“Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σύλλογος εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος»: Ολα τα προσφυγόπουλα στα πρωινά δημόσια σχολεία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σύλλογος εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος»: Ολα τα προσφυγόπουλα στα πρωινά δημόσια σχολεία με την ίδρυση των απαραίτητων δομών. Κανένας αποκλεισμός από τη Δημόσια Εκπαίδευση.

Σύλλογος εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος»

ΗΜΕΡ: 8-12-2019

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΑΠ:    2

Ολα τα προσφυγόπουλα στα πρωινά δημόσια σχολεία με την ίδρυση των απαραίτητων δομών.
Κανένας αποκλεισμός από τη Δημόσια Εκπαίδευση

Σε ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων -που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας- τριακόσια ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα φιλοξενηθούν στον Δήμο Μαραθώνα και συγκεκριμένα  στις εγκαταστάσεις των παιδικών κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα του Δήμου Αθηναίων.

Πουθενά όμως στην ανακοίνωση αυτή δε γίνεται καμιά αναφορά για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών, που βάση  δεσμεύσεων που προκύπτουν από το Σύνταγμα αλλά και από Διεθνείς Συνθήκες είναι υποχρεωτική.

Τα προσφυγόπουλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά που ήδη από την αρχή της σχολικής χρονιάς μεταφέρθηκαν στον Δήμο Μαραθώνα και φοιτούν στα σχολεία της περιοχής.

Μιας φοίτησης που αποδεικνύεται  προβληματική αφού δεν υπήρξε πρόβλεψη από το υπουργείο Παιδείας  για τη δημιουργία των κατάλληλων δομών αλλά ούτε και για την μεταφορά τους από και προς τα σχολεία.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί κατανοούμε τις ταλαιπωρίες  και τις δυσκολίες αυτών των παιδιών  και δεν μένουμε απαθείς στον πόνο και στη δυστυχία τους.

Καθήκον μας και υποχρέωσή μας είναι να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να ενταχθούν στο δημόσιο σχολείο και να προσπαθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο τους απ΄αυτά που τυχόν έχουν περάσει.

Δεν αποδεχόμαστε να παραμείνουν τα παιδιά κλεισμένα και αποκλεισμένα στα «στρατόπεδα φιλοξενίας» (κατασκήνωση Αγ. Ανδρέα) και να δημιουργηθούν σχολικές υποδομές-γκέτο στο χώρο της κατασκήνωσης.

Πιστεύουμε πως τα παιδιά των προσφύγων πρέπει  να αποκτούν το δικαίωμα εγγραφής στα πρωινά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς κανένα διαδικαστικό και γραφειοκρατικό εμπόδιο, ώστε όλα τα παιδιά που βρίσκονται στον τόπο μας,  οπουδήποτε κι αν διαμένουν (σπίτια, κατασκηνώσεις, δομές φιλοξενίας κ.λπ.),  να έχουν ελεύθερη κι απρόσκοπτη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης στα πρωινά τμήματα μαζί με τα άλλα παιδιά.

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά κάτω των 4 ετών, τα οποία πρέπει να γίνουν δεκτά  στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις. Επίσης θεωρούμε ότι πρέπει να στηριχθούν από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.) χωρίς κανένα εμπόδιο.

Είναι ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης η ένταξη όλων των παιδιών στο δημόσιο σύστημα Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής με κατάλληλο προσωπικό και υποδομές.

Είναι απαράδεκτο ακόμη να μην έχουν συσταθεί και στελεχωθεί  Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) και Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων (ΔΥΕΠ) στα σχολεία της περιοχής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ από το υπουργείο Παιδείας:
  • να επισπεύσει όλες τις διαδικασίες και να άρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τη φοίτηση των προσφύγων μαθητών και μαθητριών
  • να ιδρυθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες Τάξεις Υποδοχής σε όλα τα σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα.
  • να καταμετρηθούν οι ανάγκες που παγιώνονται στην εκπαίδευση των προσφύγων στα οργανικά κενά και στους μόνιμους διορισμούς που απαιτούνται.
  • να αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής τη μεταφορά των μαθητών και μαθητριών από και προς τα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση.
  • να σταματήσουν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις από τις ΜΚΟ στα σχολεία.
  • να στηριχθούν οι εκπαιδευτικοί μέσα στην τάξη. Να διαμορφωθεί άμεσα, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Να υπάρξει κατάλληλη επιμόρφωση.
  • να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στο τμήμα, εκεί που υπάρχουν προσφυγόπουλα.

Το  Δ.Σ. του Συλλόγου μας θα ζητήσει ενημερωτική συνάντηση με τη Δ/ντρια εκπαίδευσης την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 για να πληροφορηθεί για τις ενέργειες που έχουν γίνει από το υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων της περιοχής μας  και καλεί και τα διοικητικά Συμβούλια των άλλων Συλλόγων της Ανατολικής Αττικής να παρευρεθούν στη συνάντηση.

Ο Πρόεδρος                                               Ο  Γεν. Γραμματέας

Σάββας    Σεχίδης                                        Κων/νος  Βερέτσος

Δείτε επίσης

Εξω οι κάμερες από τα σχολεία: Ανακοίνωση του Συλλόγου Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος»
Μειωμένο ωράριο: Χορήγηση σε εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ, ΕΒΠ, γονείς τέκνων ΑμεΑ
Στατιστικά Ειδικών σχολείων από την ΕΛΣΤΑΤ
Κακοποίηση και παραμέληση παιδιών: Πρωτόκολλο Διερεύνησης, Διάγνωσης, Διαχείρισης και Οδηγός Εφαρμογής
Προγραμματισμός διορισμών: Τι ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών για τους εκπαιδευτικούς
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση