Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Συνέδριο για τον Πολυκεντρικό Κόσμο: Τα συμπεράσματα-Από το ΔΕΠΑΜΕΜ του ΑΠΘ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνέδριο για τον Πολυκεντρικό Κόσμο: Τα συμπεράσματα από το Διεπιστημονικό Εργαστήριο Παρευξείνιων και Μεσογειακών Μελετών της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Συνέδριο για τον Πολυκεντρικό Κόσμο

Με αφορμή την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των πρακτικών και των συμπερασμάτων του 4ου διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το Διεπιστημονικό Εργαστήριο Παρευξείνιων και Μεσογειακών Μελετών της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ (ΔΕΠΑΜΕΜ–ILABSEM), το ΔΕΠΑΜΕΜ δια του κου Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, Καθηγητή Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ Πρόεδρο της ASECU (Association of Economic Universities of South Eastern Europe & the Black Sea) Διευθυντή του ΔΕΠΑΜΕΜ, κοινοποιεί την περίληψη των βασικών σημείων, καθώς σχετίζονται άμεσα με τις ιδιαίτερες προκλήσεις στο διεθνές οικονομικό/πολιτικό γίγνεσθαι και τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στην ανθρωπότητα, ευελπιστώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει μια συμβολή στο ξεπέρασμά τους.

Αναλυτικά

Το συνέδριο έλαβε χώρα στις 13-14/11/2023 σε χώρους της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ, υλοποιήθηκε υβριδικά και ο τίτλος του ήταν «Ένας πολυκεντρικός κόσμος στα σκαριά».

Την κεντρική ομιλία παρέθεσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia και πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDSN UN) του ΟΗΕ Jeffrey Sachs. Σε αυτήν εξέτασε τον πολυκεντρικό κόσμο, εστιάζοντας σε σημαντικά θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και η αποδολαριοποίηση. Ο καθηγητής Sachs αναφέρθηκε κριτικά την εμμονή των ΗΠΑ με την παγκόσμια κυριαρχία, και ανέδειξε την ανάγκη για κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, από τις βαθαίνουσες ανισότητες και τους πολέμους έως την κλιματική αλλαγή. Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες φράσεις του:
«Δεν είναι κάποιοι άλλοι που απειλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η ίδια η επιμονή τους στη διατήρηση της κυριαρχίας τους… Η υπεροχή των ΗΠΑ δεν έχει απλώς ξεπεραστεί, αλλά δεν θα διασφάλιζε σε τίποτα την ασφάλεια των ίδιων και του κόσμου… Ο πολυκεντρικός κόσμος που αναδεικνύεται μπορεί να γίνει ένας πιο ασφαλής κόσμος αν όλοι μας και οι ΗΠΑ στραφούμε ξανά στη διπλωματία στο πλαίσιο της Χάρτας του ΟΗΕ.»

Στο πρώτο πάνελ για την “Οικονομική Πολυκεντρικότητα” που ακολούθησε, ο κ. Χάρδας ανέλυσε τον οικονομικό εθνικισμό στον αποσυγκεντρωμένο κόσμο με έμφαση στις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ οι κκ. Tochkov και Zhelev παρουσίασαν έναν εμπειρικό αναλυτικό μοντέλο για τη διεθνοποίηση του RMB (εθνικό νόμισμα Κίνας). Ο κ. Pazaitis εξέτασε τη σχέση μεταξύ καινοτομίας και ανθρώπινης ευημερίας στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Στη 2η ημέρα, οι εργασίες επικεντρώθηκαν στην ανάλυση των διαφορετικών προκλήσεων του πολυκεντρισμού. Ο κ. Μαργαρίτης εξέτασε διάφορες ιστορικές πτυχές, ενώ ο κ. Τζήμας ανέλυσε τον καπιταλισμό ως τέλος του πολυκεντρισμού και τη σχέση του με τον νεοφιλελευθερισμό. Ο κ. Κόντος με τη σειρά ανάλυσε τις διεθνείς σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του αναδυόμενου πολυκεντρικού κόσμου.

Το 3ο πάνελ για τις “Μετακινήσεις Πληθυσμών και Πολυκεντρισμό” εστίασε στις επιπτώσεις των μεταναστευτικών ροών. Ο κ. Παπαδάκης παρουσίασε πώς μοντέλα πρόβλεψης μετακινήσεων μπορούν να βελτιώσουν την υποδοχή των προσφύγων. Ο κ. Τσιτσελίκης εστίασε στη συνεχή υποβάθμιση του θέματος των προσφύγων στο τοπικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ασφάλειας δικαίου. Ο κος Τάκης ανέλυσε τις προσφυγικές ροές σε σχέση με την ανάδυση ενός νέου διπολισμού.

Το 4ο πανελ με τίτλο “Το Παλαιστινιακό Ζήτημα και η Συγχρονισμένη Εμφάνιση του Πολυκεντρισμού” είχε ειδικές παρουσιάσεις για τον τρόπο με τον οποίο η παλαιστινιακή κατάσταση επηρεάζει τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, την πολιτική και τη φύση της Χαμάς, τη νέα περιφερειακή τάξη και την επίδραση του πολέμου στη Γάζα στην περιφερειακή και διεθνή τάξη. Διερευνήθηκαν ζητήματα της Παλαιστινιακής Αντίστασης και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά την 7η Οκτωβρίου τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το συνέδριο έκλεισε με το πάνελ “50 Χρόνια Αργότερα: Το Εργατικό Κίνημα από τον Ψυχρό Πόλεμο στην Εποχή του Πολυκεντρισμού.”, όπου ανασκοπήθηκε ο ρόλος του εργατικού κινήματος σε διάφορα ιστορικά στάδια, με έμφαση στην επίδραση των διεθνών εξελίξεων, όπως το ντάμπινγκ των μισθών, οι νέες τεχνολογίες και οι πολυποίκιλες μορφές καταστολής. Τέλος, ανακοινώθηκε η πρόθεση δημιουργίας ενός ερευνητικού δικτύου ακαδημαϊκής κοινότητας-συνδικάτων για τη μελέτη των εργασιακών σχέσεων στο περιβάλλον των νέων τεχνολογιών.

Δείτε επίσης

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Ελεύθερο είναι μόνο το αναβαθμισμένο δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο 

Προκήρυξη ΑΣΕΠ 6Κ-2023: Θέσεις Κοιν. Λειτ.-Ψυχολόγων-Κοιν/λόγων-Εγκλημ/λόγων-Χημικών-Ιατρών-Μηχανικών-Νοσηλευτών 

Τουρισμός: Αναβάθμιση εκπαίδευσης και κατάρτισης – Συνάντηση Πιερρακάκη-Κεφαλογιάννη

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση