Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Συγκρουσιακή πολιτική: Η Απεργία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το 2006 | Μελέτη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συγκρουσιακή πολιτική: Η Απεργία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το 2006 – Του Πάνου Ντούλα, Καθηγητή Αγγλικής, Εσπερινό ΕΠΑΛ Κορίνθου.

Συγκρουσιακή πολιτική

Μια σύντομη μελέτη για τη μεγάλη Απεργία του 2006 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Του Πάνου Ντούλα, Καθηγητή Αγγλικής,

Εσπερινό ΕΠΑΛ Κορίνθου,

pandou.paron@gmail.com

Περίληψη

Η εργασία αυτή πραγματεύεται την απεργία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Ελλάδας το φθινόπωρο του 2006.

Με εργαλείο θεωρητικής ανάλυσης τις έννοιες της Συγκρουσιακής Πολιτικής, έτσι όπως έχουν περιγραφεί από την Della Porta, τον Tilly, τον Σεφεριάδη και άλλες-ους, εξετάζει όψεις του κινήματος εκείνου όπως το διεκδικητικό ρεπερτόριο, τις μορφές δράσης, την ιδεολογία, την έκβαση, κ.ά.

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια κινητοποίηση αρχικά με τυπικά συμβατικά χαρακτηριστικά και έκβαση ασαφή αλλά στη συνέχεια με όψεις μαχητικής παρεμπόδισης και αντισυστημικές στιγμές που πιθανώς είχαν μακροπρόθεσμες δυνητικές επιδράσεις στο εκπαιδευτικό και ευρύτερα κοινωνικό κίνημα της Ελλάδας.

Εισαγωγή

Η εργασία αυτή θα εξετάσει την Απεργία των δασκάλων του 2006 σε σχέση με τη θεωρία των κοινωνικών κινημάτων και εντός του θεωρητικού πλαισίου της Συγκρουσιακής Πολιτικής.

Οι απεργίες στον κλάδο των εκπαιδευτικών είναι συχνό φαινόμενο παγκοσμίως, όχι όμως αυτής της διάρκειας και της έντασης όπως η συγκεκριμένη κινητοποίηση, καθιστώντας την έτσι ως ένα κατ’ εξοχήν παράδειγμα προς μελέτη κοινωνικών κινημάτων στην προμνημονιακή Ελλάδα, ιδίως από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει ανάλογη μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα.

Ιστορικό

Το 2006 έλαβε χώρα μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια και ένταση απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα. Τα γεγονότα συνέβησαν κυρίως το φθινόπωρο του 2006 αλλά είχαν ξεκινήσει από αρκετά νωρίτερα.

Δείτε τη μελέτη Συγκρουσιακή πολιτική: Η Απεργία στην πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση το 2006

Δείτε επίσης

Ανακοίνωση-καταγγελία ΟΛΜΕ για Εγκύκλιο ολοκλήρωσης υπηρεσιακών μεταβολών μέχρι Παρασκευή 14.08.2020
Εκπαιδευτικοί-ΕΕΠ-ΕΒΠ ΑμεΑ: Ελλιπής μέριμνα για τους νεοδιοριζόμενους για μετάθεση ή απόσπαση | Επιστολή
Σοφία Ζαχαράκη Υφυπουργός Παιδείας: Την επόμενη εβδομάδα οι Πίνακες ΑΣΕΠ Δευτεροβάθμιας Γενικής

Πριν φύγετε

Τροποποίηση απόφασης ανάθεσης μαθημάτων Λυκείου | ΦΕΚ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση