Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Στη Βουλή το κλείσιμο σχολείων στην επαρχία και η Κοινωνική Μέριμνα του Παν/μίου Πατρών-Δευτέρα 18.09.2023

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στη Βουλή το κλείσιμο σχολείων στην επαρχία και η χρηματοδότηση της Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών – Δευτέρα 18.09.2023.

Στη Βουλή το κλείσιμο σχολείων και η Κοινωνική Μέριμνα του Παν/μίου Πατρών

Δυο (2) Επίκαιρες Ερωτήσεις αρμοδιότητας ΥΠΑΙΘΑ θα συζητηθούν στη Βουλή τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 12:00’ στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συγκεκριμένα θα συζητηθούν:

Α. Η Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών της Κ.Ο. ΝΙΚΗ κυρίας Ασπασίας Κουρουπάκη προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με θέμα: «Κλείσιμο σχολείων στην επαρχία».

Η Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό ΠΑΙΘΑ αν προτίθεται να κρατήσει τα σχολεία στην επαρχία ανοιχτά με μείωση των ελάχιστων απαιτούμενων μαθητών και αν σκοπεύει να καταργήσει το σύστημα των ζωνών και να εφαρμόσει την ελεύθερη επιλογή σχολείου από τους γονείς.

B. Η Eπίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Αχαΐας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» κυρίας Αθανασίας (Σίας) Αναγνωστοπούλου προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με θέμα: «Άμεση ανάγκη χρηματοδότησης της Κοινωνικής Μέριμνας του πανεπιστημίου Πατρών».

Η Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό ΠΙΑΘΑ αν γνωρίζει το Υπουργείο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να μην σταματήσει η λειτουργία του Γραφείου κοινωνικής Μέριμνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και τι θα συμβεί εάν σταματήσει να λειτουργεί έως την επανεκκίνησή του μετά από μία διετία με το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Ακολουθούν οι Επίκαιρες Ερωτήσεις

Α. ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Ασπασία Κουρουπάκη Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: Κλείσιμο σχολείων στην επαρχία

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, για μια ακόμη φορά, γινόμαστε μάρτυρες του επώδυνου φαινομένου της αναστολής λειτουργίας μεγάλου αριθμού σχολείων σε ολόκληρη την πατρίδα μας, είτε λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού, είτε λόγω μετεγγραφής σε όμορη σχολική μονάδα, είτε λόγω έλλειψης κτιριακών υποδομών.

Επίσης, γινόμαστε μάρτυρες της κατάργησης σχολικών μονάδων, που σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 5223/28-8-2023, για το σχολικό έτος 2023-2024 καταργούνται 7 δημοτικά σχολεία και 29 νηπιαγωγεία.

Επιπλέον, με τις αποφάσεις που έχουμε μέχρι σήμερα, των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ολόκληρη την χώρα, ο συνολικός αριθμός των υπό αναστολή σχολείων, δημοτικών και νηπιαγωγείων, ξεπερνά τα 200.

Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει τόσο εκπαιδευτικά ιδρύματα που βρίσκονται ήδη σε αναστολή στο πρόσφατο διάστημα των τελευταίων ετών, καθώς και ιδρύματα που τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή. Μόνο στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμόν 14860 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 4598/18-7-2023, υπογεγραμμένη από τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, αναστέλλεται η λειτουργία 117 σχολείων, εκ των οποίων τα 41 είναι δημοτικά και τα 76 είναι νηπιαγωγεία της συγκεκριμένης περιφέρειας.

Ενδεικτικά αναφέρω την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2023-2024, των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: α) Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΦΕΚ 4691/22-7-2023 Β΄) Διεύθυνση ΠΕ Ροδόπης 2 νηπιαγωγεία και 8 δημοτικά, Έβρου 2 νηπιαγωγεία 4 δημοτικά, Ξάνθης 3 νηπιαγωγεία και 4 δημοτικά, Δράμας 1 νηπιαγωγείο, Καβάλας 1 νηπιαγωγείο και 1 δημοτικό, β) Ηπείρου (ΦΕΚ 4935/7-8-20230 Β΄) 19 νηπιαγωγεία και 10 δημοτικά, γ) Βορείου Αιγαίου (ΦΕΚ 4454/12-7-20230 Β΄) αναστέλλουν την λειτουργία τους τρία νηπιαγωγεία, δ) Νοτίου Αιγαίου (ΦΕΚ 4811/28-7- 20230 Β΄) αναστέλλουν την λειτουργία τους 6 νηπιαγωγεία και 4 δημοτικά.

Αντίστοιχες τέτοιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί και από άλλες Περιφερειακές Διευθύνσεις. Το γεγονός αυτό, χρόνο με το χρόνο, καταδεικνύει με τον πιο οδυνηρό τρόπο την δραματική συρρίκνωση του δυναμικού της παιδείας μας και επιταχύνει την ερήμωση των χωριών της ελληνικής επαρχίας. Παράλληλα, το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027 που παρουσίασε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία για την Παιδεία, προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την “ελεύθερη επιλογή από το γονέα της σχολικής μονάδας φοίτησης των μαθητών”. Τούτο σημαίνει κατάργηση του συστήματος των ζωνών που ισχύει σήμερα για κάθε σχολείο και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο ακόμα περισσότερων σχολείων.

Με δεδομένο ότι είστε γνώστης των παραπάνω, ίσως και με περισσότερα στοιχεία,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεστε να κρατήσετε τα σχολεία στην επαρχία ανοιχτά με μείωση των ελάχιστων απαιτούμενων μαθητών;

Σκοπεύετε να καταργήσετε το σύστημα των ζωνών και να εφαρμόσετε ελεύθερη επιλογή σχολείου από τους γονείς;

Β. ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Άμεση ανάγκη χρηματοδότησης της Κοινωνικής Μέριμνας του πανεπιστημίου Πατρών

Τον Σεπτέμβριο, πριν την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους λήγει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί το Γραφείο Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πατρών και αφήνει αβοήθητους περίπου 1000 φοιτητές που βρήκαν καταφύγιο και δέχονται βοήθεια από το συγκεκριμένο Γραφείο.

Η Κοινωνική Μέριμνα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών» και συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και υπερεθνικούς πόρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 56% των φοιτητών και φοιτητριών που επισκέφθηκαν την Κοινωνική Μέριμνα του πανεπιστημίου Πατρών ζήτησαν ψυχολογική στήριξη μέσω συνεδριών. Εκτός όμως από την ψυχοκοινωνική στήριξη των φοιτητών, παρείχε οικονομική βοήθεια στους φοιτητές μέσω υποτροφιών και συνέβαλε στην επίλυση προβλημάτων πρόσβασης σε φοιτητές που είχαν προβλήματα αναπηρίας. Μέχρι και ειδικό αυτοκίνητο προμηθεύτηκε το οποίο θα ακινητοποιηθεί καθώς δεν θα υπάρχει οδηγός από το Σεπτέμβριο.

Η αρωγή της Κοινωνικής Μέριμνας δεν πρέπει να σταματήσει -ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε- και να περιμένουν οι φοιτητές μια διετία για να λειτουργήσει ξανά με την επαναχρηματοδότηση από το νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1) Γνωρίζει το Υπουργείο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να μην σταματήσει η λειτουργία του Γραφείου κοινωνικής Μέριμνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών;

2) Τι θα συμβεί εάν σταματήσει να λειτουργεί έως την επανεκκίνησή του μετά από μία διετία με το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ;

Δείτε επίσης

Κλειστά σχολεία-Θεσσαλία: Από 18.9 μέχρι και 22.9.2023 λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν 

Σχολικές Επιτροπές: Παύουν να λειτουργούν αυτοδικαίως και οι αρμοδιότητές τους θα ασκούνται από τους Δήμους

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση