Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών: Αδικη απόφαση ΕΟΠΥΥ για μη αποζημίωση θεραπειών ειδικής αγωγής από μη συμβεβλημένους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών: Αδικη η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να μην αποζημιώνει τις φυσικοθεραπείες των δικαιούχων Ειδικής Αγωγής εκτός του δικτύου συμβεβλημένων Φυσικοθεραπευτών.

Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

Πλήγμα για τα παιδιά και τους γονείς τους χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) Πέτρος Λυμπερίδης την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να μην αποζημιώνει τις φυσικοθεραπείες των δικαιούχων Ειδικής Αγωγής εκτός του δικτύου συμβεβλημένων Φυσικοθεραπευτών.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr…

Οχι μόνο άδικη, αλλά και ξαφνική ήταν η απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, να μην αποζημιώνει από 1/1/2020 τις δαπάνες φυσικοθεραπείας στα παιδιά της ειδικής αγωγής όταν πραγματοποιούνται εκτός δικτύου συμβεβλημένων, λένε οι φυσικοθεραπευτές.

Μια απόφαση που όχι μόνο ανατρέπει όλα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ του Οργανισμού και του Πανελληνίου Συλλόγου, αλλά βάζει και σε αχρείαστη ταλαιπωρία τους γονείς και τα παιδιά τους.

Οι ασφαλισμένοι δικαιούχοι του άρθρου 45 (ειδική αγωγή) του ΕΟΠΥΥ μπαίνουν σε μεγάλες περιπέτειες, και εύλογα πλέον οι γονείς έχουν μια έντονη ανησυχία με αφορμή αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, τονίζουν τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ):

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Π.Σ.Φ. Πέτρο Λυμπερίδη:

“Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί κυρίως πλήγμα για τα παιδιά και τους γονείς τους, καθώς θα αναγκαστούν είτε να πληρώνουν τις φυσικοθεραπείες από την τσέπη τους, είτε να αλλάξουν φυσικοθεραπευτή, εάν και εφόσον υπάρχει συμβεβλημένος στην περιοχή τους.

Μας εκπλήσσει έντονα το γεγονός της απόφασης αυτής, καθώς αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο την αναξιοπιστία του οργανισμού, αφού η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνο τις φυσικοθεραπείες που αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της πίτας των 110 εκ. ευρώ της ειδικής αγωγής, με συνολική δαπάνη που μετά βίας αγγίζει τα 6 εκ ευρώ ετησίως και αφορά παιδιά που έχουν κυρίως έντονα κινητικά προβλήματα.

Το χειρότερο όμως είναι ότι, στις συζητήσεις που προηγήθηκαν με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του οργανισμού, οι διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει ήταν διαφορετικές.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η καταγραφή – με ευθύνη του Π.Σ.Φ. – των συμβεβλημένων και μη συμβεβλημένων που εξυπηρετούν δικαιούχους ειδικής αγωγής, για να διασφαλιστεί ότι οι αποζημιώσεις του οργανισμού δεν θα καταβάλλονταν σε μη κατοχυρωμένους επαγγελματίες υγείας”.

ΕΟΠΥΥ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά, λένε οι φυσικοθεραπευτές

Ο Π.Σ.Φ. υποστηρίζει ότι παρόλο που το σωματείο των Φυσικοθεραπευτών ήταν το μόνο Ν.Π.Δ.Δ. επαγγελματιών υγείας της ειδικής αγωγής που παρέδωσε τις σχετικές λίστες – οι οποίες ανανεώνονται κάθε εβδομάδα – έχοντας την διαβεβαίωση για την συνέχιση του καθεστώτος της απόδοσης της δαπάνης με ΑΠΥ, εντούτοις τα μέλη του πληροφορήθηκαν ξαφνικά ότι από 1/1/2020 το καθεστώς της αποζημίωσης με αυτόν τον τρόπο σταματά μόνο για τις φυσικοθεραπείες.

Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα φαινόταν να αντιλαμβάνονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΟΠΥΥ το πόσο ευαίσθητο είναι το σκέλος «Παιδί» και κυρίως το σκέλος «Ειδική Αγωγή και Παιδί», αναφέρουν οι φυσικοθεραπευτές και συμπληρώνουν:

“Θα περιμέναμε τουλάχιστον, προτού της λήψης της εν λόγω απόφασης και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για αυτό το «λεπτό» ζήτημα, να κληθούμε στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ για να εκθέσουμε τις απόψεις μας, δεδομένου ότι ο Π.Σ.Φ. έχει συνάψει συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά αυτό δεν έγινε ΠΟΤΕ. Ζητάμε την αυτονόητη παρουσία μας σε επόμενο Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ για να εκθέσουμε τις απόψεις μας”.

Ο Π.Σ.Φ. θα ενημερώσει, όπως αναφέρουν τα μέλη του, την Πολιτική Ηγεσία και τους συλλόγους γονέων και ασθενών για το πώς και πόσο θα επηρεάσει αυτή η απόφαση τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε αυτό το ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού και – κυρίως – για το πόσο θα επηρεάσει την θεραπεία και την ψυχολογία αυτών των παιδιών.

«Δεν είναι καθόλου εύκολο και βέβαια δεν είναι επιστημονικά αποδεκτό, μετά από κάποια χρόνια θεραπείας, να αλλάζει αβασάνιστα ο θεραπευτής του παιδιού σου», καταλήγουν τα μέλη τη ΠΣΦ.

 _______________________

Δείτε ακόμη

Πρόγραμμα εκμάθησης Αντισφαίρισης σε μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Κωφών-Βαρηκόων Αργυρούπολης
Ιδιαίτερες σεξουαλικές στιγμές παιδιών ΑμεΑ – Εσπερίδα στο ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου – Τετάρτη 11/12/2019
Συνέδριο για την ένταξη στην εκπαίδευση: 22 και 23/11/2019 στο ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας 
Συνέδριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής: Παρασκευή 29/11/2019 – Γαλλικό Ινστιτούτο
Πανελλήνιο Συνέδριο στην Ειδική Εκπαίδευση με Κριτές: 23-25 Απριλίου, Αγρίνιο
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Συνέδριο για την επιμόρφωση των προσφύγων και μεταναστών
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση