Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Στοιχεία ΔΟΑΤΑΠ: Πάνω από το 50% των αιτήσεων είναι για Μεταπτυχιακά-Το 55% για Πανεπιστήμια της Κύπρου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στοιχεία ΔΟΑΤΑΠ: Πάνω από το 50% των αιτήσεων που δέχεται είναι για Μεταπτυχιακά-Το 55% για Πανεπιστήμια της Κύπρου – Τι ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ στη Βουλή.

Στοιχεία ΔΟΑΤΑΠ

Με την ακρόαση 20 εξωκοινοβουλευτικών Φορέων συνεχίστηκε σήμερα Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 στη Βουλή, η επεξεργασία και εξέταση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (ΕΜΥ) του νομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘΑ «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Ανάμεσα σ αυτούς ήταν και ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκής και Πληροφορικής (ΔΟΑΤΑΠ)*, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του κο Ορέστη Καλογήρου, Καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο κος Καλογήρου μετά την τοποθέτησή του δέχθηκε ερωτήσεις από Βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων (ΕΜΥ), παρέχοντας στοιχεία αναφορικά με το έργο του ΔΟΑΤΑΠ.

Αναλυτικά

Χρόνος αναμονής αιτήσεων προελέγχου

Το 2019 η αναμονή αιτήσεων για τον προέλεγχο, ο οποίος είχε να κάνει με την κατάθεση 10 δικαιολογητικών  ήταν έξι (6) μήνες, ενώ το 2024 η αναμονή αιτήσεων προελέγχου είναι μία (1) ημέρα.

Στοιχεία αιτήσεων στον ΔΟΑΤΑΠ

Το 55% των αιτήσεων που δέχεται ο ΔΟΑΤΑΠ κάθε χρόνο έχουν να κάνουν με δημόσια και κρατικά Πανεπιστήμια της Κύπρου. Το 17 με 18% είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο και το 8% από τη Βουλγαρία.

Πάνω από το 50% των αιτήσεων που δέχεται ο ΔΟΑΤΑΠ αφορά σε Μεταπτυχιακές σπουδές

Σε βάθος τετραετίας, σε ένα κύκλο σπουδών δηλαδή, ο ΔΟΑΤΑΠ δέχεται περί τις 35.000 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 15.000 αφορούν σε προπτυχιακές σπουδές.

Ο ΔΟΑΤΑΠ δεν κρίνει την ποιότητα των Πανεπιστημίων

Ο ΔΟΑΤΑΠ δεν εξετάζει την ποιότητα των Προγραμμάτων Σπουδών (κακά-μέτρια-καλά), όπως και κανένα ΔΟΑΤΑΠ-National Acadenic Recognition and Information Center (NARIC) του κόσμου. Το ΔΟΑΤΑΠ κρίνει το νόμιμο καθεστώς των Πανεπιστημίων και των τίτλων των Πανεπιστημίων.

Αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ) 

Ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) το έτος 2020 είχε σε εκκρεμότητα εκατόν πενήντα (150) αναφορές πολιτών για τον ΔΟΑΤΑΠ, ενώ το Δεκέμβριο του 2023 μόλις τέσσερις (4).

Μείωση παραβόλων ΔΟΑΤΑΠ

Οι τριανταεννιά (39) υπάλληλοι του ΔΟΑΤΑΠ επιτελούν έναν άθλο παρότι τα έσοδα του ΔΟΑΤΑΠ μειώθηκαν εξαιτίας της μείωσης κατά 50% των παραβόλων των αιτήσεων και κατά 50% των παραβόλων των εξετάσεων Ιατρικής.

_________________________________

*Τι είναι ο ΔΟΑΤΑΠ

Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) είναι ο επίσημος φορέας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων που απονέμονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής και για την έγκυρη πληροφόρηση για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τους τίτλους σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ΔΟΑΤΑΠ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με έδρα την Αθήνα. Ο Οργανισμός στις διεθνείς του σχέσεις χρησιμοποιεί την επωνυμία “Hellenic National Academic Recognition and Information Center (Hellenic NARIC)”. Με την ονομασία αυτή είναι μέλος των δικτύων ENIC (European Network of National Information Centers) και NARIC (National Academic Recognition Information Centers). Αναφέρεται στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων για τη Lisbon Recognition Convention (LRC) και ενημερώνει την UNESCO, το Council of Europe και την LRC Committee για θέματα της αρμοδιότητάς του. 

Δείτε σχετικά

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την αναγνώριση τίτλων από τον ΔΟΑΤΑΠ

Σχετικά με την επιλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου ΔΟΑΤΑΠ: Απάντηση σε Κοινοβουλευτική Ερώτηση 

Δείτε επίσης

Live-συζήτηση στη Βουλή: Φορείς μιλούν για το ν/σ για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων 

Διατάξεις: Επιλογή Προϊσταμένου σε μονοθέσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία 

Διορισμοί στα ΚΕΔΑΣΥ αλλά όχι φέτος: Διάταξη στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ 

Η νέα σειρά επιλογής στελεχών εκπαίδευσης: Διάταξη στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια 

Κάλυψη εκτός έδρας και οδοιπορικών των Συμβούλων Εκπ/σης και Εποπτών Ποιότητας της Εκπ/σης | Διατάξεις 

Διάταξη για συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια 

Διατάξεις για Συμβούλους Σταδιοδρομίας και εκπαιδευτές ενηλίκων στο ν/σ για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια 

Οι διατάξεις για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια 

Απόφοιτοι Επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων: Διάταξη για Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επικαιροποίησης γνώσεων

Η διάταξη με τις 1.555 νέες οργανικές θέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ και την κατανομή ανά κλάδο 

Ψηφιακός μετασχηματισμός Υπουργείου Παιδείας: 1.639.900 € για μείωση της γραφειοκρατίας, ηλεκτρονικής και μη

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση