Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

ΣΕΕΠΕΑ Αττικής-ΑΣΕΠ: Τι συζητήθηκε με τη διοίκηση κατά την Παράσταση Διαμαρτυρίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ΣΕΕΠΕΑ Αττικής-ΑΣΕΠ: Τι συζητήθηκε με τη διοίκηση κατά την Παράσταση Διαμαρτυρίας για τα θέματα των υποψηφίων των Προκηρύξεων 1ΕΑ/2022 και 2ΕΑ/2022. 

ΣΕΕΠΕΑ Αττικής-ΑΣΕΠ

Αναφορικά με την παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Ανώτατου Συμβούλιου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων των Προκηρύξεων 1ΕΑ/2022 και 2ΕΑ/2022 στην εξέδωσε ανακοίνωση ενημέρωσης ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής.

Ο Σύλλογος συναντήθηκε με τη συνάντηση με  Γενική Διευθύντρια τοθ ΑΣΕΠ κα Δέσποινα Σιμιτζόγλου και τα αποτελέσματα της συνάντησης περιγράφονται ακολούθως.

Αθήνα, 30-07-2022

ΘΕΜΑ: «ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΣΕΠ»

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, η προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας στην οποία είχε καλέσει ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής στα γραφεία του Ανώτατου Συμβούλιου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων των προκηρύξεων 1ΕΑ/2022 και 2ΕΑ/2022.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας παρευρέθηκαν αρκετά μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ, όπως και αλληλέγγυοι εκπαιδευτικοί. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ», κυρία Ντιάνα Λιάκου και όλους όσους συμπαραστάθηκαν στον αγώνα μας.

Παράλληλα, κατά την παρουσία μας στα γραφεία του ΑΣΕΠ αιτηθήκαμε και επιτύχαμε συνάντηση με τη διοίκηση και συγκεκριμένα με τη Γενική Διευθύντρια κα Δέσποινα Σιμιτζόγλου. Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν από το ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, η πρόεδρος Ευγενία Τραγάκη και η Γ. Γραμματέας Δέσποινα Χατζηδρόσου, καθώς επίσης και η πρόεδρος του «Γ.ΣΕΦΕΡΗ», κυρία Λιάκου και η εκπαιδευτικός ΕΑΕ κυρία Σούρλα.

Κατά τη συνάντηση, αρχικά εκθέσαμε στην κυρία Σιμιτζόγλου τους λόγους της διαμαρτυρίας μας, μετά από την πληθώρα καταγγελιών συναδέλφων ΕΕΠ-ΕΒΠ για σοβαρά λάθη, παραλείψεις και δυσλειτουργίες του πληροφοριακού συστήματος της πλατφόρμας Ο.Π.Σ.Υ.Δ. – Α.Σ.Ε.Π., καθώς και για μη προσμέτρηση-μοριοδότηση προσόντων ενώ έχουν κατατεθεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τους υποψηφίους. Τονίσαμε ότι πίσω από τα τεχνικά ζητήματα και τις παραλείψεις, είτε οφείλονται στο ΑΣΕΠ είτε ενδεχομένως και στους υποψηφίους, βρίσκονται ανθρώπινες ζωές και διακυβεύεται η εργασία και η επιβίωση εκατοντάδων ανθρώπων για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια.

Επίσης, καταθέσαμε υπόμνημα  με τα αιτήματά μας, που συνοψίζονται στα εξής:

  • Άμεση διόρθωση των λαθών που οφείλονται σε λάθος του φορέα και αδυναμία του συστήματος
  • Συμμετοχή και κατάταξη στους πίνακες των υποψηφίων που έχουν κριθεί  ως απορριπτέοι λόγω κωδικού τίτλου σπουδών, λόγω μη μεταφόρτωσης εγγράφου, το οποίο το έχουν και μπορούν ανά πάσα ώρα να το καταθέσουν. Το θεωρούμε άδικο και ζητάμε να υπάρξει μέριμνα, να ανακοινοποιηθεί ο πίνακας και να ενταχθούν κανονικά στους προσωρινούς πίνακες.
  • Να ληφθούν υπόψη όλες οι ενστάσεις που θα υποβληθούν από τους συναδέλφους προς το ΑΣΕΠ αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των προκηρύξεων 1ΕΑ/2022 και 2ΕΑ/2022.
  • Οι προσλήψεις των αναπληρωτών ΕΕΠ – ΕΒΠ για το σχολικό έτος 2022-2023 να γίνουν από τους οριστικούς πίνακες κατάταξης και όχι από προσωρινούς πίνακες αμφισβητήσιμης εγκυρότητας και αξιοπιστίας. Ζητάμε πίνακες δίκαιους και αξιοκρατικούς.

Από την πλευρά της η κυρία Σιμιτζόγλου αρνήθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα επιλογής κωδικών αναφορικά με τους απορριπτέους λόγω έλλειψης τίτλου σπουδών, ενώ επισήμανε ότι υπήρχε η δυνατότητα επίλυσης τυχόν αποριών μέσω της τηλεφωνικής γραμμής help desk και σε αυτή δεν είχαν λάβει σχετικές με τα τεχνικά σφάλματα αναφορές. Από πλευράς μας αντιτάξαμε τις αναφορές σε καταγγελίες συναδέλφων οι οποίοι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τη γραμμή, καθώς και την ύπαρξη των πρώτων λαθών που διορθώθηκαν με τις ανακοινοποιήσεις των πινάκων της προκήρυξης 1ΕΑ/2022. Για τα λάθη που προκάλεσαν τις ανακοινοποιήσεις, το ΑΣΕΠ ανέλαβε την ευθύνη, όχι όμως για τα υπόλοιπα. Ωστόσο, επισήμανε την πρόθεση του ΑΣΕΠ να λειτουργήσει υπέρ των υποψηφίων, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια προσμέτρησης τίτλων και προσόντων.

Αναλυτικότερα οι απαντήσεις που είχαμε για κάθε τομέα:

1. Απόρριψη ΕΒΠ από την 1ΕΑΕ/2022 λόγω επιλογής μη συσχετιζόμενου κωδικού:

Ο βασικός τίτλος σπουδών Ε.Β.Π συσχετίζεται μεταξύ των στοιχείων που υπάρχουν στο ΟΠΣΥΔ και της επιλογής στην αίτηση του ΑΣΕΠ. Η λανθασμένη επιλογή κωδικού οδήγησε τους υποψηφίους στην απόρριψη. Επίσης τονίστηκε η διαφορετική μοριοδότηση των κωδικών. Ωστόσο, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο υποψήφιος είχε επιλέξει είτε τον κωδικό 201, είτε τον κωδικό 202, και ήταν κάτοχος και των δύο, το ΑΣΕΠ επέλεξε να μην απορρίψει τους υποψηφίους αλλά να τους «σώσει» και να τους αποδώσει τον κωδικό που συσχετιζόταν ακόμη κι αν δεν ήταν η προσφορότερη σε μοριοδότηση επιλογή.

2.  Απόρριψη Λογοθεραπευτών από τη 2ΕΑΕ/2022 λόγω επιλογής μη συσχετιζόμενου κωδικού:

Όμοια με τους ΕΒΠ, με τη διαφορά πως εδώ δεν τίθεται το επιχείρημα της διαφορετικής μοριοδότησης. Στους λογοθεραπευτές η ένταξη στον κλάδο γίνεται με το βασικό τίτλο σπουδών λογοθεραπείας για τον κωδικό 201 και για τον κωδικό 202 με οποιοδήποτε πτυχίο ΑΕΙ και την κατοχή μεταπτυχιακού στη λογοθεραπεία τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας.  Όπως και στους ΕΒΠ, το ΑΣΕΠ πραγματοποίησε προσπάθειες μη απόρριψης υποψηφίων που κατείχαν προσόντα (π.χ. πτυχίο ή επιπλέον ΑΕΙ κι όχι ΑΤΕΙ με κατοχή μεταπτυχιακού στη λογοθεραπεία) τα οποία μπορούν να συσχετιστούν και να δικαιολογούν την ένταξη στον κλάδο με βάση το δηλωθέντα κωδικό.

3. Κοινωνικά Κριτήρια

Όπως τονίστηκε, σε όλα τ’ άλλα κριτήρια είναι απαραίτητη η ταύτιση των δηλωθέντων των υποψηφίων στην πλατφόρμα του ΑΣΕΠ με αυτά που εμφανίζονται στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΣΥΔ. Όταν υπάρχουν λάθη σε όποια πλευρά συσχέτισης δεν υπάρχει περίπτωση διόρθωσης για τήρηση των έννομων λόγων.

4. Παιδαγωγική Επάρκεια

Το ΑΣΕΠ δε δύναται αυτεπάγγελτα, να ελέγξει για μη ύπαρξη προσόντων εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία. Τονίστηκε πως για το έννομο συμφέρον όλων των υποψηφίων, όσοι γνωρίζουν ανάλογες περιπτώσεις, είναι θεμιτό να προχωρήσουν σε σχετική καταγγελία – ένσταση στο ΑΣΕΠ ώστε να έχει το έννομο δικαίωμα να το ελέγξει.

5. Άλλα προβλήματα

Σε ζητήματα μη κατάθεσης /εύρεσης δικαιολογητικών – απαιτούμενων προσόντων ή/και άλλων λόγων απόρριψης, επισημάνθηκε η υποχρέωση των υποψηφίων να διαβάζουν προσεκτικά την προκήρυξη και τις οδηγίες πριν από τη συμπλήρωση των αιτήσεων καθώς και το δικαίωμά τους στην ένσταση με κατάθεση των δικαιολογητικών που επικαλούνται καθώς και στην περίπτωση απόρριψής της, στην αίτηση θεραπείας.

Εν συνεχεία, οι εκπρόσωποι των ΣΕΕΠΕΑ Αττικής και ΣΕΠΕ «Γ. ΣΕΦΕΡΗ», τονίσαμε από κοινού την εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν οι συνάδελφοι λόγω του καθεστώτος των αναπληρωτών και την αναγκαιότητα μόνιμων διορισμών. Παράλληλα, πέρα από το ζήτημα της εργασιακής αποκατάστασης, τέθηκε και η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, η οποία διακυβεύεται στην περίπτωση μη εύρεσης υποψηφίων λόγω πιθανής εξάντλησης πινάκων, υποψηφίων που θα υπήρχαν εάν δεν ήταν απορριπτέοι.

Η απάντηση από πλευράς κα. Σιμιτζόγλου ήταν πως θα πρέπει οι υποψήφιοι να προβούν σε ένσταση, για την οποία το ποσό των 20  θα τους επιστραφεί εφόσον δικαιωθούν. Στην ένσταση μάλιστα μπορούν να προσκομίσουν πρόσθετα αποδεικτικά έγγραφα.  Εφόσον, το ατομικό πρόβλημα αποδειχθεί μαζικό, όπως θα προκύψει από το πλήθος των ενστάσεων (π.χ. απόρριψη υποψηφίων λόγω κωδικού), τότε θα πραγματοποιηθούν ειδικές ολομέλειες για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να διερευνήσουν εναλλακτικές αντιμετώπισης. Στην παρούσα φάση δεν έδωσε εγγυήσεις έκβασης, ωστόσο υπενθύμισε πως και το 2019 είχαν προκύψει ζητήματα που κατά μεγάλο μέρος και σε συνδυασμό και με έγγραφα/διαπιστευτήρια, τα περισσότερα είχαν διευθετηθεί.

Όλα τα παραπάνω όμως αφορούν τη διόρθωση στους οριστικούς πίνακες για τους οποίους δεν ήταν δυνατή η εκτίμηση της ημερομηνίας έκδοσης. Οι ενστάσεις θα μελετηθούν ατομικά με προσοχή, οι διαδικασίες είναι συγκεκριμένες και δεν υπάρχει η δυνατότητα επιπλέον διορθώσεων επιπλέον αυτών που θα γίνουν ολοκληρωμένα για τους τελικούς. Τα χρονοδιαγράμματα του ΑΣΕΠ είναι ασφυκτικά από το ΥΠΑΙΘ καθώς απαιτείται μέχρι τις 20/08 να έχουν εκδοθεί όλοι οι πίνακες των σχετικών προκηρύξεων, προκειμένου οι αναπληρωτές να είναι από την αρχή της σχολικής χρονιάς στις θέσεις τους.

Οι εκπρόσωποι των ΣΕΕΠΕΑ Αττικής και ΣΕΠΕ «Γ. ΣΕΦΕΡΗ», αποχωρώντας τονίσαμε τις ανθρώπινες ζωές που επηρεάζονται, σχολιάσαμε, αν και δεν είναι ευθύνη ΑΣΕΠ αλλά ΥΠΑΙΘ, πως οι διαδικασίες θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα ώστε να δίνεται η δέουσα προσοχή, όπως επίσης αυτό ζητήσαμε να γίνει και στις ενστάσεις.

Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, συμπορευόμενος με την ΠΟΣΕΕΠΕΑ, αλλά και με κάθε αλληλέγγυο εκπαιδευτικό σύλλογο, θα είναι παρών με παρεμβάσεις και διεκδικήσεις για κάθε έννομο δικαίωμα των μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ε. ΤΡΑΓΑΚΗ                                                        Δ. ΧΑΤΖΗΔΡΟΣΟΥ

Δείτε επίσης

Συνάντηση ΑΣΕΠ-ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Τι ειπώθηκε για τα λάθη στους Προσωρινούς Πίνακες ΕΕΠ-ΕΒΠ 

Διαμαρτυρία στο ΑΣΕΠ για λάθη στους Πίνακες ΕΕΠ-ΕΒΠ την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Απορριφθέντες Λογοθεραπευτές ΠΕ21 Προκήρυξης 2ΕΑ/2022 για “λάθος” κωδικό τίτλου σπουδών-Επιστολή διαμαρτυρίας 

Προσωρινοί Πίνακες 2ΕΑ/2022 ΕΕΠ: Εύχρηστο αρχείο με τα αποτελέσματα συγκεντρωμένα 

Προσωρινοί Πίνακες ΕΕΠ-ΕΒΠ 2022: Ενδεικτικά βήματα όταν κάτι δεν πάει καλά | Οδηγός 

Ποσοστά απορριπτέων 2ΕΑ/2022 και 1ΕΑ/2022 στους Προσωρινούς Πίνακες ΑΣΕΠ 

Νέα ορθή επανάληψη Προσωρινού Πίνακα ΕΒΠ από το ΑΣΕΠ: Ενστάσεις από 21.07 έως 02.08.2022 

Δείτε ακόμη

Αιτήσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ για διορισμό: Από Δευτέρα 25 έως Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 | Η Πρόσκληση 

Νεοδιόριστοι: Δικαιολογητικά-διαδικασία Ορκωμοσίας, ανάληψης υπηρεσίας, τοποθέτησης-επιλογή ασφαλιστικού φορέα

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση