Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Συνάντηση ΠΕΝΑΦΑ με Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας: Ενημέρωση για το τι συζητήθηκε

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνάντηση ΠΕΝΑΦΑ με Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας: Ενημέρωση για το τι συζητήθηκε από την Πανελλήνια Ενωση Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής. 

Συνάντηση ΠΕΝΑΦΑ με Γενικό Γραμματέα

Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ενωσης Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής (ΠΕΝΑΦΑ) με τον Γενικό Γραμματέα Α/θμιας, Β/θμιας και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) του ΥΠΑΙΘΑ κο Ιωάννη Κατσαρό και τον συνεργάτη του κο Α. Παπακωνσταντίνου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που έχουν να κάνουν με τις νέες οργανικές θέσεις ΠΕ11 και την προσθήκη της επιπλέον ώρας Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης,

Αναλυτικά για το τι συζητήθηκε και το τι απάντησε ο Γενικός Γραμματέας η ΠΕΝΑΦΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Έτος ίδρυσης 2023, Λ. Συγγρού 196, Καλλιθέα Αττικής Τ.Κ. 17671 Αρ. Αναγνώρισης: 24/2023, Ειρηνοδικείο Καλλιθέας – Αριθμό Μητρώου Εγγραφής ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. 1-00600 την 16/10/2023

Ημερομηνία: 21/ 12 / 2024

Αρ. Πρωτοκόλλου: 61 21/ 12 / 2024

Θέμα: «Συνάντηση αντιπροσωπείας της Π.ΕΝ.Α.Φ.Α. με τον Γ.Γ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. κ. Ι. Κατσαρό».

Την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της Π.ΕΝ.Α.Φ.Α. με τον Γενικό Γραμματέα της Α/θμιας, Β/θμιας και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. κ. Ι. Κατσαρό και τον συνεργάτη του κ. Α. Παπακωνσταντίνου.

Συνοπτικά, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα ακόλουθα:

Σχετικά με την εισήγηση των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Π.Ε.) για τη δημιουργία 477 νέων οργανικών θέσεων ΠΕ11, αν και το Υπουργείο παραδέχεται την ύπαρξη της σχετικής εισήγησης, ουσιαστικά αμφισβητεί (ως υπερεκτιμημένα) τα στοιχεία, απαξιώνοντας τις ίδιες Υπηρεσίες που εποπτεύει!

Όσον αφορά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Δ.Ε.) και τη μη στελέχωση των περίπου 900 οργανικών θέσεων με Καθηγητές Φυσικής Αγωγής (ΚΦΑ), η μόνη απάντηση που δόθηκε από την πλευρά του Υπουργείου ήταν ότι η Δευτεροβάθμια συρρικνώνεται! Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα σχετικά ΦΕΚ από το 1976 μέχρι και σήμερα, οι συνολικές οργανικές θέσεις ΠΕ11 στη Δ.Ε. ανέρχονται στον αριθμό 4.555, ενώ οι εκπαιδευτικοί ΠΕ11 που εργάζονται (31.8.2024) στη Δ.Ε. ανέρχονται σε 3.657! Σημειώνουμε ακόμη ότι οι συνολικές αποχωρήσεις εκπαιδευτικών ΠΕ11 από το 2010 έως το 2024 σε Π.Ε., Δ.Ε. και Ε.Α.Ε. ανέρχονται σε 3.117, ενώ οι συνολικοί διορισμοί της ίδιας περιόδου μόλις σε 761, μια διαφορά της τάξεως των 2.356 ΚΦΑ!

Αναφορικά με την προσθήκη της επιπλέον ώρας Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, την οποία είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Υπουργός πέρυσι τέτοια εποχή, ο Γ.Γ. παρέπεμψε το ζήτημα στις καλένδες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), το οποίο είναι αρμόδιο για να ρυθμίζει τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών.

Τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας της συνάντησης, όπως η διενέργεια της επόμενης φάσης πρόσληψης αναπληρωτών, τα θέματα της Ειδικής Φυσικής Αγωγής, τα νέα Πρότυπα Αθλητικά Σχολεία, η αναγκαιότητα της εισαγωγής της Φυσικής Αγωγής στην Προσχολική Εκπαίδευση, δεν συζητήθηκαν λόγω πίεσης χρόνου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση του Γ.Γ. ότι και στους επικείμενους διορισμούς θα γίνει δίκαιη κατανομή στους Εκπαιδευτικούς Κλάδους, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.

Ελπίζουμε με τη νέα χρονιά το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να αφουγκραστεί τις κραυγές αγωνίας των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής σχετικά με την ανεπαρκή στελέχωση των σχολείων και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, και να εμπιστεύεται περισσότερο τα στελέχη των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που εποπτεύει.

Καλά Χριστούγεννα!

Με τιμή,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ    ΑΛΜΠΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Δείτε επίσης

Εισαγωγή Φυσικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο: Ερώτηση στη Βουλή 

Μάθημα Φυσικής Αγωγής στα Νηπιαγωγεία: Επιστολή Κοσμητόρων-Προέδρων σχολών ΤΕΦΑΑ-ΠΣΕΑΑ 

Απάντηση ΠΕΝΑΦΑ στην Υφυπουργό Παιδείας Ζ. Μακρή για τα στοιχεία διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής 

Στοιχεία μόνιμων διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών κλάδου ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής και συνολικά

Αυξήσεις με μείωση εισφορών υγείας: Ελάχιστες και αντιφατικές – Πίνακας μισθολογικών αλλαγών

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply