Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σύγκριση μισθού νεοδιόριστου εκπαιδευτικού με μισθό ανειδίκευτου εργάτη μετά την αύξηση του κατώτατου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σύγκριση μισθού νεοδιόριστου εκπαιδευτικού με μισθό ανειδίκευτου εργάτη στον ιδιωτικό τομέα μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Απριλίου 2023.

Σύγκριση μισθού νεοδιόριστου εκπαιδευτικού με μισθό ανειδίκευτου εργάτη 

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κος Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε την Παρασκευή 17.03.2023 σε συνέντευξη Τύπου την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου στα 780 ευρώ και 34,84 ευρώ αντίστοιχα, από 1ης Απριλίου 2013 και ο εκπαιδευτικός Λάμπρος Σιδεράς κοινοποίησε τα συγκριτικά δεδομένα μεταξύ του κατώτατου καθαρού μισθού ανειδίκευτου εργάτη στον ιδιωτικό τομέα, όπως διαμορφώνεται με την την αύξηση από 1η.04.2023 και του καθαρού μισθού του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού του δημόσιου τομέα, το πρώτο έτος διορισμού με μηδενική προϋπηρεσία.

Σύμφωνα με την διενεργηθείσα σύγκριση ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός του δημοσίου λαμβάνει για το πρώτο έτος εργασίας του 8.844 ευρώ, 494 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος ανέρχεται ετησίως σε 9.338.

Ακολουθεί το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα

Από 1 Απριλίου καθαρά ποσά τον πρώτο χρόνο εργασίας, με μηδενική προϋπηρεσία και στις δύο περιπτώσεις:

1) Κατώτατος καθαρός μισθός ανειδίκευτου εργάτη στον ιδιωτικό τομέα: 667 ευρώ ×14=9338 ευρώ (Το ποσό αυτό, πολλαπλασιάζεται επί 14, καθώς κάθε χρόνο καταβάλλονται δώρα και επίδομα άδειας στον ιδιωτικό τομέα).

2) Καθαρός μισθός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού στο δημόσιο, το πρώτο έτος διορισμού με μηδενική προϋπηρεσία: 737×12=8844 (αυξημένες κρατήσεις).

Όπως βλέπουμε ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός με μηδενική προϋπηρεσία λαμβάνει για το πρώτο έτος εργασίας 494 ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Και στις δύο περιπτώσεις ο μισθός είναι χαμηλός σε σχέση με το πραγματικό κόστος ζωής, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί με πανεπιστημιακή εκπαίδευση παίρνουν τον πρώτο εργασίας λιγότερα χρήματα και από τον ανειδίκευτο εργάτη!!!

Και ο πρώτος χρόνος εργασίας των εκπαιδευτικών είναι συνήθως εκτός μόνιμης κατοικίας(νησιά, απομακρυσμένες περιοχές κτλ).

Αυτό είναι μεγάλη απαξίωση των σπουδών αλλά και του Πανεπιστημίου γενικότερα. Δεν είναι δυνατόν ο εισαγωγικός μισθός των εκπαιδευτικών να είναι σε αυτό το χαμηλό επίπεδο!!!

Το συγκεκριμένο κείμενο μπορείτε να το στείλετε στον αξιολογητή-επιθεωρητή της Κεραμέως όταν σας ζητήσει να κανονίσετε το ραντεβού της επιθεώρησης!

Επίσης μπορείτε να το ανεβάσετε και ως εργασία στην εισαγωγική επιμόρφωση φιάσκο των νεοδιόριστων (όσοι συμμετέχετε στην παρωδία).

Δείτε σχετικά

Αύξηση κατώτατου μισθού: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για την αύξηση στα 780 ευρώ από το Υπ. Εργασίας 

Δείτε επίσης

Γρίφος οι μόνιμοι διορισμοί 2023-Πίνακες με τελικές συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών μετά τις ανακλήσεις 

Κεραμέως για διορισμούς και αξιολόγηση: Η σύνδεση με τις εκλογές και το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών 

Τα ΚΕΔΑΣΥ στην ΕΡΤ: Οι υπηρεσίες που προσφέρουν στους μαθητές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση