Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Συνάντηση ΠΕΝΑΦΑ με Δ/νση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας | Τι συζητήθηκε

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνάντηση ΠΕΝΑΦΑ με Δ/νση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας-Τι συζητήθηκε για τα Πρότυπα Αθλητικά Σχολεία, τις οργανικές θέσεις και τις προσλήψεις αναπληρωτών.

Συνάντηση ΠΕΝΑΦΑ με Δ/νση Φυσικής Αγωγής ΥΠΑΙΘΑ

Με τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘΑ κο Δ. Κερερέ συναντήθηκε η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής (ΠΕΝΑΦΑ) και μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με την ίδρυση Πρότυπων Αθλητικών Σχολείων, την αύξηση των ωρών του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στις τάξεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με το μάθημα της Κολύμβησης, τις νέες οργανικές θέσεις και τις προσλήψεις αναπληρωτών.

Αναλυτικά η Ενημέρωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Έτος ίδρυσης 2023, Αρ. Αναγνώρισης: 24/2023, Ειρηνοδικείο Καλλιθέας, Λ. Συγγρού 196, Καλλιθέα Αττικής Τ.Κ. 17671

Ημερομηνία: 31/10/2023

Αρ. Πρωτοκόλλου: 7-31/10/2023

Θέμα: Συνάντηση εκπροσώπων της Π.ΕΝ.Α.Φ.Α με τον Προϊστάμενο Δ/νσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘΑ

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής (Π.ΕΝ.Α.Φ.Α.) Ι. Αντωνίου Ι. & Κ. Ζυγούρη με τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Φυσικής Αγωγής στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. κ. Δ. Κερερέ. Την αποστολή συνόδευε η γνωστή Εργατολόγος κ. Μαρλέν Ασημακοπούλου, η οποία συμπαρίσταται στην Ένωση, δείχνοντας την ένθερμη υποστήριξή της στα δίκαια αιτήματα του Κλάδου μας.

Συζητήθηκαν τα θέματα που περιλαμβάνονταν στις πρόσφατα απεσταλμένες επιστολές της Π.ΕΝ.Α.Φ.Α. προς το ΥΠΑΙΘΑ και δόθηκαν υποσχέσεις από την πλευρά του εκπροσώπου του Υπουργείου, ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα του Κλάδου και η Φυσική Αγωγή να λάβει τη θέση της, ως ισάξιο μάθημα στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων των βαθμίδων.

Σχετικά με το αίτημα της Π.ΕΝ.Α.Φ.Α. για την ίδρυση των νέων Πρότυπων Αθλητικών Σχολείων, ο κ. Κερερές φάνηκε να είναι ένθερμος υποστηρικτής του όλου εγχειρήματος με σαφείς προτάσεις για την επανίδρυσή τους σε νέα βάση και με νέα προοπτική. Διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Π.ΕΝ.Α.Φ.Α. ότι ήδη έχει προχωρήσει το ζήτημα εσωτερικά, ώστε τα Αθλητικά Σχολεία να τύχουν υγιούς εκκίνησης αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με επέκταση σε κάθε Περιφέρεια της Ελλάδας.

Έγινε εκτενής αναφορά στην αύξηση των ωρών του μαθήματος στις τάξεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το διεθνές πλαίσιο και το δικαίωμα των παιδιών μας στην άθληση, μέσω του σχολικού αθλητισμού. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο μάθημα της Κολύμβησης, το οποίο τόνισε πως πρέπει να επεκταθεί σε κάθε Δήμο που μπορεί να το υποστηρίξει με τις εγκαταστάσεις του. Για το συγκεκριμένο ζήτημα ανέφερε ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται, πλέον, στην πρόσληψη καθηγητών φυσικής αγωγής ανεξαρτήτου ειδικότητας, γεγονός που θα διευκολύνει την εξάπλωση του προγράμματος.

Όσον αφορά στη σύσταση νέων οργανικών θέσεων, δήλωσε ότι το αίτημα για τη διεκδίκηση της πλήρωσης των καταγεγραμμένων 477 θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα εξεταστεί ενδελεχώς. Παράλληλα, θα διερευνηθεί και το ζήτημα των «λειτουργικών κενών», ώστε να διαλευκανθεί αν καλύπτονται με αυτά πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Π.ΕΝ.Α.Φ.Α..

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι της Π.ΕΝ.Α.Φ.Α. παρέδωσαν στον κ Κερερέ όλα τα στοιχεία που αφορούν στις προσλήψεις των αναπληρωτών ανά φάση και κατά έτος, τους διορισμούς που θα έπρεπε να έχουν γίνει βάσει των αποχωρήσεων των συναδέλφων και το χάσμα που υπάρχει στην πλήρωση των θέσεων αυτών.

Η εισαγωγή του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στην Προσχολική Εκπαίδευση αποκλειστικά από Πτυχιούχους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής είναι ένα από τα καίρια αιτήματα του Κλάδου. Η τοποθέτηση του Υπουργείου ήταν ότι θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω από εξειδικευμένους επιστήμονες το συγκεκριμένο εγχείρημα με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των μαθητών. Οι απόψεις μας φαίνεται να συγκλίνουν, καθώς κρίνεται πιο επιτακτική σήμερα παρά ποτέ, η ανάγκη της εισαγωγής της Φ.Α. στο Νηπιαγωγείο και της διδασκαλίας της, για την παροχή της γνώσης του ορθού τρόπου εκτέλεσης των κινητικών δεξιοτήτων, την καλλιέργεια της αγάπης για κίνηση δια βίου και την ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων όλων των μελών της τάξης.

Τέλος, ο Δ/ντής Φυσικής Αγωγής κ. Κερερές τόνισε ότι η Διεύθυνση και το Υπουργείο θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλλουμε, ώστε, με αγαστή συνεργασία και επιμονή στην επίλυση των σημαντικότερων ζητημάτων των Κλάδων ΠΕ11 και ΠΕ11 ΕΑΕ, οι μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης να λάβουν όλα τα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να γίνει τρόπος ζωής η δια βίου άθληση.

Με τιμή,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ * ΣΧΙΝΑΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ * ΑΛΜΠΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Δείτε επίσης

Αναπληρωτές με δόσεις: Να καλυφθούν τα λειτουργικά κενά όλων των ειδικοτήτων Β/θμιας ζητά η ΠΕΑΔ 

Πρόεδρος ΑΣΕΠ-διοριστέοι 2008: “Δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ο επιτυχών είναι και διοριστέος”

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση