Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Συνταξιοδοτικός οδηγός 2024 για εκπαιδευτικούς: Πίνακες-Υπολογισμός σύνταξης-Πλασματικά χρόνια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνταξιοδοτικός οδηγός 2024 για εκπαιδευτικούς: Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα υπολογισμού συντάξιμων αποδοχών-Η εξαγορά πλασματικού χρόνου-Το δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη – Από την «Εφημερίδα των Συντακτών», με τη φροντίδα και την επεξεργασία του εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα.

Συνταξιοδοτικός οδηγός 2024 για εκπαιδευτικούς

Η «Εφημερίδα των Συντακτών», με τη φροντίδα και την επεξεργασία του εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα παρουσιάζει έναν “ασφαλή οδηγό… επιβίωσης στον ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό λαβύρινθο που περιμένει τις επόμενες εβδομάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, είτε υποβάλουν παραιτήσεις στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος (για φέτος μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου) είτε απλώς περιμένουν την αυτοδίκαιη απόλυση λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου (67ου) ορίου ηλικίας παρουσιάζει και φέτος”. 

Σύμφωνα με το προλογικό σημείωμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»:

Από το 2021, οπότε καθιερώθηκε το νέο καθεστώς παραιτήσεων, κάθε χρόνο υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης 10.000-15.000 εκπαιδευτικοί. Για το εκπαιδευτικό σύστημα, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον μαθητόκοσμο, τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που μένουν στο σύστημα, αυτή η φυγή είναι ένα μεγάλο σοκ, με δεδομένο ότι μικρό ποσοστό των δασκάλων και καθηγητών που συνταξιοδοτούνται αντικαθίσταται, και κυρίως από αναπληρωτές. Αλλά και για τους εκπαιδευτικούς που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε κάθε σχολικό έτος αποτελεί μια δοκιμασία η διαδικασία της υποβολής των παραιτήσεων, με δεδομένη την περίπλοκη, κατακερματισμένη και διαρκώς μεταλλασσόμενη ασφαλιστική νομοθεσία.

Στο ειδικό ένθετο της «Εφ.Συν.» βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες: για τις προθεσμίες, τη διαδικασία παραίτησης και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Για τα όρια ηλικίας για πλήρη σύνταξη και το δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη. Για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης, την εξαγορά πλασματικού χρόνου και τον τρόπο πληρωμής του. Για τις επικουρικές, τα εφάπαξ και τα μερίσματα από το Μετοχικό Ταμείο. Κι όλα αυτά συνοδευμένα με αναλυτικούς πίνακες και παραδείγματα αποδοχών.

Ο Οδηγός περιλαμβάνει τα εξής:

  • Αναλυτικοί πίνακες με τα όρια ηλικίας, τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το εφάπαξ και το μέρισμα
  • Το δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη και η συνταξιοδότηση όσων έχουν ανήλικα παιδιά
  • Η εξαγορά πλασματικού χρόνου και ο τρόπος καταβολής του κόστους του
  • Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα υπολογισμού συντάξιμων αποδοχών

_________________________

Ακολουθεί ο Οδηγός

Συνταξιοδοτικός οδηγός εκπαιδευτικών 2024 

Του δικηγόρου-εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα

Δείτε τον Οδηγό

Δείτε σχετικά

Σύνταξη: Πληροφορίες για πλήρη ή μειωμένη, πλασματικά έτη ασφάλισης, υπολογισμό εφάπαξ, συντάξιμες αποδοχές 

Δείτε επίσης

Τουρισμός για όλους 2024: Δικαιούχοι και διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Συμμετοχή παιδιών από τρίτες χώρες στην εκπαίδευση: Η στρατηγική του Υπουργείου Παιδείας 

Προγράμματα Β1 επιπέδου ΤΠΕ: Εναρξη υλοποίησης μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2024

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση