Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Στάση εργασίας ΕΚΕΨΥΕ: Τη Δευτέρα 16.01.2023-Για τα  μεγάλα κενά στη στελέχωση των υπηρεσιών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στάση εργασίας ΕΚΕΨΥΕ: Τη Δευτέρα 16.01.2023 – Εγιναν συγκεντρώσεις στα κατά τόπους Παραρτήματα και στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Στάση εργασίας ΕΚΕΨΥΕ

Στάση εργασίας προκηρύχθηκε και πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16.01.2023 από τις 11.00 έως και 15.00, από τον Σύλλογο εργαζομένων και την Ενωση Ιατρών του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ), για τα  μεγάλα κενά στη στελέχωση των υπηρεσιών και τη στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση των εργαζομένων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ

Το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε), ο πρώτος Φορέας εξωνοσοκομειακής ψυχιατρικής περίθαλψης, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα από το 1956 και έχει διαχρονικά πολύ σημαντικό ρόλο στην προσφορά δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, για όλες τις ηλικιακές ομάδες, παιδιά, εφήβους και ενήλικες, αδυνατεί λόγω έλλειψης προσωπικού στην παρούσα φάση να ανταποκριθεί επαρκώς στο έργο που έχει αναλάβει.

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν προκληθεί μεγάλα κενά στη στελέχωση των υπηρεσιών του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων ή και παραιτήσεων, τα οποία δεν αναπληρώθηκαν ποτέ. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γίνονται μόνο μέσω Α.Σ.Ε.Π. από το 2004. Από τις 245 οργανικές θέσεις οι 128 είναι κενές.

Από περίπου 300 εργαζόμενους πριν από 10 χρόνια, σήμερα εργάζονται ούτε οι μισοί. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς τα κενά είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θα δικαιολογούσαν ακόμα και οι περιορισμοί στις προσλήψεις λόγω των μνημονίων. Οι ανάγκες της κοινωνίας στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι τεράστιες και αυξάνονται συνεχώς, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης και των συνεπειών της πανδημίας της Covid-19.

To E.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε καλύπτει με τις υπηρεσίες του πολλούς τομείς ψυχικής υγείας στα πλαίσια της Τομεοποίησης σε πανελλαδικό επίπεδο: στην Αθήνα, το Αιγάλεω, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Ζάκυνθο, το Ηράκλειο Κρήτης (η Μονάδα του ΕΚΕΨΥΕ δέχεται περιστατικά από όλη την Κρήτη και άλλα νησιά), και τη Λιβαδειά (η Μονάδα του ΕΚΕΨΥΕ αποτελεί τη μοναδική σε όλη τη Στερεά Ελλάδα).

Επιπλέον διαθέτει πλήθος εξειδικευμένων υπηρεσιών: Κέντρα Ημέρας, Υπηρεσίες για άτομα με νοητική υστέρηση και στο φάσμα του αυτισμού, Οικοτροφεία, την Μοναδική πλέον στην Ελλάδα Μονάδα Αναδόχων οικογενειών για ψυχιατρικούς ασθενείς, Μονάδες Ψυχοθεραπείας κ.λ.π.

Το Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε, όπως και όλες οι δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας εξακολούθησε και εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε όλες τις δύσκολες για την Ελλάδα περιόδους, λόγω της κρίσης και της πανδημίας σε ένα όλο και αυξανόμενο κομμάτι της κοινωνίας που τις χρειάζεται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον τελευταίο χρόνο στις υπηρεσίες μας προσφέρθηκαν 25.000 συνεδρίες σε πολίτες Πανελλαδικά. Διεκδικούμε την άμεση έγκριση κάλυψης θέσεων προσωπικού μέσω Α.Σ.Ε.Π. για το Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.

Οι προσλήψεις του προσωπικού με ετήσιες προβληματικές οικονομικά και εργασιακά συμβάσεις που είναι και πρόχειρες περιστασιακές και τελικά αντιθεραπευτικές όχι μόνο δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα της στελέχωσης αλλά ουσιαστικά το διαιωνίζουν και το επιδεινώνουν.

Διεκδικούμε τη στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Για τον λόγο αυτό προκηρύσσουμε στάση εργασίας την Δευτέρα 16/01/2023 από τις 11.00 έως και 15.00. Θα γίνουν συγκεντρώσεις στα κατά τόπους Παραρτήματα και στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 12.00.

Δείτε επίσης

Μετάταξη για λόγους υγείας μέσω Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας: Οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας 

 Συνάντηση ΣΚΛΕ με Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων-Τι ειπώθηκε για τα ζητήματα των Κοινωνικών Λειτουργών

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση