Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Συνάντηση ΑΔΕΔΥ με Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Αίτημα για στεγαστικά με χαμηλό επιτόκιο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνάντηση ΑΔΕΔΥ με Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Αιτημα για στεγαστικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Συνάντηση ΑΔΕΔΥ με Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Αιτήματα για μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο σε Δημοσίους υπαλλήλους και επαναφοράς της δυνατότητας δανειοδότησής τους, κατέθεσε η ΑΔΕΔΥ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

Με αφορμή τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

 Συνάντηση με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, κ. Δημήτριο Σταμάτη, είχε αντιπροσωπεία μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποτελούμενη από τους Πολυμερόπουλο Βασίλη, Πανουτσάκου Βέτα, Μπράτη Δημήτρη, Πετρόπουλο Γιώργο και Κόκκινο Χαράλαμπο την Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2025 και συζήτησαν ζητήματα και αιτήματα που σχετίζονται με τα προβλήματα στέγασης  των δημοσίων υπαλλήλων και ιδιαίτερα των νεοδιοριζομένων, καθώς και με τα δάνεια  που έχουν λάβει παλαιότεροι.

Συγκεκριμένα έθεσαν τα αιτήματα για μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, που έχει χορηγήσει το Ταμείο σε δημοσίους υπαλλήλους, λαμβάνοντας υπόψη τις μισθολογικές μειώσεις που έχουν υποστεί οι δημόσιοι υπάλληλοι για δεκαπέντε και πλέον χρόνια και για επαναφορά της δυνατότητας δανειοδότησής τους, στο πλαίσιο άσκησης μιας στεγαστικής πολιτικής που θα εξασφαλίζει στέγη, αντιμετωπίζοντας το δυσβάστακτο κόστος που βαραίνει την πλειοψηφία των εργαζομένων. Σημείωσαν, επίσης, ότι είναι αυταπόδεικτη η ιδιαίτερη αντιμετώπιση που θα έπρεπε να έχουν τα δάνεια αυτά, από το Ταμείο, δεδομένου ότι ήταν και παραμένουν «εγγυημένα», αφού η παρακράτηση της μηνιαίας δόσης γίνεται απ’ ευθείας από τον μισθό του δανειολήπτη δημοσίου υπαλλήλου.

Ο πρόεδρος του Ταμείου ενημέρωσε για την κατάσταση του Ταμείου, ότι παρότι διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια δεν έχει πλέον με τις μνημονιακές ρυθμίσεις (από το 2011) δικαίωμα χορήγησης  νέων στεγαστικών δανείων σε φυσικά πρόσωπα (δημοσίους υπάλληλους κ.α) και ότι ο καθορισμός των επιτοκίων αποτελεί κυβερνητική απόφαση που τίθεται υπό την έγκριση των «θεσμών».

Ανέφερε ότι πλαίσιο βελτίωσης των όρων δανειοδότησης υφίσταται μόνο σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα στοιχειοθετείται η χειροτέρευση των όρων διαβίωσης του δανειολήπτη (μείωση οικογενειακού εισοδήματος, αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, κάλυψη αναγκών για σπουδές παιδιών κλπ). Στις περιπτώσεις αυτές, αφού κατατεθούν όλα τα αναγκαία στοιχεία μπορεί να ζητηθεί ρύθμιση που δύναται να αφορά στη μείωση του επιτοκίου (έως και 50%), στην επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής ή στο πάγωμα οφειλόμενου ποσού. Το αίτημα εξετάζεται και συγκεκριμενοποιείται η πρόταση του Ταμείου, δίνοντας και δικαίωμα ένστασης για την οποία αποφαίνεται το Διοικητικό του Συμβούλιο.

Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη να μην υλοποιηθεί η νομοθετημένη απόσχιση του εμπορικού κομματιού του Ταμείου, καθώς και να μην μεταφερθούν σε άλλο φορέα (fund) τα 126.000 δάνεια που έχει σήμερα.

Ύστερα από τα παραπάνω η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα εντάξει στο διεκδικητικό της πλαίσιο το αίτημα για μείωση των επιτοκίων του συνόλου των στεγαστικών δανείων, καθώς και της επαναχορήγησης στεγαστικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και ιδιαίτερα σε πιο ευάλωτες κατηγορίες και «ευαίσθητες» περιοχές και θα καταθέσει σχετικά αιτήματα προς την κυβέρνηση και το  Υπουργείο Οικονομικών.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Δείτε επίσης

13ος μισθός στο δημόσιο: Το σκέφτεται τώρα η κυβέρνηση-Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της ΑΔΕΔΥ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης 

 Σύγκριση καθαρών μισθών εκπαιδευτικών 2019 με 2025: Μελέτη με παράθεση Πινάκων

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply