Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Συνάντηση ηγεσίας Υπουργείου Παιδείας-ΟΛΜΕ: Προσλήψεις-διορισμοί-άδειες ανατροφής-ολιγομελή-εκλογές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Συνάντηση ηγεσίας Υπουργείου Παιδείας-ΟΛΜΕ: Προσλήψεις-διορισμοί-άδειες ανατροφής-ολιγομελή-εκλογές για Υπηρεσιακά συμβούλια – Ανακοίνωση ΥΠΑΙΘ.
Συνάντηση ηγεσίας Υπουργείου Παιδείας-ΟΛΜΕ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 η προγραμματισμένη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ.
Εκ μέρους του ΥΠΑΙΘ συμμετείχαν:
  • Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως,
  • η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη,
  • η Γενική Γραμματέας Σίσσυ Γκίκα,
Από την ΟΛΜΕ συμμετείχαν:
  • Ο Πρόεδρος Θεόδωρος Τσούχλος,
  • ο Αντιπρόεδρος Θεόδωρος Μαλαγάρης,
  • ο Ειδικός Γραμματέας Ανδρέας Παπαδαντωνάκης,
  • ο Οργανωτικός Γραμματέας Νίκος Παπαχρήστος, καθώς και
  • τα μέλη του ΔΣ Ιωάννης Σαμοΐλης και Δημήτρης Ακτύπης.
Σύμφωνα με Ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ,  συζητήθηκαν εκτενώς πολλά επίκαιρα εκπαιδευτικά θέματα.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν:
Συνθήκες λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ηγεσία του Υπουργείου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι ακολουθούνται τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που συνέστησε η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Επίσης,

υπογράμμισε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μαθητών αντιπροσωπεύουν αθροιστικά από την αρχή της χρονιάς το 0,01% του συνόλου, των εκπαιδευτικών το 0,03%, ενώ – με βάση τα σημερινά δεδομένα – είναι εμφανής η τάση τα λίγα αυτά κρούσματα να προέρχονται έξω από το σχολείο και όχι μέσα από τη σχολική κοινότητα.

Η κα Κεραμέως

αναφέρθηκε αναλυτικά στη διερεύνηση της δυνατότητας που έχει κάνει το ΥΠΑΙΘ εδώ και πολλούς μήνες για λειτουργία σε εναλλασσόμενες βάρδιες (πρωί – απόγευμα), και για τις δυσκολίες που θα προέκυπταν για τους εργαζόμενους γονείς των οποίων τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο απόγευμα, την αδυναμία λειτουργίας των ολοήμερων και τη συνακόλουθη αύξηση επαφής παιδιών με τις πλέον ευπαθείς ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τα προβλήματα με τους εκπαιδευτικούς με πολλαπλές αναθέσεις κ.ά.

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο ειδικά για την ηλικιακή ομάδα των μαθητών στην οποία οι αποστάσεις τηρούνται πιο δύσκολα, είναι η χρήση μάσκας.

Προσλήψεις και διορισμοί.

Η ηγεσία ενημέρωσε ότι έχουν γίνει ήδη περισσότερες από 44.000 προσλήψεις και μόνιμοι διορισμοί, και επιπρόσθετα προσλαμβάνονται 2.800 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις (με δυνατότητα ανανέωσης) για να καλυφθούν ανάγκες που προκύπτουν από εκπαιδευτικούς που νοσούν ή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, αλλά για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί με σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Αναφορικά με τους 10.500 μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση, η Υπουργός επεσήμανε ότι έχουν ήδη εκδοθεί, σε στενή συνεργασία μεταξύ ΥΠΑΙΘ και ΑΣΕΠ, οι προσωρινοί πίνακες, και καταβάλλονται άοκνες προσπάθειες να ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων με τη δέουσα προσοχή και να εκδοθούν το συντομότερο οι οριστικοί πίνακες.

Εννιάμηνες άδειες ανατροφής σε νεοδιόριστους.

Το νομικό καθεστώς προβλέπει διαφοροποίηση μεταξύ διοικητικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών, και η Υπουργός εξήγησε ότι η σχετική εγκύκλιος εφαρμόζει τον ισχύοντα νόμο, ενώ ζήτησε από τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ προτάσεις, εφόσον θεωρούν ότι το καθεστώς αυτό χρήζει τροποποίησης.

Η κα Κεραμέως υπενθύμισε την ευαισθησία που έχει επιδείξει το Υπουργείο, παρέχοντας, για παράδειγμα, τη δυνατότητα απόσπασης προ διετίας από το διορισμό τους, σε πολύτεκνους, ΑΜΕΑ και οικογένειες αυτών.

Ολιγομελή τμήματα.

Η Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ ότι έχει ήδη εγκριθεί το 98,5% των ολιγομελών τμημάτων των ΓΕΛ και το 98,2% των ΕΠΑΛ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘ, Μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων των εκπροσώπων της ΟΛΜΕ αφιερώθηκε στις εκλογές ανάδειξης αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων.

Η ΟΛΜΕ

τάχθηκε κατά της ψηφιοποίησης της εκλογικής διαδικασίας, της διενέργειάς της ημέρα Σάββατο και πρότεινε την αναβολή της για ένα οκτάμηνο ή τη διενέργεια δια ζώσης εργάσιμη ημέρα (με ή χωρίς άδεια).

Η Υπουργός επεσήμανε

ότι οι εκλογές ημέρα Σάββατο (και όχι εργάσιμη) ημέρα υπηρετούν το στόχο της ανάδειξης εκπροσώπων για τα υπηρεσιακά συμβούλια δίχως να διαταραχθεί ούτε στο ελάχιστο η εκπαιδευτική διαδικασία.

Ταυτόχρονα,

η διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στηρίζεται σε δυο πυλώνες

αφ’ ενός στη διεθνή τάση εκσυγχρονισμού, απλοποίησης και ψηφιοποίησης διαδικασιών, που ενισχύθηκε από την εμπειρία της πανδημίας,

αφ’ ετέρου στην ανάγκη προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας βάσει των μέτρων πρόληψης από τον κορωνοϊό, πόσο μάλλον όταν οι εκλογές αυτές αφορούν άνω των 170.000 εκπαιδευτικών που θα έπρεπε διαφορετικά να συναθροιστούν.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία

μπορεί να διασφαλίσει ευρύτερη συμμετοχή του εκλογικού σώματος και ταυτόχρονα την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρέχει, δε, αδιαβλητότητα, ανωνυμία, αποτελεσματικότητα και πλήρη συμβατότητα με τα μέτρα κατά του COVID-19.

Η κυρία Κεραμέως,

τιμώντας το δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 με το ηλεκτρονικό σύστημα Ζευς, με το οποίο διεξήχθησαν και οι πρόσφατες πρυτανικές εκλογές σε 6 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας με απόλυτη επιτυχία και διαφάνεια.

Σε εξαιρετική συνεργασία

με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες που εξασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή τους, ενώ η Υπουργός παρότρυνε τους εκπαιδευτικούς να πρωτοπορήσουν και να αγκαλιάσουν τη νέα, σύγχρονη διαδικασία, σε σύμπλευση με τη διεθνή τάση.

Δείτε επίσης

Σύστημα Ψηφοφορίας Ζευς: Hλεκτρονική η εκλογή εκπαιδευτικών στα Συμβούλια-Πως ψηφίζουμε ηλεκτρονικά
Αδειες κορονοϊού εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ | Νέο έγγραφο
Ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας: Επιπλέον των 44.034 προσλήψεων, 2.800 Ψυχολόγοι και Κοιν. Λειτουργοί στα σχολεία της χώρας
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση