Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σχετικά με την επίθεση σε εκπαιδευτικό του 2ου Γυμνασίου Μαρκόπουλου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σχετικά με την επίθεση σε εκπαιδευτικό του 2ου Γυμνασίου Μαρκόπουλου από κηδεμόνα μαθήτριας – Ανακοινώσεις Συλλόγου Διδασκόντων και Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Μαρκόπουλου και της Ε΄ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής. 

Σχετικά με την επίθεση σε εκπαιδευτικό

Σχετικά με την επίθεση κηδεμόνα μαθήτριας του 2ου Γυμνασίου Μαρκόπουλου εναντίον εκπαιδευτικού παρουσία μαθητών και άλλων εκπαιδευτικών ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Μαρκόπουλου, καθώς και η Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις Ανακοινώσεις, ο κηδεμόνας, αφού ενημερώθηκε τηλεφωνικά, στο πλαίσιο της παιδαγωγικής λειτουργίας του σχολείου, από τον εκπαιδευτικό για τη συμπεριφορά της μαθήτριας, εισήλθε στον χώρο του σχολείου και επιτέθηκε λεκτικά με ύβρεις και σωματικά στον εκπαιδευτικό, παρουσία μαθητών και άλλων εκπαιδευτικών.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Μαρκόπουλου καταδικάζει την πράξη αυτή, καθώς δεν συμβαδίζει με το κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ γονέων/κηδεμόνων και συλλόγου διδασκόντων και το Δ.Σ της Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής δηλώνει ότι είναι αντίθετο απέναντι σε απειλές, βίαιες και προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα όταν στοχεύουν στην καταπάτηση της αξιοπρέπειας τους. Στέκεται δε στο πλευρό κάθε εκπαιδευτικού και κάθε σχολείου που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα.

Ακολουθούν οι Ανακοινώσεις

Α. Το ενημερωτικό σημείωμα του Συλλόγου Διδασκόντων 2ου Γυμνασίου Μαρκόπουλου

ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ 12/3/2024

ΠΡΟΣ:

  1. ΔΔΕ Ανατολικής Αττικής κ. Μαρίνο Ανδρέα
  2. ΣΕΕ κ. Κατσίπη Μιχαήλ
  3. Δ.Σ Ε΄ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής
  4. Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Μαρκόπουλου

Θέμα: «ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΗΔΕΜΟΝΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ»

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Μαρκόπουλου καταδικάζει κατηγορηματικά την απρόκλητη επίθεση κηδεμόνα μαθήτριας του σχολείου εναντίον συναδέλφου. Ο κηδεμόνας, αφού ενημερώθηκε τηλεφωνικά, στο πλαίσιο της παιδαγωγικής λειτουργίας του σχολείου, από τον συνάδελφο  για τη συμπεριφορά της μαθήτριας, εισήλθε στον χώρο του σχολείου και επιτέθηκε λεκτικά (με απαράδεκτες ύβρεις) και σωματικά στον εκπαιδευτικό, παρουσία μαθητών και άλλων εκπαιδευτικών.

Η συμπεριφορά αυτή όχι μόνο προσκρούει στους στοιχειώδεις κανόνες σεβασμού αλλά και λειτουργεί  εις βάρος του παιδαγωγικού κλίματος, πλήττοντας ανεπανόρθωτα τις σχέσεις όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Ανάλογες συμπεριφορές δυσχεραίνουν το έργο των εκπαιδευτικών και τους εμποδίζουν να εργαστούν με αξιοπρέπεια και παιδαγωγική ευαισθησία και να σταθούν στο ύψος των σύνθετων και πολύπλοκων αναγκών της εκπαίδευσης εξασφαλίζοντας τη δημοκρατική λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις μεθόδους στοχοποίησης και απαξίωσης των εκπαιδευτικών, προσβολής του έργου τους και του παιδαγωγικού τους ρόλου και καλούμε το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας να εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτές και να συμβάλει στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας  του σχολείου σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, εποικοδομητικού διαλόγου και συνεργασίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

______________________________

Β. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Μαρκόπουλου

Πόρτο Ράφτη, 15/02/2024

Αρ. Πρωτ. 198

ΠΡΟΣ: Γονείς & Κηδεμόνες

ΚΟΙΝ: Σύλλογος Διδασκόντων 2ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου

ΘΕΜΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Αγαπητοί γονείς & κηδεμόνες,

Ο Σύλλογος Γ&Κ ενημερώθηκε για συμβάν που έλαβε χώρα με μαθήτρια του σχολείου μας. Με λύπη πληροφορηθήκαμε για την απαράδεκτη αντιμετώπιση εκπαιδευτικού από τον γονέα της μαθήτριας, ο οποίος ενημερώθηκε τηλεφωνικά και προσήλθε στο σχολείο όχι με διάθεση επίπληξης του παιδιού του αλλά αντίθετα με εξυβριστική διάθεση προς τον εκπαιδευτικό που τον ενημέρωσε, παρουσία και άλλων μαθητών.

Νιώθουμε την επιτακτική ανάγκη να καταδικάσουμε κάθε τέτοια πράξη, καθώς δεν συμβαδίζει με το κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ γονέων/κηδεμόνων και συλλόγου διδασκόντων. Καθένας προσπαθεί να φέρει εις πέρας το έργο που του αναλογεί, το οποίο δυσχεραίνεται από πολλούς παράγοντες στις μέρες μας.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να φέρουν εις πέρας το εκπαιδευτικό τους έργο σε περιβάλλον δύσκολο πολλές φορές, ενώ οι γονείς οφείλουν να διαπαιδαγωγούν χαρακτήρες και να διαμορφώνουν συμπεριφορές συμβατές με το σχολικό περιβάλλον.

Θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να αποτελούμε πρότυπο συμπεριφοράς για τα παιδιά μας κι επιπλέον να καταφεύγουμε στον διάλογο για την επίλυση προβλημάτων, όχι στη βία.

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα όχι μόνο για τη μόρφωση των παιδιών μας αλλά κυρίως για τη διάπλαση χαρακτήρων και να αντιμετωπίζουμε από κοινού όποια θέματα προκύπτουν.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ του Συλλόγου Γ& Κ

Η Πρόεδρος                                Η Γενική Γραμματέας

Βασιλακοπούλου Αγγελική    Αγιανωτάκη Μαρία

______________________________

ΓΗ Ανακοίνωση της Ε΄ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Ε΄ΕΛΜΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                

Παλλήνη 12/2/2024

eelme.anatt@gmail.com

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

ΣΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα ακόμα επεισόδιο προστέθηκε την Παρασκευή 2/2/2024 στα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα  με επιθέσεις εναντίον εκπαιδευτικών που προσβάλλουν το έργο τους, τον παιδαγωγικό τους ρόλο και στοχοποιούν το δημόσιο σχολείο και τους  λειτουργούς  του.

Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη λεκτική και σωματική επίθεση  κηδεμόνα μαθήτριας του 2ου Γυμνασίου Μαρκόπουλου  εναντίον συναδέλφου του σχολείου  παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών. Η επίθεση έγινε ύστερα από τηλεφωνική ενημέρωση του γονέα από το συνάδελφο- στα πλαίσια του εκπαιδευτικής  και παιδαγωγικής  λειτουργίας του σχολείου –  για τη συμπεριφορά της μαθήτριας .

Αυτές οι επιθέσεις που παραβιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη σωματική ακεραιότητα των εκπαιδευτικών, δεν έχουν καμία θέση στις αξίες και τα ιδανικά του σχολείου και αποτελούν ευθεία επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση. Διαταράσσουν  το ειρηνικό και παιδαγωγικό κλίμα του σχολείου, καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι εκπαιδευτικοί με κόπο και αντοχή  αγωνιζόμαστε καθημερινά  να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σχολείο απέναντι στις  πολιτικές των κυβερνήσεων που το διαλύουν και το υποβαθμίζουν και δεν θα ανεχτούμε εκφοβιστικές συμπεριφορές. Οι πολιτικές αυξάνουν την οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια καλλιεργώντας το έδαφος του ατομισμού, της βίας και της επιθετικότητας. Την ιδία στιγμή όλες οι κυβερνήσεις διατηρούν τα τμήματα των 25-27 μαθητών, αφήνουν τα σχολεία χωρίς το απαραίτητο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό στερώντας μας τα επιστημονικά  εργαλεία για να είμαστε ολόπλευρα κοντά στους μαθητές μας.

Δίνουμε τη μάχη να καλλιεργήσουμε το σχολείο της ολόπλευρης μόρφωσης, του πολιτισμού, του σεβασμού, της αλληλεγγύης, των δημοκρατικών αξιών. Σε αυτή τη βάση εκτιμούμε ότι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς είμαστε οι φυσικοί  σύμμαχοι και  με όπλο την αλληλεγγύη και την κοινή δράση δίνουμε τη μάχη  για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, κόντρα σε λογικές προσωπικών αντιπαραθέσεων γονέων εναντίον εκπαιδευτικών. Οι λογικές αυτών των αντιπαραθέσεων αποπροσανατολίζουν και συγκαλύπτουν τις ευθύνες του ΥΠΑΙΘΑ, της  συστηματικής και διαχρονικής πολιτικής υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου.

Είναι βαρύτατες οι ευθύνες και του Υπουργείου Παιδείας και της διοίκησης, γιατί ανέχονται  και ενθαρρύνουν  τέτοιες πρακτικές που βάζουν στο στόχαστρο την παιδαγωγική και εσωτερική ζωή του σχολείου προωθώντας και αντίστοιχες πλατφόρμες επώνυμων κι ανώνυμων καταγγελιών.

Το Δ.Σ της Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής δηλώνουμε ότι θα είμαστε κάθετα απέναντι σε απειλές, βίαιες και προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε συναδέλφους και  ιδιαίτερα όταν στοχεύουν στην καταπάτηση της αξιοπρέπειας μας. Θα σταθούμε στο πλευρό κάθε συναδέλφου και κάθε σχολείου που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα.

Καλούμε τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ, τις ενώσεις, τους συλλόγους γονέων και τα 15 μελή των μαθητών, σε ένα μέτωπο υπεράσπισης του σύγχρονου, πραγματικά δημόσιου και δωρεάν  σχολείου, των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, στην ανάδειξη και καταδίκη κάθε τέτοιου φαινομένου και τη δημιουργία μιας πραγματικής ασπίδας συνδικαλιστικής και νομικής κάλυψης  κάθε σχολικής μονάδας και κάθε συναδέλφου.

ΤΟ Δ.Σ  ΤΗΣ  Ε΄ΕΛΜΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Δείτε επίσης

Πρωθυπουργός-βία ανηλίκων: Τον Μάρτιο η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περιστατικών bullying στο σχολείο 

Επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής για την αξιολόγηση, αν βγει παράνομη, προαναγγέλλει η ΟΛΜΕ 

Προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών 2024: Τι περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση