Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Special Olympics: H «Φλόγα της Ελπίδας» για έναν κόσμο συμπερίληψης και αποδοχής | Αρθρο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Special Olympics: H «Φλόγα της Ελπίδας» για έναν κόσμο συμπερίληψης και αποδοχής – Αρθρο του Γιώργου Σταμάτη Υποψήφιου Βουλευτή Επικρατείας Ν.Δ. – τ. Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Special Olympics

Η Φλόγα των Special Olympics, για έναν κόσμο συμπερίληψης και αποδοχής

Του Γιώργου Σταμάτη 

Υποψήφιου Βουλευτή Επικρατείας Ν.Δ. – τ. Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας

Η διέξοδος για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με νοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού δόθηκε με την ίδρυση του κινήματος των Special Olympics από την Eunice Kennedy Shriver, αδελφή του προέδρου των ΗΠΑ John Kennedy, η οποία εμπνεύστηκε από τη μεγαλύτερη αδερφή τους με νοητική αναπηρία, Rose Marie Kennedy. Έτσι τον Ιούλιο του 1968, διεξήχθησαν οι πρώτοι αγώνες Special Olympics στο Σικάγο του Ιλινόις με τη συμμετοχή 1000 αθλητών με νοητική αναπηρία από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το κίνημα των Special Olympics γρήγορα απέκτησε διεθνή εμβέλεια, με αποτέλεσμα οι παγκόσμιοι αγώνες Special Olympics να είναι πλέον το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον κόσμο για αθλητές με νοητική αναπηρία. Οι αγώνες διεξάγονται κάθε δύο χρόνια , εναλλασσόμενοι σε θερινούς και χειμερινούς.

Η «Φλόγα της Ελπίδας» (flame of hope) αποτελεί το σύμβολο των Special Olympics και το ισχυρότερο μέσο οικουμενικής διάδοσης του μηνύματος για ουσιαστική ισότητα και κοινωνική συμπερίληψη των ατόμων με νοητική αναπηρία. Η αφή της «Φλόγας της Ελπίδας» γίνεται μερικές μέρες πριν την έναρξη των παγκόσμιων αγώνων Special Olympics στην Αθήνα, και σηματοδοτεί τον κοινό μας αγώνα για τον τερματισμό των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με νοητική αναπηρία και την πλήρη ένταξη τους στην κοινωνία. Αλλά κυρίως συμπυκνώνει τη δική τους ακατάβλητη προσπάθεια, να βγουν από τα όρια τις κοινωνικής απομόνωσης, να υπερκεράσουν δυσκολίες που οφείλονται σε εσωγενείς και εξωγενείς παράγοντες, να σπάσουν τα τείχη της προκατάληψης και του αποκλεισμού και να ακουστεί η φωνή τους δυνατά σ’ έναν κόσμο ενότητας, ισότητας και συμπερίληψης. Ζητούν ορατότητα, αγάπη, σεβασμό, συμμετοχή, ίσες ευκαιρίες.

Η «Φλόγα της Ελπίδας» μαζί με το παγκόσμιο μήνυμα της μεταφέρεται από λαμπαδηδρόμους σε ιστορικά και πολιτιστικά σημεία της πόλης και στη συνέχεια ξεκινάει το ταξίδι της για την πόλη διεξαγωγής των αγώνων. Φέτος οι παγκόσμιοι αγώνες Special Olympics φιλοξενούνται για πρώτη φορά στη Γερμανία, στην πρωτεύουσα της χώρας Βερολίνο από τις 17 έως τις 25 Ιουνίου. Συμμετέχουν 7000 αθλητές από 190 χώρες, οι οποίοι αγωνίζονται σε 26 αθλήματα. Ο στόχος δεν είναι η κατάκτηση απλώς ενός μεταλλίου, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο, η αποκόμιση της χαράς της συμμετοχής που δίνει σε όλους ο αθλητισμός. Οι αθλητές συνυφαίνουν όλοι μαζί τα όνειρα τους για έναν κόσμο προόδου, ανοιχτότητας και συμπερίληψης, που δεν θα τους διαχωρίζει, θα τους σέβεται και θα τους αποδέχεται.

Τα Special Olympics αποτελούν ένα ισχυρό μέσο κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, αφού προάγουν την ορατότητα τους, τους βοηθούν να ανακαλύψουν κρυμμένα ταλέντα και χαρίσματα και να τα εξελίξουν, ενώ ο αθλητισμός πέρα από πεδίο προσωπικής ανάπτυξης, λειτουργεί παράλληλα και ως καταλύτης και για την ενσωμάτωση τους και σε άλλες πτυχές της ζωής. Επιπρόσθετα, για πολλές οικογένειες αποτελεί το «κλειδί» για να αποδεχθούν στην πράξη την αναπηρία του παιδιού τους ως έκφανση της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.

Ο πλέον ενεργός πυλώνας και κινητήριος δύναμη για την υλοποίηση των τοπικών προγραμμάτων δράσης του Κινήματος, είναι οι πολυάριθμοί εθελοντές που ενώνουν τις δυνάμεις τους με το όραμα των Special Olympics, για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που δεν θα αποκλείει κανέναν και θα συμπεριλαμβάνει με αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη και σεβασμό όλα τα μέλη της. Οι αθλητές με τους προπονητές και τους εθελοντές, απολαμβάνουν τη χαρά του αθλητισμού και χτίζουν ισχυρές γέφυρες αρμονικής συνύπαρξης και αμοιβαίας αποδοχής. Νιώθω ιδιαίτερα τυχερός που ως εθελοντής ανήκω κι εγώ στην ευρύτερη οικογένεια των Special Olympics και εμπνέομαι από το όραμα της πλήρους κοινωνικής συμπερίληψης των ατόμων με νοητική αναπηρία μέσω του αθλητισμού. Με εφαλτήριο το σύνθημα των παγκόσμιων αγώνων του Βερολίνου “unbeatable together”, αγωνιζόμαστε για την πραγμάτωση του κοινού μας οράματος της ουσιαστικής και αποτελεσματικής κοινωνικής ένταξης των συμπολιτών μας με νοητική αναπηρία, χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς. Γιατί όταν είμαστε μαζί, είμαστε ανίκητοι.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο thepresident.gr

Δείτε επίσης

ΑμεΑ-αθλητισμός: Eφαλτήριο κοινωνικής ένταξης για τα άτομα με αναπηρία – Αρθρο του Γιώργου Σταμάτη

Αιτήσεις για παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς-ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΑμεΑ από 20.06 έως 11.07.2023 με βάση το ΑΦΜ 

Μητσοτάκης-συνέντευξη: Φροντιστήρια μαθητών, Πανελλαδικές, αύξηση μισθών, βιβλία, Πανεπ/κή αστυνομία, αναθεώρηση άρ. 16 και Ιδιωτικά Παν/μια

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση