Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σύλλογοι ΚΕΣΥ Ρεθύμνου-Ηρακλείου-Πιερίας: Κλείστε τα ΚΕΣΥ !

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σύλλογοι ΚΕΣΥ Ρεθύμνου-Ηρακλείου-Πιερίας: Το εκπαιδευτικό προσωπικό ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να απαγορεύσει τη λειτουργία των ΚΕΣΥ ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια και υγεία όλων.

Σύλλογοι ΚΕΣΥ Ρεθύμνου-Ηρακλείου-Πιερίας

Τρεις επιστολές, τρεις φωνές διαμαρτυρίας από τους Συλλόγους εκπαιδευτικού προσωπικού των ΚΕΣΥ Ρεθύμνου-Ηρακλείου-Πιερίας, αναφορικά με την μη απαγόρευση λειτουργίας αυτών των εκπαιδευτικών δομών, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Οι επιστολές

Σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου

Θέμα: «Διαμαρτυρία- έκκληση για εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του Κορωνοϊού»

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν

 • ότι το Κέντρο Εκπαιδευτικής & Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) συνιστά υπηρεσία με καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ 5614/τ. Β΄/13.12.2018, άρθρο 1 παρ. 4: «όλες οι πράξεις, ενέργειες και εισηγήσεις του ΚΕΣΥ έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό και αποσκοπούν στην πολυδιάστατη υποστήριξη του έργου των σχολικών μονάδων και του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης του». Με βάση τα παραπάνω, τα Κ.Ε.Σ.Υ. είναι εκπαιδευτική δομή, με βασική εκπαιδευτική λειτουργία τη διαδικασία ατομικής και ψυχοεκπαιδευτικής αξιολόγησης και συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού των μαθητών με φυσική παρουσία και την υποστήριξη των σχολικών μονάδων. Ωστόσο σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου παιδείας «Τα ΚΕΣΥ δεν εντάσσονται στην  ΚΥΑ με ΦΕΚ Αρ. φ. 783/Τόμος Β’ 10-3-2020, ως εκ τούτου εξακολουθούν να λειτουργούν πλήρως και με βάση τα προγραμματισμένα ραντεβού».
 • την κρισιμότητα της παρούσας κατάστασης πανδημίας στην οποία έχει κηρυχθεί η χώρα μας
 • την αλληλοαναιρούμενη ενημέρωση που λάβαμε από το Υπουργείο με e-mail την 11η Μαρτίου
 • το γεγονός ότι αρκετοί συνάδελφοι μετακινούνται από τους νομούς Ηρακλείου και Χανίων μέσω ΚΤΕΛ, το οποίο έχει μειώσει τα δρομολόγιά του με αποτέλεσμα να συνωστίζονται στο λεωφορείο (ταξιδεύουν ακόμα και όρθιοι)
 • το γεγονός ότι το προσωπικό της υπηρεσίας μας αποτελείται από 20 άτομα και καθημερινά εξυπηρετούνται 20-30 μαθητές, οι οποίοι προσέρχονται από όλο το νομό με τους γονείς τους αλλά και τα αδέρφια τους τώρα που οι σχολικές μονάδες παραμένουν κλειστές και παραμένουν για δύο έως τρεις ώρες σε μικρούς χώρους, μη επαρκώς καθαρούς (λόγω έλλειψης υπηρεσιών καθαριότητας). Το πρωί οι γονείς με τα παιδιά συγκεντρώνονται σε ένα μικρό χώρο υποδοχής και στις σκάλες της πολυκατοικίας, όπου στεγάζεται η υπηρεσία.
 • ότι μέρος των εξυπηρετούμενων μαθητών και προσωπικού ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
 • το γεγονός ότι από αρχές Ιανουαρίου λειτουργούμε χωρίς υπηρεσίες καθαριότητας, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής που προβλέπονται, κάτι που αποτελεί σοβαρή απειλή τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για την υγεία του προσωπικού, ιδιαιτέρως τώρα που η έξαρση του ιού επιβάλλει την τήρηση αυστηρότερων συνθηκών υγιεινής.

Ζητούμε

 • την αναστολή λειτουργίας της υπηρεσίας ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια και υγεία όλων, μέχρι νεωτέρας
 • την απολύμανση των χώρων της υπηρεσίας
 • την εξασφάλιση υπηρεσιών καθημερινής καθαριότητας

 Παρακαλούμε για την άμεση έγγραφη τοποθέτησή σας σχετικά με τα αιτήματα και τους προβληματισμούς μας.

  Ο Σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού του Κ.Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου

Αντωνιάδου Δέσποινα

Βαλσαμίδου Φωτεινή

Γιαννέλα Στυλιανή

Γκάμαρη Πανωραία

Γούσιου Αντωνία

Δερμιτζάκη Ευγενία

Δραμουντάνη Δήμητρα

Θεοδορακόπουλος Παναγιώτης

Μίσσιου Αναστασία

Μιχελαράκη Θεανώ

Μπλαβάκη Νικολέτα

Νικολαϊδου Ξανθίππη

Παγώνη Ευγενία

Πετράκη Μαρία

Σηφάκη Ελισάβετ

Τραβαγιάκη Μαριάννα

Τζανουδάκη Αναστασία

Φασουλάκης Ιωάννης

Ψαρουδάκης Αλέξης

___________________

Σύλλογοι ΚΕΣΥ Ρεθύμνου-Ηρακλείου-Πιερίας

Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΚΕΣΥ Ηρακλείου

ΘΕΜΑ: «ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ Κ.Ε.Σ.Υ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ»

 Αγαπητή κυρία Υπουργέ,

Αγαπητή κυρία Υφυπουργέ,

Αγαπητή κυρία Γ.Γραμματέα

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του  ΚΕΣΥ Ηρακλείου ομόφωνα εκφράζει την αντίθεσή και την αγανάκτησή του στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη μη αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ, η οποία ερμηνεύει την Κοινή Υπουργική Απόφαση (16838/2020, ΦΕΚ 783/Β/10-3-2020) σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, για τους εξής λόγους:

 1. Σύμφωνα με το Νόμο 4547/2018 και τον Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας τους (Υπ. Απόφαση 211076/ΓΔ4, ΦΕΚ 13-12-2018), «όλες οι πράξεις, ενέργειες και εισηγήσεις των Κ.Ε.Σ.Υ. έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό και αποσκοπούν στην πολυδιάστατη υποστήριξη του έργου των σχολικών μονάδων και του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης τους». Άρα, τα Κ.Ε.Σ.Υ. είναι ΑΡΡΗΚΤΑ συνδεδεμένα με τα σχολεία και δε μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από αυτά. Κατά συνέπεια, εκτιμούμε ότι είναι παράλογο να μη συμπεριλαμβάνονται στην Κ.Υ.Α. περί αναστολής της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, καθώς η διαγνωστική αξιολόγηση εμπίπτει στις «πάσης φύσεως εκπαιδευτικές λειτουργίες, οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία».

 

 1. Επιπλέον, ο λόγος που ανεστάλη η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών είναι η αποφυγή του συνωστισμού προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού από τους μαθητές, στους οποίους μάλιστα συστήνεται να παραμείνουν στο σπίτι. Σήμερα, μάλιστα, Παρασκευή 13/03/2020 μας κοινοποιήθηκε έγγραφο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με επισήμανση «ΕΠΕΙΓΟΝ», με αριθμό πρωτοκόλλου 36977/Δ2- 12/03/2020, σύμφωνα με το οποίο διαβιβάζονται οδηγίες για την παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι στα πλαίσια της ΚΥΑ 16838/Δ1α-10/03/2020. Σας επισημαίνουμε ότι, τη Δευτέρα 09/03/2020 προσήλθε στην υπηρεσία συνοδευόμενη από τους γονείς της, μαθήτρια της ΣΤ’ Δημοτικού, η οποία συμμετείχε σε εκδρομή που διενεργήθηκε στην Αθήνα και από την οποία επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα  COVID-19 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τέλος, το τελευταίο διάστημα, προσέρχονται για αξιολόγηση μαθητές με εμφανή συμπτώματα κρυολογήματος (έντονος βήχας και καταρροή), τα οποία ασφαλώς υποχρεούμαστε να αξιολογήσουμε. Προκύπτει εύλογα το ερώτημα γιατί απαιτείται ακόμα από τα Κ.Ε.Σ.Υ να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους τη στιγμή που, ενδεικτικά αναφέροντας, στο χώρο των Κ.Ε.Σ.Υ. του Ηρακλείου εβδομαδιαίως:

 

 • διενεργούνται περίπου 90 αξιολογήσεις μαθητών, διάρκειας από 2-3,5 ώρες, με στενή επαφή μεταξύ των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές;
 • Λαμβάνονται καθημερινά αιτήσεις από γονείς/κηδεμόνες με φυσική παρουσία.

Και όλα αυτά μέσα σε εξαιρετικά περιορισμένου μεγέθους χώρους, συχνά χωρίς παράθυρα και με ελλιπή εξαερισμό!

 1. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, στο Κ.Ε.Σ.Υ. Ηρακλείου, όπως και σε πολλά ΚΕΣΥ, δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας με αποτέλεσμα να μην τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής που προβλέπονται, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους μαθητές (οι οποίοι συχνά έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας), τους γονείς, τους εργαζόμενους σε αυτά και τις οικογένειές τους και κατ’ επέκταση αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων (στις 11-3-2020, ο Π.Ο.Υ χαρακτήρισε ως πανδημία την εξάπλωση του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο), εκτιμούμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, επιβάλλεται ν’ ανασταλεί η λειτουργία των ΚΕΣΥ όλης της χώρας.

 • Κανένας μαθητής ή γονέας/κηδεμόνας ή εκπαιδευτικός δεν πρέπει να προσέρχεται στο χώρο του Κ.Ε.Σ.Υ., θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο αλλά και το προσωπικό που εργάζεται εκεί, καθώς και το οικογενειακό τους περιβάλλον
 • Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας, με υπευθυνότητα, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στις δομές του.
 • Απαιτούμε την άμεση απολύμανση των χώρων και την εξασφάλιση καθαριότητας σε καθημερινή βάση του ΚΕΣΥ Ηρακλείου.
 • Καλούμε τις Ομοσπονδίες Εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού να πάρουν άμεσα θέση στο ζήτημα και να στηρίξουν το αίτημά μας.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 25-2-2020 ΦΕΚ 42/Α/25-2-2020 «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» καλύπτει πλήρως τα επιχειρήματά μας.  Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι σε σχέση με τη λειτουργία των ΚΕΣΥ θιγόμαστε από τα μέτρα της πολιτείας και επιφυλασσόμαστε των νόμιμων  δικαιωμάτων μας καθώς μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο η υγεία μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, των γονέων τους, των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Ζητάμε από την Πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς την υπεύθυνη και σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με άμεση αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΚΕΣΥ Ηρακλείου

___________________

Σύλλογοι ΚΕΣΥ Ρεθύμνου-Ηρακλείου-Πιερίας

Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΚΕΣΥ Πιερίας

Κατερίνη, 13/3/2020

ΠΡΟΣ: ΠΔΕ Κ. Μακεδονίας

ΘΕΜΑ: «Διευκρινήσεις για τη λειτουργία του ΚΕΣΥ Πιερίας, εν μέσω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του ιού COVID-19»

Όπως είναι γνωστό, τα Κ.Ε.Σ.Υ. είναι εκπαιδευτική δομή (ΦΕΚ 5614/13/12/2018), με βασικές λειτουργίες την ψυχοεκπαιδευτική αξιολόγηση και την συμβουλευτική υποστήριξη μαθητών, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα:

 1. με το άρθρο 7, του Ν.4547/2018: Οι αρμοδιότητες που ασκούν τα Κέντρα Εκπαιδευτικής Και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ) για την επίτευξη της αποστολής τους έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό.(Ν4547,2018)
 2. με το αρθρο 1, παρ. 4. του ΦΕΚ 5614/13/12/2018 του Ενιαίου Κανονισμού Λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Υ. ορίζεται ότι “όλες οι πράξεις, οι ενέργειες και εισηγήσεις των Κ.Ε.Σ.Υ. έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό και αποσκοπούν στην πολυδιάστατη υποστήριξη του έργου των σχολικών μονάδων και του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης τους (Ν 5614, 2018).

Όλα τα ανωτέρω απαιτούν καθημερινή παρουσία μαθητών και κηδεμόνων και συχνές επισκέψεις των μελών του ΚΕΣΥ σε εκπαιδευτικές δομές. Το ΚΕΣΥ Πιερίας στηρίζει ολόκληρο τον νομό Πιερίας. Θεωρείται αυτονόητο ότι θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται και τα Κ.Ε.Σ.Υ. στην απόφαση του ΥΠΑΙΘ (Αριθμός Δ1α/ΓΠ.οικ. 16383/10-03-20) που ορίζει την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας από 11/03/20 έως και 24/03/20 πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού της χώρας, όπου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές λειτουργίες με φυσική παρουσία των μαθητών.

Αξίζει να σημειώσουμε πως:

α) Σε καθημερινή βάση, το ΚΕΣΥ Πιερίας πραγματοποιεί ψυχοεκπαιδευτική αξιολόγηση με φυσική παρουσία δεκάδων διαφορετικών μαθητών συνοδευόμενους από 1-2 συνοδούς έκαστος (ενίοτε και από περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους), δεκάδες συναντήσεις για την λήψη κοινωνικού ιστορικού από γονείς, αλλά και πολλές μη προγραμματισμένες επισκέψεις από το κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι έρχονται από διαφορετικά γεωγραφικά μέρη και σχολεία του νομού, κάτι που ενέχει τον αυξημένο κίνδυνο όχι μόνο να μολυνθούν μέλη του ΚΕΣΥ, οι μαθητές και οι συνοδοί τους, αλλά (εάν αυτό συμβεί) και να μεταδοθεί/διασπαρθεί ο COVID-19 σε πολλά άτομα σε όλο τον νομό, ακυρώνοντας στην πράξη την προσπάθεια περιορισμού χάριν της οποίας γίνεται, μεταξύ άλλων, και η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων και τα υπόλοιπα έκτακτα αποτρεπτικά μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση.

β) Ο COVID-19 αποτελεί πλέον πανδημία σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και η πρόσφατη γενική γραμμή πανελλαδική οδηγία της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας τονίζει τη σημαντικότητα να αποφεύγονται οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

γ) Οι σχολικές μονάδες, τις οποίες καλείται να υποστηρίξει το ΚΕΣΥ, είναι σε αναστολή λειτουργίας. Συνεπώς η όποια υποστήριξη δεν επείγει.

Αντιθέτως επείγει η προσπάθεια αναχαίτιση της διασποράς του ιού, που είναι ακριβώς και ο στόχος του ΦΕΚ 42/Α/25-2-2020, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη στα πλαίσια λειτουργίας του ΚΕΣΥ. Η εμπειρία των 3 προηγούμενων ημερών, διάστημα κατά το οποίο το ΚΕΣΥ Πιερίας λειτούργησε κανονικά, ανέδειξε δυσκολίες τόσο στην τήρηση απόστασης μεταξύ των 30 και πλέον παρευρισκόμενων όσο και στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για το προσωπικό και το κοινό.

Θέτουμε λοιπόν τον προβληματισμό μας, θεωρώντας πως και η λειτουργία των ΚΕΣΥ είναι πολύ πιθανό να υποσκάψει την ανωτέρω προσπάθεια και συνεπώς είναι χρήσιμη και αναγκαία η αναστολή λειτουργίας και αυτών των δομών.

Αναμένουμε για τις δικές σας ενέργειες.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΚΕΣΥ Πιερίας

 Δείτε επίσης

Σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού 1ου ΚΕΣΥ Α΄Αθήνας: Αγανάκτηση για τη μη απαγόρευση λειτουργίας ΚΕΣΥ
Διευκρινίσεις λειτουργίας ΚΕΣΥ: Σύλλογος εκπαιδευτικού προσωπικού 2ου ΚΕΣΥ Α Ανατολικής Θεσσαλονίκης
ΣΕΕΠΕΑ ΣΤΕΛΛΑ για λειτουργία ΚΕΣΥ: “οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες”
ΟΛΜΕ για λειτουργία σχολείων και μετακινήσεις εκπαιδευτικών
Καταστρατήγηση μέτρων κορονοϊού: Επιστολή ΔΟΕ στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ
ΠΟΣΕΕΠΕΑ για ΚΕΣΥ: Επιστολή σε πολιτικές ηγεσίες Υπουργείων Παιδείας και Υγείας
ΣΕΕΠΕΑ Αττικής προς πολιτική ηγεσία ΥΠΑΙΘ: Κλείστε άμεσα τα ΚΕΣΥ
ΕΝΕΛΕΑ προς πολιτική ηγεσία ΥΠΑΙΘ: Κλείστε τα ΚΕΣΥ ώστε να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία

Δείτε ακόμη

Υπουργός Κικίλιας: Επίσημα πανδημία-εκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές για πρόσληψη
Εγκύκλιος άδειας ειδικού σκοπού-προστασίας ευπαθών ομάδων υπαλλήλων δημοσίου
Κλειστές εκπαιδευτικές δομές και απαγόρευση αθλητικών εκδηλώσεων | ΦΕΚ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση