Συνάντηση ΣΑΚΕΑ με ηγεσία Υπ. Παιδείας: Τι ειπώθηκε για τα Τμήματα Ενταξης-ΚΕΔΑΣΥ-ΕΔΥ-Παράλληλη Στήριξη-Ειδικά Σχολεία – Ενημέρωση.
Συνάντηση ΣΑΚΕΑ με ηγεσία Υπ. Παιδείας
Ακολουθεί η Ανακοίνωση του Συλλόγου Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής (ΣΑΚΕΑ), που αφορά στη θεσμική συνάντηση του ΣΑΚΕΑ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και στα θέματα που συζητήθηκαν και είχαν να κάνουν με τα Τμήματα Ενταξης, τα ΚΕΔΑΣΥ, τις ΕΔΥ, την Παράλληλη Στήριξη και τα Ειδικά Σχολεία.
Ακολουθεί η Ανακοίνωση
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΣΑΚΕΑ)
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: syllogosanaplirotoneade@yahoo.gr
Πληροφορίες: https://sakea.gr/
ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΚΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αθήνα, 18 Ιουλίου 2025
Ο Σύλλογος Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής (ΣΑΚΕΑ) πραγματοποίησε, την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025, θεσμική συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου έγινε δεκτή από τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου της Υπουργού Παιδείας κας Σοφίας Ζαχαράκη, κ. Κωνσταντίνο Γιαννικόπουλο, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κ. Δημήτρη Μπουσδούνη και τον Σύμβουλο της Υπουργού, κ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θετικό και δημιουργικό κλίμα, επιβεβαιώνοντας την αγαστή συνεργασία που έχει δομηθεί ανάμεσα στον ΣΑΚΕΑ και στο Υπουργείο Παιδείας. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου, που υπήρξε ουσιαστικός και υψηλού επιπέδου, διαφάνηκε η σύμπνοια προσεγγίσεων και η κοινή στόχευση για τη συστηματική ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) στο πλαίσιο της ενταξιακής εκπαίδευσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Παράλληλα, ο ΣΑΚΕΑ κατέθεσε επίσημο φάκελο προτάσεων που περιλαμβάνει τεκμηριωμένες βελτιωτικές τροποποιήσεις επί του νέου σχεδίου νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση. Οι προτάσεις αυτές αγκαλιάστηκαν με ενδιαφέρον από την ηγεσία του Υπουργείου, ενώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώθηκε πως μεγάλο μέρος των εισηγήσεων που είχε καταθέσει ο ΣΑΚΕΑ στην προηγούμενη συνάντηση βρήκε ουσιαστική ανταπόκριση, γεγονός που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του διαλόγου και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε με συνέπεια και τεκμηρίωση.
Αναλυτικότερα, συζητήθηκαν τα εξής:
1. Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.)
Κεντρικό σημείο της συνάντησης αποτέλεσε η ίδρυση νέων Τμημάτων Ένταξης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ο ΣΑΚΕΑ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σχετικά με την παρατηρούμενη απροθυμία ορισμένων διευθυντών και διευθυντριών σχολικών μονάδων να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες που αφορούν στην ίδρυση Τμημάτων Ένταξης, στάση η οποία θέτει εμπόδια στην ισότιμη συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην εκπαίδευση.
Το Υπουργείο απάντησε πως έχει δρομολογηθεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε η ίδρυση των Τμημάτων Ένταξης από εδώ και στο εξής να υλοποιείται αποκλειστικά με εισηγήσεις των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.
– Από το σχολικό έτος 2025-2026 προγραμματίζεται η ίδρυση Τ.Ε. σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑ.Λ., καθώς και η λειτουργία Τ.Ε. στα 12 νέα «Ωνάσεια Σχολεία». Επιπλέον, Τ.Ε. θα συσταθούν και σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών/μαθητριών στο δικαίωμα για υποστηρικτική εκπαιδευτική παρέμβαση.
Ειδικά για τα ΤΕ. στα «Ωνάσεια σχολεία», ο ΣΑΚΕΑ είχε τεκμηριωμένα υποστηρίξει την αναγκαιότητα ίδρυσής τους, αποστέλλοντας σχετικά αιτήματα τόσο προς το Υπουργείο Παιδείας όσο και προς το Ίδρυμα Ωνάση. Η εξέλιξη αυτή συνιστά ένα ουσιαστικό βήμα προς τη διασφάλιση των αναγκαίων προσαρμογών για την ισότιμη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις συνθήκες μάθησης για το σύνολο της σχολικής κοινότητας.
– Η στελέχωση των νέων Τ.Ε. θα γίνει κατά προτεραιότητα με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό ΕΑΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργική συνέχεια και η παιδαγωγική σταθερότητα των δομών.
– Εντός Οκτωβρίου 2025 πρόκειται να εκδοθεί νέος Οδηγός Λειτουργίας των Τ.Ε., ο οποίος θα περιλαμβάνει όχι μόνο επικαιροποιημένο καθηκοντολόγιο, αλλά και σαφείς προβλέψεις για την καλλιέργεια συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών Γενικής και Ειδικής Αγωγής.
– Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΑΚΕΑ εισηγήθηκε τη θεσμοθέτηση μίας εβδομαδιαίας ώρας συνεργασίας των δύο ειδικοτήτων, ενταγμένης εντός του υπάρχοντος ωρολογίου προγράμματος, με στόχο τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και υλοποίηση της συνδιδασκαλίας και την ανάπτυξη τη διαφοροποιημένης διδασκαλίας.
2. Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.)
Ανακοινώθηκε η υλοποίηση νέων ψηφιακών εργαλείων, με σκοπό τη βελτίωση της εγκυρότητας, της παρακολούθησης, της ταχύτητας και της αξιοπιστίας των αξιολογικών εκθέσεων. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. να ανταποκρίνονται με επιστημονικό τρόπο και με λιγότερες καθυστερήσεις στις αυξανόμενες ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού.
Επιπλέον, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία νέα ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία θα διατηρείται πλήρης φάκελος για κάθε μαθητή/μαθήτρια με «γνωμάτευση». Η πλατφόρμα αυτή θα είναι προσβάσιμη από τα μέλη των Ε.Δ.Υ. και από εκπαιδευτικούς της Γενικής Εκπαίδευσης, διευκολύνοντας τη συνεργασία, την αλληλοενημέρωση και την απλοποίηση των διαδικασιών.
Ο ΣΑΚΕΑ επισήμανε εκ νέου την ανάγκη οι μαθητές/μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προσέρχονται για αξιολόγηση στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. να αξιολογούνται αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η εγκυρότητα της αξιολογικής διαδικασίας. Επίσης, ο ΣΑΚΕΑ εισηγήθηκε για τους μαθητές/τις μαθήτριες της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού που προσέρχονται στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. στην αντίστοιχη διεπιστημονική ομάδα να υπάρχει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
3. Επιτροπές Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.)
Στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των Ε.Δ.Υ., καθίσταται υποχρεωτική η συμμετοχή του εκπαιδευτικού ΕΑΕ ως αναπόσπαστο μέλος, με ενεργό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Πρόκειται για σημαντική θεσμική τομή που αναγνωρίζει την ειδική παιδαγωγική γνώση ως αναγκαίο στοιχείο κάθε διεπιστημονικής παρέμβασης.
4. Παράλληλη Στήριξη
Επιβεβαιώθηκε η συνέχιση των προσλήψεων αναπληρωτών ΕΑΕ βάσει των ισχυουσών «γνωματεύσεων». Ο στρατηγικός στόχος παραμένει η σταδιακή μετατροπή του θεσμού σε μόνιμη δομή, μέσα από τη στελέχωσή του με σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η παιδαγωγική συνέχεια και η υψηλή ποιότητα υποστήριξης.
5. Ειδικά Σχολεία (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.)
Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για στελέχωση των Ειδικών Σχολείων με μόνιμο προσωπικό και ενισχυμένη παιδαγωγική υποστήριξη. Τονίστηκε, επιπλέον, η σημασία της εξωστρέφειας των σχολικών μονάδων αυτών μέσω συνεργειών με σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ενταξιακής εκπαιδευτικής κουλτούρας.
Συμπεράσματα – Κοινό Όραμα
Η συνάντηση ανέδειξε την ουσία και τη σημασία του θεσμικού διαλόγου, με τα δύο μέρη να εκφράζουν κοινή βούληση για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ενταξιακού εκπαιδευτικού πλαισίου στην ΕΑΕ. Το θετικό κλίμα, η αμοιβαία κατανόηση και η ανταπόκριση του Υπουργείου στις τεκμηριωμένες προτάσεις μας αποτελούν ενθαρρυντικά σημεία συνέχειας.
Ο ΣΑΚΕΑ παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην προώθηση επιστημονικά τεκμηριωμένων θέσεων και στη διαρκή ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, με έμφαση σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες και το δικαίωμά τους για ποιοτική, ενταξιακή εκπαίδευση.
– Δεσμευτήκαμε από κοινού για νέα συνάντηση το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει και της συνέχισης του θεσμικού διαλόγου προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Με εκτίμηση,
για τo Δ.Σ. του Σ.Α.Κ.Ε.Α.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Πουλπούλογλου Νικόλαος Ναζίρης Ιωάννης
Δείτε επίσης
Το χρονοδιάγραμμα των Πινάκων ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής των Προκηρύξεων 1ΕΑ, 2ΕΑ και 3ΕΑ/2025
Οδηγός ΕΕΠ-ΕΒΠ 2024-25: Η ταυτότητα του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού
Παρακαλούμε μην παραλείπετε να αναφέρετε το especial.gr ως πηγή, με ενεργό link προς τη διεύθυνση https://www.especial.gr/sinantisi-sakea-me-igesia-ypourgeiou-paideias-ti-eipothike-gia-tmimata-entaxis-kedasy-edy-parallili-eidika-scholeia/ όταν αναδημοσιεύετε το περιεχόμενό μας.