Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Στήριξη δημόσιων λειτουργών που ζουν και εργάζονται μακριά από τις εστίες τους: Ερώτηση στη Βουλή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στήριξη δημόσιων λειτουργών που ζουν και εργάζονται μακριά από τις εστίες τους: Ερώτηση στη Βουλή από τη Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κα Σοφία Ασημακοπούλου.

Ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή στα πλαίσια Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλευτού της Ελληνικής Λύσης κας Σοφίας Ασημακοπούλου, σχετικά με τη στήριξη των δημόσιων λειτουργών που ζουν και εργάζονται μακριά από τις εστίες τους.

Η Βουλευτής αναφέρεται σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και άλλες κατηγορίες κρατικών λειτουργών, οι οποίοι όταν καλούνται από την Πολιτεία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε τουριστικούς προορισμούς ή/και σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές της επικράτειας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όσον αφορά στην εύρεση κατοικίας.

Η κα Ασημακοπούλου ρωτά μεταξύ άλλων τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η ένταξη όλων των δικαιούχων του άρθρου 32, του νόμου 4483/2017, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (άρθρο 26, του 4807/2021), σε προγράμματα που θα εξασφαλίζουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής.

Ακολουθεί η Ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 27/08/2022

Της: Σοφίας – Χάιδως Ασημακοπούλου, Βουλευτού Β΄ Πειραιά

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών – Τον κ. Υπουργό Οικονομικών – Τον κ. Υπουργό Υγείας – Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων – Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Έμπρακτη στήριξη των δημόσιων λειτουργών που ζουν και εργάζονται μακριά από τις εστίες τους»

Κυρία και κύριοι Yπουργοί,

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο, οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι αστυνομικοί , οι πυροσβέστες και άλλες κατηγορίες κρατικών λειτουργών όταν καλούνται από την Πολιτεία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε τουριστικούς προορισμούς ή/και σε παραμεθόριες και ακριτικές περιοχές της επικράτειας να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όσον αφορά στην εύρεση κατοικίας.

Κατά καιρούς, υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το ότι δεκάδες αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε τουριστικούς προορισμούς, κυρίως νησιά, κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους ή στις παραλίες με υπνόσακους, είτε επειδή δεν βρήκαν κάποιο δωμάτιο προς ενοικίαση, επειδή η σεζόν δεν είχε τελειώσει, είτε επειδή όσα ήταν διαθέσιμα ήταν πολύ ακριβά.

Εκπαιδευτικοί, επίσης, σε νησιά, δηλώνουν ότι τους ζητήθηκε να πληρώσουν 60 και 70 ευρώ την βραδιά σε ξενοδοχεία, ενώ οι «τυχεροί» που βρίσκουν στέγη την κλείνουν κατ’ ελάχιστο με 350 (γκαρσονιέρες – αποθήκες) έως 700 ευρώ ανά μήνα, όταν ο μηνιαίος μισθός τους κυμαίνεται ανάμεσα στα 800 και στα 900 ευρώ.

Τα ίδια προβλήματα διατυπώθηκαν στην Κέρκυρα, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και αλλού. Οι δε αστυνομικοί που κλήθηκαν να υπηρετήσουν στη Μύκονο για να ενισχύσουν την εκεί αστυνόμευση, κατά τους θερινούς μήνες, έλεγαν, πως δεν είναι σε θέση να καλύψουν τα κόστη των υψηλών ενοικίων.

Ανοιχτή πληγή είναι και η έλλειψη γιατρών στα νησιά: «Μένουν λίγες ημέρες και φεύγουν», τονίζεται σε σχετικό δημοσίευμα εφημερίδας της Ρόδου, με αφορμή την παραίτηση της πνευμονολόγου στο Κέντρο Υγείας της Μήλου. Όπως ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Κέντρο Υγείας Μήλου: «Η πνευμονολόγος αποχώρησε από το νησί, λόγω αδυναμίας εύρεσης ενός αξιοπρεπούς καταλύματος για την διαμονή της».

Παρόμοιες καταστάσεις, όμως, καταγράφονται και σε άλλα νησιά. Το στεγαστικό ζήτημα, εδώ και αρκετά χρόνια, λειτουργεί αποτρεπτικά για την στελέχωση και του νοσοκομείου της Σαντορίνης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο ορθοπεδικός του νοσοκομείου εξηγώντας τους λόγους του προβλήματος είπε: «Στις αρχές του καλοκαιριού, τα τοπικά μέσα έκαναν εκκλήσεις προς τον δήμο, προς τους ξενοδόχους αλλά και προς τους κατοίκους για ανεύρεση κατοικίας (προς ενοικίαση), ώστε να έρθει στο νησί ένα ζευγάρι γιατρών. Είναι δύο ειδικότητες που τις χρειαζόμαστε πάρα πολύ. Τελικά, λύση δεν βρέθηκε με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκαστούν να αποχωρήσουν από το νησί».

Ο γενικός ιατρός και επιστημονικός υπεύθυνος του Ιατρείου του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου, Αθανάσιος Κόνταρης, σε συνέντευξή του, στις 6/8/2022, δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι: «…Πολύ δύσκολα κάποιος γιατρός θα πάρει την απόφαση να υπηρετήσει σε νησί. Εγώ δυσκολεύομαι να βρω σπίτι για να μείνω. Έχω ένα μικρό παιδί και δεν υπάρχει παιδικός σταθμός να το αφήσω, όταν πρέπει να λείψουμε εγώ και η σύζυγός μου στη δουλειά».

Αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική «ανάπτυξη», τότε θα πρέπει να μιλάμε και για στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση και εργασία όλων των δημόσιων λειτουργών, όπου και αν αυτοί υπηρετούν, προκειμένου να προστατεύεται και να διαφυλάσσονται η αξία και το ιδεώδες της δημόσιας Παιδείας, Υγείας, της δημόσιας Ασφάλειας και της πρόσβασης στην εργασία, χωρίς φραγμούς και εμπόδια.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η ένταξη όλων των δικαιούχων του άρθρου 32, του νόμου 4483/2017, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (άρθρο 26, του 4807/2021), σε προγράμματα που θα εξασφαλίζουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής;

2. Είστε διατεθειμένοι να επεκτείνετε την εφαρμογή του νόμου 4483/2017, άρθρο 32, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το οποίο αφορά στην στέγαση και στην σίτιση των δημοσίων υπαλλήλων σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας κάτω των 18.000 κατοίκων και σε άλλες περιοχές, όπου αντικειμενικά παρουσιάζεται πρόβλημα στέγασης;

3. Είστε διατεθειμένοι να τροποποιήσετε το άρθρο 32, του νόμου 4483/2017, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο τελευταίο η πρόταση της ΚΕΔΕ (πρακτικό ΔΣ25618072022), ώστε να προβλέπεται ρητά και διαζευκτικά η χορήγηση χρηματικού επιδόματος προς κάλυψη εν όλω ή εν μέρει της σχετικής δαπάνης ενοικίου των δικαιούχων στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων των κατά τόπους Ο.Τ.Α., κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού τους Συμβουλίου;

4. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε οι Έλληνες εργαζόμενοι πολίτες, όπου και αν βρίσκονται υπηρεσιακά τοποθετημένοι στην Ελλάδα να απολαμβάνουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Δείτε επίσης

Επανέκδοση Πινάκων 3ΕΑ/2022 ζητείται με Ερώτηση στη Βουλή 

Προσλήψεις από προσωρινούς πίνακες: Τι προβλέπεται, όταν θα εκδοθούν οριστικοί, για όσους δεν θα δικαιούνται πρόσληψη 

Ποινές αναπληρωτών όταν δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται | Οι 4 περιπτώσεις 

Πως ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά: Το ΥΠΑΙΘ παρουσιάζει 6 καινοτομίες και 15 μεταρρυθμίσεις

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση