Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σχολική μέρα φιλοζωίας: Τα 7 πιο έξυπνα ζώα του κόσμου-Βίντεο και φύλλα εργασίας από To Sakidio

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σχολική μέρα φιλοζωίας: Τα 7 πιο έξυπνα ζώα του κόσμου-Βίντεο και φύλλα εργασίας από To Sakidio – Δράσεις αφιερωμένες στη φιλοζωία θα λάβουν χώρα στα σχολεία την Πέμπτη 4 Απριλίου.

Σχολική μέρα φιλοζωίας

Δύο εκπαιδευτικοί, ο Δημήτρης Αίσωπος και η Ευτυχία Πλακαρού δημιούργησαν To Sakidio, ένα κανάλι στο YouTube με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς και μεγάλους και θέματα από διάφορους τομείς της σχολικής αλλά και της κοινωνικής ζωής.

Για κάθε βίντεο υπάρχει και προτεινόμενο υλικό διδακτικής αξιοποίησής και με αφορμή την καθιέρωση της 4ης Απριλίου ως Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κοινοποίησαν το παρακάτω υλικό.

Τα 7 πιο έξυπνα ζώα του κόσμου

Δράσεις αφιερωμένες στη φιλοζωία θα λάβουν χώρα στα σχολεία την Πέμπτη 4 Απριλίου, καθώς από φέτος καθιερώνεται η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας.

Θα «γιορτάζεται» κάθε χρόνο την ίδια μέρα σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια με διάφορες δράσεις που θα προωθούν τη φιλοζωία.

Η Εγκύκλιος του υπ. Παιδείας δεν αναφέρει κάτι για τα μαθήματα εκείνη την ημέρα, παρά μόνο για την τέλεση δραστηριοτήτων. Το κάθε σχολείο θα φροντίζει για τις δικές του δράσεις.

Τι αναφέρει η Εγκύκλιος

Την 4η Απριλίου, που αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, θα πραγματοποιηθούν στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού, μια σειρά από δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών δράσεων, ενημερώσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, σεμιναρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων (π.χ. θεατρικών παραστάσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων, κ.λπ.).

Η πρόταση μας για την ημέρα:

Πόσο καλά ξέρουμε τα ζώα; Γνωρίζουμε τα 7 πιο έξυπνα ζώα του κόσμου!

Η Ημέρα των Ζώων, 4 Οκτωβρίου, αλλά και η σχολική μέρα φιλοζωίας, 4 Απριλίου, αποτελούν μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε όλοι και περισσότερο οι μαθητές και μαθήτριες, ως οι μελλοντικοί ενεργοί πολίτες, τη σημαντικότητα και την αξία του κόσμου των ζώων στη ζωή μας και στον πλανήτη γενικότερα.

Οι μέρες αυτές καθιερώθηκαν με σκοπό να δοθεί έμφαση στην προστασία, τη φροντίδα και τη συμπόρευσή μας με τα ζώα, αναδεικνύοντας τη σχέση αλληλεξάρτησης που έχουμε μαζί τους.

Είναι μια ευκαιρία να επισημάνουμε την ανάγκη για δίκαιη μεταχείριση των ζώων, τη διατήρηση των φυσικών τους περιβαλλόντων και την προώθηση της βιώσιμης συμβίωσης μαζί τους.

Πέρα από την εορταστική πλευρά, η ημέρα αυτή αποτελεί επίσης μια ώθηση για δράση και δέσμευση απέναντι στην προστασία της άγριας ζωής, τη μείωση της κακοποίησης των ζώων και την προώθηση μιας πιο συνειδητής και φιλικής προς τα ζώα κοινωνίας.

  1. Ευαισθητοποίηση: Μαθαίνοντας για τα ζώα, τα παιδιά αναπτύσσουν ευαισθησία και σεβασμό προς τα ζώα και το περιβάλλον γενικότερα.
  2. Κατανόηση της φύσης: Η μάθηση για τα ζώα βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τη φυσική τους συμπεριφορά, τις ανάγκες τους και το ρόλο τους στο οικοσύστημα.
  3. Εκπαίδευση για την ευθύνη: Μαθαίνοντας πώς να φροντίζουν και να συμπεριφέρονται σωστά ένα ζώο, τα παιδιά μαθαίνουν επίσης την ευθύνη και τη φροντίδα που απαιτούν οι ζωντανοί οργανισμοί.
  4. Ανάπτυξη εμπιστοσύνης: Η παρουσία ζώων στην εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, καθώς δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς με τα ζώα και νιώθουν ότι είναι σε θέση να φροντίζουν και να συμβάλλουν στην ευημερία τους.
  5. Προώθηση της ηθικής σκέψης: Μέσα από δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ζώα, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν ηθικές αξίες όπως η συμπόνια, η δικαιοσύνη και η ευγένεια.

Συνολικά, η μάθηση για τα ζώα στο δημοτικό σχολείο είναι σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών ως ολοκληρωμένων και ευαισθητοποιημένων ατόμων.

  1. Κατανόηση της βιολογίας και της συμπεριφοράς των ζώων: Οι μαθητές μαθαίνουν για τη δομή, τη λειτουργία και τη συμπεριφορά των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των φυσιολογικών αναγκών και συμπεριφορών τους.
  2. Ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας ζώων: Οι μαθητές μαθαίνουν την αξία της φροντίδας, του σεβασμού και της προστασίας των ζώων, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στην ευημερία τους.
  3. Ανάπτυξη δεξιοτήτων συμπεριφοράς: Οι μαθητές αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η ευαισθησία και η συνείδηση των δικαιωμάτων των ζώων, καθώς και η ικανότητα να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες τους.
  4. Προώθηση της βιώσιμης συμπεριφοράς: Οι μαθητές εκπαιδεύονται να λαμβάνουν αποφάσεις και να κάνουν επιλογές που σέβονται τα ζώα και το περιβάλλον.
  5. Ανάπτυξη επιστημονικής και κριτικής σκέψης: Οι μαθητές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις πηγές πληροφοριών σχετικά με τα ζώα και να αξιολογούν και να αναλύουν κριτικά τις πληροφορίες αυτές.

Οι παραπάνω διδακτικοί στόχοι συμβάλλουν στη δημιουργία μιας γενικότερης κουλτούρας σεβασμού και φροντίδας προς τα ζώα, προάγοντας έτσι μια πιο αειφόρο και συνειδητή σχέση με το φυσικό μας περιβάλλον.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ VIDEO

Το video «Τα 7 πιο έξυπνα ζώα του κόσμου» εντάσσεται στην κατηγορία “Ο κόσμος των ζώων”. Μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο πληροφοριακό υλικό στα αφιερώματα για τη Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, ως αφόρμηση σε σχέδια εργασίας που αφορούν τα ζώα καθώς και στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Οι δραστηριότητες αξιοποίησης του βίντεο είναι ενδεικτικές και αντικατοπτρίζουν την οπτική των δημιουργών. Καθώς κάθε τάξη έχει τις ιδιαιτερότητες που την καθιστούν μοναδική, οι δραστηριότητες μπορούν να τροποποιηθούν ή να προσαρμοστούν ανάλογα.

Βασικός σκοπός των δραστηριοτήτων είναι η επαφή των μαθητών/τριών με το θέμα της συνύπαρξης του ανθρώπου με τα ζώα στον πλανήτη μας.

Παράλληλα επιδιώκεται: η διασύνδεση των μαθητών/ριών στην κοινότητα της τάξης  και η αποδοχή της διαφορετικότητας των ατόμων.  Η παρέμβαση ελπίζουμε να  βοηθήσει τα παιδιά να ενισχύσουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους ικανότητες, αναπτύσσοντας δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση,η φιλοζωία, η κοινωνική ευαισθητοποίηση και η υπεύθυνη λήψη αποφάσεων.

1.            Ως αυτόνομο υλικό για την παγκόσμια ημέρα ζώων, 4 Οκτωβρίου και τη σχολική μέρα για τη φιλοζωία , 4 Απριλίου.

2.            Ως μέρος διαθεματικών projects Δημοτικού για την ευαισθητοποίηση σε θέματα φιλοζωίας.

3.            Ως ενισχυτικό υλικό σε γνωστικά αντικείμενα αναλυτικού προγράμματος σπουδών Πχ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Γλώσσα, Μαθηματικά, Αγγλικά, Πληροφορική, Εικαστικά

4.            Στη θεματική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων:

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Υποθεματική: Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά

Λέξεις κλειδιάοικολογική συνείδηση, φιλοζωία, τα δικαιώματα των ζώων και αειφορία

Οι δραστηριότητες, διαθεματικού χαρακτήρα, είναι ποικιλόμορφες, με προσεγμένη αισθητική, για όλες τις τάξεις του Δημοτικού σχολείου. Υποστηρίζουν τη διαφοροποιημένη διδασκαλία, καθώς δίνουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος. Ακόμη προωθούν την παιγνιώδη μορφή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την αυτοαξιολόγηση.

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τα προτεινόμενα φύλλα εργασίας  ΕΔΩ

____________________

Βίντεο και φύλλα εργασίας με τίτλο: Ποια είναι τα 7 πιο έξυπνα ζώα του κόσμου;

Μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει και τα παρακάτω βίντεο:

1) Γιατί τα ζώα έχουν ουρές;

2) Πώς βλέπουν τα ζώα;

3) Ποια είναι τα παράξενα της Καμηλοπάρδαλης;

Δείτε επίσης

Οι Ηρωες του 1821 ζωντανεύουν με Τεχνητή Νοημοσύνη από to sakidio – Video και Φύλλα Εργασίας 

Το σακίδιο-tosakidio: Αποθετήριο εκπαιδευτικών video με υλικό διδακτικής αξιοποίησης 

Ο Μέγας Αλέξανδρος με Τεχνητή Νοημοσύνη: Video και Φύλλα Εργασίας από “To Sakidio” 

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας: Καταγραφή Δράσεων Σχολείων 

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση