Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Συμβούλια-Κορδής: Καμία συμμετοχή των εκπαιδευτικών-Δεν θα αναγνωρισθούν δοτοί αιρετοί-Εκτός κλάδου οι διορισμένοι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συμβούλια-Κορδής: Καμία συμμετοχή των εκπαιδευτικών-Δεν θα αναγνωρισθούν δοτοί αιρετοί-Εκτός κλάδου οι διορισμένοι – Ανακοίνωση.

Συμβούλια-Κορδής

Ανακοίνωση εξέδωσε ο τ. αιρετός στο ΚΥΣΔΕ Νεκτάριος Κορδής αναφορικά με το θέμα της συγκρότησης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Νεκτάριος Κορδής αναφέρεται μεταξύ άλλων σε κάποιες ΕΛΜΕ, οι οποίες έχουν ζητήσει “από τους «εκλεγμένους» αιρετούς της 7ης Νοεμβρίου να μην υποβάλουν την παραίτησή τους και να συνεχίσουν να «εκπροσωπούν» τον κλάδο”.

Οπως επίσης και σε κινήσεις από Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι οποίοι που καλούν τις ΕΛΜΕ “να τα βρουν για τα ΥΣ για να μη μείνει ο κλάδος χωρίς εκπροσώπηση» με απίστευτες προτάσεις όπως «να μην παραιτηθούν οι «εκλεγμένοι» αλλά να μη συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των ΥΣ παρά μόνο σε σοβαρά ζητήματα» ή και «να διορίσουν οι ΔΔΕ τους εκλεγμένους του 2018 χωρίς αίτησή τους στα ΥΣ”.

Συμβούλια-Κορδής
Ο τ. αιρετός καταλήγει στην ανακοίνωσή του πως:

“Η Ομοσπονδία (ΟΛΜΕ), σε κάθε περίπτωση, με τις δημοκρατικές καταστατικές διαδικασίες της, δεν πρόκειται να αποδεχτεί και να αναγνωρίσει οποιονδήποτε από τους παραπάνω «συναδέλφους» ως αιρετούς – διορισμένα μέλη αλλά ούτε, φυσικά, ως μέλη Δ.Σ των ΕΛΜΕ ή ως αντιπροσώπους στις Γενικές Συνελεύσεις Προέδρων και τα Συνέδρια της ΟΛΜΕ“.

___________________________

Συμβούλια-Κορδής
Δείτε την Ανακοίνωση
Καμία συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην αντιδημοκρατική εκτροπή της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ για δοτά υπηρεσιακά συμβούλια!

Ανακοινώθηκε στις 14/1 η συγκρότηση των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΚΥΣΔΕ/ΚΥΣΠΕ) του Υπουργείου Παιδείας μετά τις εκλογές-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου!

Ύστερα από την εξέλιξη αυτή, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται και η «συγκρότηση» των αντίστοιχων ΑΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ σε όλη τη χώρα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών

πέτυχε μια μεγάλη νίκη ενάντια στον αυταρχισμό και τον εκφυλισμό των δημοκρατικών διαδικασιών στις «ηλεκτρονικές» αυτές εκλογές.

Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ & ΕΒΠ δώσαμε την αποστομωτική μας απάντηση με τη συνολική ΑΠΟΧΗ που κυμαίνεται πάνω από 93% παρά την κινητοποίηση όλου του Διοικητικού  μηχανισμού του ΥΠΑΙΘ που με νομικίστικα τερτίπια και λαθροχειρίες ανάρτησε στις εκλογικές πλατφόρμες αποσυρμένα ψηφοδέλτια (από όλες τις παρατάξεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ), του Κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, τα «Εντέλλεσθε» της Γενικής  Γραμματέως, τον καιροσκοπισμό συγκεκριμένων παρατάξεων και υποψηφίων που κρυφά ή φανερά καλούσαν τους συναδέλφους να τους ψηφίσουν, αλλά και τον φόβο και τον αυταρχισμό σε βάρος των εκπαιδευτικών!

Παρά το πρωτοφανές αυτό φιάσκο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προχώρησε στις 23 Δεκεμβρίου στην ανακοίνωση των «αποτελεσμάτων» των ηλεκτρονικών εκλογών της μηδενικής συμμετοχής, που διεξήχθησαν στις 7 Νοεμβρίου!

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε 1,5 μήνα μετά τις «εκλογές, αφού προηγουμένως ψηφίστηκε το απαράδεκτο άρθρο 123 στον νόμο 4763/2020 με το οποίο επιχειρείται η αντικατάσταση των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια από δοτούς «εκπροσώπους» διορισμένους από τα όργανα του ΥΠΑΙΘ.

Συμβούλια-Κορδής
Η ΟΛΜΕ είχε εξαρχής δηλώσει ότι

ο μόνος δημοκρατικά νομιμοποιημένος τρόπος να αποκατασταθεί η ομαλότητα είναι να παραταθεί η θητεία των αιρετών που εξελέγησαν δημοκρατικά το 2018 και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία.

Δυστυχώς η θεσμική εκτροπή,

η αλαζονεία και ο αυταρχισμός της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως και της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο κορυφαίο ζήτημα της δημοκρατικής θεσμικής εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών με επιδίωξη πλήρους ελέγχου, των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, φαίνεται πως προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό τους σχεδιασμό!

Έτσι έχουμε κινήσεις από ορισμένους «προσωρινούς άριστους» ΔΔΕ

που καλούν τις ΕΛΜΕ «να τα βρουν για τα ΥΣ για να μη μείνει ο κλάδος χωρίς εκπροσώπηση» με απίστευτες προτάσεις όπως «να μην παραιτηθούν οι «εκλεγμένοι» αλλά να μη συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των ΥΣ παρά μόνο σε σοβαρά ζητήματα» ή και «να διορίσουν οι ΔΔΕ τους εκλεγμένους του 2018 χωρίς αίτησή τους στα ΥΣ».

Συμβούλια-Κορδής
Δυστυχώς κάποιες-ελάχιστες- ΕΛΜΕ έχουν ζητήσει

από  τους «εκλεγμένους» αιρετούς της 7ης Νοεμβρίου να μην υποβάλουν την παραίτησή τους και να συνεχίσουν να «εκπροσωπούν» τον κλάδο!

Την ίδια στιγμή,

ασκούνται αφόρητες πιέσεις και δίνονται προφορικά κατευθύνσεις στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, από τη στιγμή που θα γίνουν οι παραιτήσεις των όποιων «εκλεγμένων» από τις εκλογές- παρωδία του Νοεμβρίου, να προχωρήσουν στις εξής ενέργειες:

  • Να ορίσουν «δοτά» μέλη συγκροτώντας «ψευτοϋπηρεσιακά» Συμβούλια από όποιους «πρόθυμους» συναδέλφους υπηρετούν σε κάθε ΔΔΕ, τόσο για τα διορισμένα μέλη όσο και για τις θέσεις που καταλαμβάνουν οι αιρετοί, είτε ήταν (παραιτημένοι) υποψήφιοι ή όχι και είτε είχαν κάνει αιτήσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις είτε όχι. Η «ερμηνεία» που δίνεται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ είναι ότι μετά την παραίτηση των 2 τακτικών και των 2 αναπληρωματικών αιρετών θα προχωρήσει στην αντικατάστασή τους με βάση το άρθρο 123 του ν.4763/2020 και δεν θα προχωρήσει στα επόμενα μέλη των ψηφοδελτίων που «εκλέγουν» αιρετούς!
  • Σε περιπτώσεις συγκρότησης υπηρεσιακών συμβουλίων που υπάρξει ζήτημα λόγω απουσίας αιτήσεων «προθύμων» να συνεργαστούν σ’ αυτήν την εξωθεσμική διαδικασία, που συνιστά ευθεία παραβίαση κάθε δημοκρατικής έννοιας και διαδικασίας, η συμπλήρωση θα γίνει με ονόματα εκπαιδευτικών κεντρικά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ! Μάλιστα έχει ειπωθεί ότι τα διορισμένα μέλη δεν θα μπορούν να παραιτηθούν από τα ΥΣ, αφού η συμμετοχή τους αποτελεί υπηρεσιακό καθήκον! Τόσο απλά και δημοκρατικά…
  • Σε κάθε περίπτωση την υπόδειξη του ορισμού των διορισμένων μελών και τη θέση που θα έχουν σε όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια της χώρας, ανεξαρτήτως της υπογραφής που θα φέρουν οι συγκροτήσεις, θα έχει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, κάτι εξάλλου που έγινε μετά το διορισμό των «προσωρινών» Διευθυντών Εκπαίδευσης και την ανασυγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων το Σεπτέμβριο του 2020. Το «επιτελικό» κράτος της ΝΔ έξαλλου έχει συνέπεια και συνέχεια για την ολοκληρωτική άλωση του κρατικού μηχανισμού!
Τα πράγματα εξελίσσονται με τον πιο άσχημο τρόπο

και τώρα ξεδιπλώνονται τα βαθύτερα και πραγματικά σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Για πρώτη φορά, μετά την επαναφορά τους μεταπολιτευτικά, δεν θα συμμετέχουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Συμβούλια-Κορδής
Συγκροτούνται απόλυτα χειραγωγούμενα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ),

μόνο με διορισμένους, κάτι που μόνο η Χούντα των Συνταγματαρχών τόλμησε να κάνει! Όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα στελεχωθούν μόνο με διορισμένους-κομματικά εγκάθετους, σε μια προσπάθεια ακραίου κομματικού ελέγχου της εκπαίδευσης! Η εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών, η προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, η διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση παύουν, φαλκιδεύονται, ναρκοθετούνται.

Προμηνύεται επιστροφή στις μαύρες εποχές

και στα σκοτάδια της συναλλαγής και του ρουσφετιού, των πολιτικών πιέσεων και της πελατειακής αντίληψης με πρώτο σταθμό την «Επιλογή των 20.000 Στελεχών Εκπαίδευσης» το αμέσως επόμενο διάστημα!

Συμβούλια-Κορδής
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

με την απόφασή του από τις 30/11/2020 είχε καλέσει σε παραίτηση όλες και όλους τις/τους συναδέλφους, οι οποίοι/ες φέρονται ως «εκλεγμένοι/ες» από τις εκλογές-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου τονίζοντας ότι εκείνοι οι ελάχιστοι συνάδελφοι που ενδεχομένως δεν το πράξουν, δεν θα τύχουν καμίας αναγνώρισης και νομιμοποίησης από τον κλάδο. Θα εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους και θα αποτελούν για τον κλάδο «ξένο σώμα».

Με την τελευταία απόφαση της 7/1/2021 το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί:
  • Τους/τις «εκλεγμένου/ες» (τακτικά και αναπληρωματικά μέλη) στα ΥΣ να καταθέσουν, αμέσως μετά τις συγκροτήσεις τους, τις παραιτήσεις τους στις ΔΔΕ, ΠΔΕ και ΥΠΑΙΘ για ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ αντίστοιχα, με κοινοποίηση όλων των παραιτήσεων στην ΟΛΜΕ.
  • Τα υπόλοιπα μέλη των ψηφοδελτίων, που «εκλέγουν» αιρετούς, να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ (για ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ αντίστοιχα), ώστε να υπάρχουν άμεσα παραιτήσειςσε περίπτωση που η διοίκηση προχωρήσει σε νέες πράξεις συγκρότησης όπου θα περιλαμβάνονται οι επόμενοι, με βάση τη «σειρά εκλογής» «υποψήφιοι».
  • Όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς, που καλούνται μέσα από  τις προκηρύξεις των κατά τόπους ΠΔΕ να αναλάβουν τις δύο θέσεις των διορισμένων μελών στα ΥΣ, να μην υποβάλουν αίτηση. Όταν το ΥΠΑΙΘ  επιχειρήσει να ενεργοποιήσει όσα προβλέπονται στο άρθρο 123 του ν.4763/2020,  οι εκπαιδευτικοί να μην ανταποκριθούν υποβάλλοντας αιτήσεις και αν η πολιτική ηγεσία προχωρήσει σε απευθείας τοποθέτηση εκπαιδευτικών ως δοτών εκπροσώπων, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας και εκπροσώπησης των συναδέλφων, να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους από τις δοτές θέσεις αυτές, καταργώντας το άρθρο 123 στην πράξη. Να μην υπάρξει καμία νομιμοποίηση της λειτουργίας ψευτο-υπηρεσιακών Συμβουλίων (και των αντίστοιχων διευρυμένων ΥΣ) από κανέναν συνάδελφο, με τη συμμετοχή τους σε αυτά.
 Για το λόγο αυτό,

στην περίπτωση που  κάποιοι/ες «συνάδελφοι/ισσες» δεν ακολουθήσουν τις αποφάσεις ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ είναι αυτονόητο ότι θέτουν τους εαυτούς τους εκτός κλάδου και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τις κατά τόπους ΕΛΜΕ, να προχωρήσουν στη λήψη όλων των προβλεπόμενων από το καταστατικό τους μέτρων για τη διαγραφή των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών (φερόμενων ως εκλεγμένων αιρετών και διορισμένων με βάση το άρθρο 123) από τα μητρώα τους.

Η Ομοσπονδία, σε κάθε περίπτωση,

με τις δημοκρατικές καταστατικές διαδικασίες της, δεν πρόκειται να αποδεχτεί και να αναγνωρίσει οποιονδήποτε από τους παραπάνω «συναδέλφους» ως αιρετούς – διορισμένα μέλη αλλά ούτε, φυσικά, ως μέλη Δ.Σ των ΕΛΜΕ ή ως αντιπροσώπους στις Γενικές Συνελεύσεις Προέδρων και τα Συνέδρια της ΟΛΜΕ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι προφανές ότι

ήρθε πλέον η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τους «εκλεγμένους» από τις εκλογές-παρωδία! Στο ΚΥΣΔΕ αλλά και στη συντριπτική πλειονότητα των ΥΣ σε όλη τη χώρα «εκλέγονται» υποψήφιοι της ΔΑΚΕ που καταλαμβάνουν και τις 2 έδρες.

Τους καλούμε να ακολουθήσουν τις συλλογικές αποφάσεις του Κλάδου και της Ομοσπονδίας! Όσοι και όσες επιλέξουν να ακολουθήσουν ατομικές στρατηγικές, προφανώς θα είναι «ξένο σώμα» για τον κλάδο!

Ας μη νομιμοποιούν με τη συμμετοχή τους πολιτικές που ο κλάδος με τη στάση του έχει ξεκάθαρα καταδικάσει.

Συμβούλια-Κορδής
Και επειδή ορισμένοι θεωρούν ότι

γρήγορα θα ξεχαστούν τα ζητήματα αυτά και θα επανέλθουμε στην «κανονικότητα», να τους τονίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτρέψουμε την ουσιαστική κατάργηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, και δη των Αιρετών σε αυτά, ενός καταξιωμένου –από το 1911- θεσμού.

Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και ενωτικά τον αγώνα συσπειρωμένοι/ες στα σωματεία μας, ώστε όλοι/ες μαζί να επιτύχουμε την πραγματοποίηση των εκλογών όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία!

Αθήνα 15/1/2021

Νεκτάριος Κορδής

Τ. Αιρετός στο ΚΥΣΔΕ με τις ΣΥΝ.Ε.Κ

nekordis@yahoo.gr – κιν. 6932600870

Δείτε σχετικά

Συγκρότηση νέου ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ
ΟΛΜΕ-Υπηρεσιακά Συμβούλια: Καμία συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα δοτά υπηρεσιακά συμβούλια της Kυβέρνησης
Ενημέρωση από ΔΣ Α ΕΛΜΕ Κορινθίας-EAK: Να σταματήσει η ΔΑΚΕ το κρυφτούλι στο θέμα των αιρετών

Δείτε ακόμη

Απάντηση ΔΟΕ στα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας ΥΠΑΙΘ για δοτούς εκπροσώπους εκπ/κών στα υπηρεσιακά συμβούλια
Ενέργειες για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια: Εγγραφο της ΠΟΣΕΕΠΕΑ προς τους Περιφερειακούς Συλλόγους ΕΕΠ-ΕΒΠ
ΟΛΤΕΕ-Δελτίο Τύπου: Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαιδευτικών Κυβερνητικής εκδόσεως
ΠΕΚ: Σχετικά με τις προσκλήσεις για τα υπηρεσιακά Συμβούλια
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση