Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Στέγαση Ειδικού Νηπιαγωγείου Λαυρίου: Εδώ και 9 μήνες λειτουργεί σε ένα μεταλλικό CONTAINER

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στέγαση Ειδικού Νηπιαγωγείου Λαυρίου:  Εδώ και 9 μήνες λειτουργεί σε ένα μεταλλικό CONTAINER – Επιστολή Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Ανατολικής Αττικής “Κώστας Σωτηρίου”.

Στέγαση Ειδικού Νηπιαγωγείου Λαυρίου

Στο ζήτημα στέγασης του Ειδικού Νηπιαγωγείου Λαυρίου σε container 18 τμ αναφέρεται επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Ανατολικής Αττικής “Κώστας Σωτηρίου”, η οποία απεστάλη σε αρμόδιους Φορείς.

Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως το Ειδικό Νηπιαγωγείο εδώ και 9 μήνες λειτουργεί σε ένα μεταλλικό CONTAINER που όμως έχει παράθυρο και μία διαθέσιμη αίθουσα 18 τ.μ. και ο Σύλλογος ζητά να βρεθεί άμεσα λύση στο κτιριακό πρόβλημα και να λειτουργήσει με αξιοπρεπείς όρους και το Ειδικό Νηπιαγωγείο αλλά και το Ειδικό Δημοτικό που έχει ανάγκη επιπλέων χώρων.

Ακολουθεί η επιστολή

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Ανατολικής Αττικής “Κώστας Σωτηρίου”  

ΑΠ  77 – 10/5/2024

Προς: τα μέλη, Δ/νση Π.Ε Αν. Αττικής, ΥΠΑΙΘΑ, Περιφερειακή Δ/νση Αττικής, Δήμο Λαυρεωτικής, Δημοτικό Συμβούλιο Λαυρεωτικής, Αντιδήμαρχο Παιδείας Λαυρεωτικής,  Σύλλογο γονέων Ειδικού ΔΣ & Ν/Γ Λαυρίου, ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ, ΜΜΕ

Τη λύση για το πρόβλημα της σχολικής στέγης βρήκε ο Δήμος Λαυρεωτικής με την ανοχή της Δ/νσης ΠΕ Ανατολικής Αττικής

Με τις ευλογίες του Υπουργείου Παιδείας που δεν παίρνει κανένα απολύτως μέτρο για τη λύση του προβλήματος της σχολικής στέγης γίνονται αποδεκτές άθλιες  λύσεις – εικόνες ΝΤΡΟΠΗΣ – που εκτός από αντιπαιδαγωγικές συνθήκες εγκυμονούν και σοβαρούς κινδύνους για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που λειτουργούν σε τέτοιες συνθήκες.

Εδώ και 9 μήνες το Ειδικό Νηπιαγωγείο λειτουργεί σε ένα μεταλλικό CONTAINER – που όμως έχει παράθυρο (!) και μία διαθέσιμη αίθουσα 18 τ.μ.

Μετά από επανειλημμένες ανακοινώσεις -παρεμβάσεις σε Δ/νση Π.Ε.  και Δήμο και  ανάδειξής του προβλήματος σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία  η «μεγάλη αναβάθμιση» του Ειδικού Νηπιαγωγείου την οποία κατάφερε ο Δήμος Λαυρεωτικής  είναι από την αποθήκη 12 τμ που λειτουργούσε  το Ειδικό Ν/Γ να μεταφέρει του μαθητές/τριες του σχολείου  σε ένα container!

Έκπληξη προκάλεσε τότε (17/9/23) την παραμονή της προγραμματισμένης κινητοποίησης του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Κ. Σωτηρίου.  η στάση του  Δ/ντη Εκπαίδευσης που ευχαριστούσε δημόσια και γραπτά  τη Δημοτική αρχή (Δήμαρχο και πρόεδρο σχ. επιτροπής)  για το δύσκολο εγχείρημα τοποθέτησης ενός CONTAINER !

Στη συνέχεια στη συνάντηση του συλλόγου μας με τον Δήμαρχο  και τους γονείς δεσμεύτηκε ότι το container  θα ήταν προσωρινή λύση μερικών μηνών προκειμένου να βρεθεί αξιοπρεπής κατάλληλος χώρος και να γίνει μετεγκατάσταση του Ειδικού Νηπιαγωγείου μετά τα Χριστούγεννα του 2023.

Πέρασε σχεδόν ολόκληρη η σχολική χρονιά και δεν έγινε καμιά απολύτως ενέργεια για την υλοποίηση των υποσχέσεων.

  • Ο Δήμος δεν ασχολείται καθόλου, ενώ απαξιώνει να ανταποκριθεί σε αίτημα για συνάντηση με το ΔΣ του συλλόγου Π.Ε. « Κ. Σωτηρίου» με θέμα «το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της  σχ. στέγης με προτεραιότητα το Ειδικό Νηπιαγωγείο & Δημοτικό καθώς 2ο ΝΓ Κερατέας λόγω αυξημένου αριθμού μαθητών  απαιτείται επιπλέον τμήμα (3ο τμήμα)» . Ακριβώς δηλαδή  τα ίδια ζητήματα που είχαμε θέσει επιτακτικά  και στις 18/9/23.
  • Η Δ/νση Π.Ε. Αν. Αττικής 5/2/24 μετά από διαμαρτυρίες  και ανακοινώσεις, συναντήσεις μας διαβίβασε τα αιτήματα και τις διαμαρτυρίες του συλλόγου μας και των γονέων του Ειδικού σχολείου και Ν/Γ στο Δήμο και  ζήτησε  τη μεταστέγαση του Ειδικού Ν/Γ αποδεχόμενη τις σοβαρές δυσλειτουργίες που αναφέρονται στα έγγραφα ανακοινώσεις του συλλόγου των γονέων και των προϊσταμένων των σχ. μονάδων.
  • Δεν έγινε ποτέ η ένωση με το κυρίως κτίριο ούτε και το στέγαστρο για τα οποία υπήρχε δέσμευση από την Δημοτική αρχή!
  • Επισημαίνουμε ότι η λειτουργία του ειδικού Νηπιαγωγείου μέσα στο χώρο του Ειδικού Δημοτικού σχολείου επιβαρύνει και την ίδια τη λειτουργία του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου που χρειάζεται επιπλέον αίθουσες  για τις δικές του αυξημένες ανάγκες.
  • Το τραγικότερο είναι ότι οι συνθήκες λειτουργίας του Ειδικού Ν/Γ Λαυρίου οδηγούν γονείς να εγγράφουν τα παιδιά τους σε άλλα νηπιαγωγεία της ευρύτερης περιοχής χωρίς την ανάλογη  υποστήριξη ΕΕΠ & ΕΒΠ και βάζοντας το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας ιδιώτη βοηθό για την υποστήριξη τους στη σχ. μονάδα φοίτησης.

Μάιος του 2024 το Ειδικό Νηπιαγωγείο, ενώ δεν έχει λήξει η περίοδος των εγγραφών για τα ειδικά σχολεία, έχει εγγράψει έως τώρα 7  παιδιά ενώ αναμένεται τουλάχιστον ακόμα ένα άμεσα. Γνωρίζουμε ήδη ότι οι ανάγκες είναι πολύ αυξημένες τόσο μαθητών/τριών της Λαυρεωτικής όσο και των γύρω περιοχών.  Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν τουλάχιστον δύο τμήματα!!! Ωστόσο κανένα απολύτως μέτρο στην κατεύθυνση υλοποίησης των δεσμεύσεων απέναντι στους εμπλεκόμενους φορείς δεν υπάρχει.

 Επιτέλους θα ιδρώσει το αυτί των υπεύθυνων ;

Θα σεβαστούν τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του Ειδικού Ν/Γ και του Ειδικού Δημοτικού σχολείου στο οποίο περιόρισαν την αυλή για την τοποθέτηση του CONTAINER ;

Μήπως σκέφτονται να «λύσουν» το πρόβλημα με την τοποθέτηση ενός ακόμα  CONTAINER ; κόβοντας και την αυλή του ειδικού δημοτικού σχολείου ή ίσως με την τοποθέτηση του πάνω στο άλλο όπως ακριβώς γίνεται με τα εμπορευματοκιβώτια ;

Επιτέλους να σταματήσουν να παίζουν με τις ζωές παιδιών και εκπαιδευτικών.

Δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι ως σύλλογος δε θα επιτρέψουμε τον εξευτελισμό της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού.

Απαιτούμε να βρεθεί άμεσα λύση στο κτιριακό πρόβλημα και να λειτουργήσει με αξιοπρεπείς όρους και το ειδικό Νηπιαγωγείο αλλά και το Ειδικό δημοτικό που έχει ανάγκη επιπλέων χώρων.

Ενημερώνουμε και καλούμε γονείς,  εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία για να οργανώσουμε από κοινού τις δράσεις μας!

Ο πρόεδρος                     Η γραμματέας

Αντώνης Καραφώτης   Βιολέττα Πατέλη

Δείτε σχετικά

Ειδικό Νηπιαγωγείο Λαυρίου: Συνεχίζει να λειτουργεί σε επισφαλείς συνθήκες | Επιστολή 

Δείτε επίσης

Εξετάσεις ελληνικής PISA 2024: Τα 330 Δημοτικά και τα 330 Γυμνάσια που θα συμμετάσχουν 

Εκκληση για το Κέντρο Δραστηριοτήτων της Tandem για ανάπηρα παιδιά και νέους-Πυρκαγιά το κατέστρεψε ολοσχερώς

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση