοι όσο και οι εξυπηρετούμενοι μαθητές με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και οι γονείς τους.

Συγκεκριμένα,

το 2ο ΚΕΣΥ Δ΄ Αθήνας, αποκεντρωμένη εκπαιδευτική υπηρεσία για μαθητές με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, εν έτει 2020, στεγάζεται «προσωρινά» για δεύτερη σχολική χρονιά, στο δεύτερο όροφο του (εν λειτουργία) ΕΠΑΛ Αλίμου, χωρίς καμία απολύτως πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.

Ο μόνος τρόπος επίσκεψης στο χώρο μαθητή/τριας με κινητική αναπηρία είναι να τον/την ανεβάσουν στα χέρια δυο ορόφους, γεγονός που αποτελεί προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια!

Παράλληλα,

διαπιστώθηκε η παντελής έλλειψη καθαριότητας στους χώρους του ΚΕΣΥ, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των αποχωρητηρίων, ενώ έγιναν καταγγελίες για την ύπαρξη κατσαρίδων, γεγονός που επεσήμαναν στους εργαζόμενους και τα ίδια τα εξεταζόμενα παιδιά και οι γονείς τους.

Στο σημείο αυτό,

αξίζει να υπογραμμιστεί ότι συνεργείο καθαριότητας δεν μπήκε ΠΟΤΕ στους χώρους του ΚΕΣΥ και οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να πληρώνουν ιδίοις εξόδοις για την καθαριότητα του χώρου ή να τον καθαρίζουν μόνοι τους.

Θεωρούμε ότι, στην παρούσα συγκυρία της πανδημίας, είναι εγκληματικό μια δημόσια υπηρεσία να εγκαταλείπεται χωρίς καθαριότητα και απολύμανση.

Επίσης,

στο χώρο του ΚΕΣΥ, με τους περίπου 23 (μέχρι στιγμής)εργαζόμενους και με την καθημερινή παρουσία τουλάχιστον 40 παιδιών και γονέων, λειτουργεί μόνο μία (1) τουαλέτα για προσωπικό και κοινό, καθώς η δεύτερη είναι χαλασμένη. Επισημαίνουμε δε ότι σε υπηρεσία που εξυπηρετεί ΑΜΕΑ δεν υπάρχει προσβάσιμη τουαλέτα!

Παράλληλα,

στους λιγοστούς και ακατάλληλους για φιλοξενία παιδιών και διενέργεια παιδαγωγικού έργου, χώρους αξιολόγησης, δεν υφίσταται καμία πρόβλεψη για κλιματισμό, ψύξη ή θέρμανση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι το χειμώνα να παγώνουν και το καλοκαίρι να ψήνονται έχοντας φτιάξει αυτοσχέδιες «κουρτίνες» από χαρτόνι στα παράθυρα, για να προστατεύονται από τις ακτίνες του ήλιου.

Επίσης, τα παράθυρα του κτιρίου είναι πολύ χαμηλά με κίνδυνο για την ασφάλεια μικρών παιδιών με διαταραχές επικοινωνίας, συμπεριφοράς και προσοχής, ακόμη και αν βρίσκονται στην εποπτεία του προσωπικού.

Επιπλέον,

οι χώροι του ΚΕΣΥ δεν έχουν συντηρηθεί, με αποτέλεσμα να καταρρέουν: σοβάδες επικρέμονται πάνω από τα κεφάλια παιδιών και εργαζομένων, οι πόρτες είναι αδύνατον να κλείσουν για να διασφαλίσουν το απόρρητο της συνεργασίας, ενώ επιπροσθέτως, δεν υφίστανται χώροι αναμονής για τους γονείς που στοιβάζονται σε ένα στενό διάδρομο, κλπ.

Στο μακρύ κατάλογο

των ελλείψεων και προβλημάτων θα πρέπει να προστεθεί η ανεπάρκεια χώρων αξιολόγησης για την εξυπηρέτηση του μαθητικού πληθυσμού καθώς και η δραματική έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής: ένα μόνο φωτοτυπικό χαλασμένο, παντελής έλλειψη ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών και γενικά απαραίτητων μηχανημάτων για την έκδοση γνωματεύσεων, καθώς και παντελής έλλειψη αξιολογικών εργαλείων.

Ας σημειωθεί

ότι παρά τις ενέργειες της προϊσταμένης και του συλλόγου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και τις εκκλήσεις τους για μετεγκατάσταση, δεν έχει μέχρι σήμερα εξευρεθεί καμία λύση και δεν διαφαίνεται διέξοδος στα σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας της υπηρεσίας ούτε κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

Ως συνδικαλιστικό όργανο

που εκπροσωπεί τα μέλη του ΕΕΠ και ΕΒΠ της Αττικής, ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής διαμαρτύρεται έντονα για την απαράδεκτη, τριτοκοσμική αυτή κατάσταση που δεν προσήκει σε ευνομούμενη πολιτεία και σε υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Θεωρούμε

το χώρο στέγασης του 2ου ΚΕΣΥ Δ΄ Αθήνας εντελώς ακατάλληλο για τις ανάγκες της υπηρεσίας και των εξυπηρετούμενων μαθητών. Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τους συναδέλφους του 2ου ΚΕΣΥ Δ΄ Αθήνας, αλλά και όλων των ΚΕΣΥ της Αττικής, για τον καθημερινό αγώνα αξιοπρέπειας και επαγγελματισμού που διεξάγουν και  εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τη μη εύρεση λύσης από την πλευρά των αρμόδιων φορέων.

Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,
Διεκδικώντας

το αυτονόητο δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία με ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες, ζητάμε τόσο από την Αυτοδιοικητική Περιφέρεια Αττικής, όσο και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής και πρωτίστως από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση μετεγκατάσταση του 2ου ΚΕΣΥ Δ΄ Αθήνας σε κατάλληλο κτίριο της περιοχής ευθύνης του, καθώς και την προμήθεια της απαραίτητηςυλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού προκειμένου να λειτουργήσει απρόσκοπτα.

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος                        Ο Γ. Γραμματέας

Ευγενία Τραγάκη                Γεώργιος Δεληγιάννης

Δείτε επίσης

ΣΕΕΠΕΑ Αττικής-2ο ΚΕΣΥ Β΄Αθήνας: Επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας για τις συνθήκες λειτουργίας
Προτάσεις ΣΕΕΠΕΑ Αττικής για μέτρα προστασίας έναντι κορονοϊού στις σχολικές μονάδες της χώρας
 Κεραμέως για αξιολόγηση: Κεντρική πολιτική μας δέσμευση-Στην πλειονότητά τους οι εκπαιδευτικοί την επιθυμούν
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση