Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2022

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Συνάντηση ΠΟΣΕΕΠΕΑ με Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη: Διορισμοί, προσλήψεις αναπληρωτών, κατανομή 4.500 θέσεων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνάντηση ΠΟΣΕΕΠΕΑ με Υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη: Τι ειπώθηκε για το χρονοδιάγραμμα των μόνιμων διορισμών, τις προσλήψεις αναπληρωτών, την κατανομή των 4.500 θέσεων στην ΕΑΕ.

Συνάντηση ΠΟΣΕΕΠΕΑ με Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη: Διορισμοί, προσλήψεις αναπληρωτών, κατανομή 4.500 θέσεων

Συναντήθηκε σήμερα το ΔΣ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή.

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ με την τοποθέτησή της:

 1. Ζήτησε το Χρονοδιάγραμμα για τους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή.
 2. Κατέθεσε στοιχεία που αφορούν στις προσλήψεις ΕΕΠ και ΕΒΠ της τελευταίας διετίας και στις κενές Οργανικές Θέσεις σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΣΥ, ζητώντας δίκαιη κατανομή των 4.500 θέσεων για διορισμούς στην ΕΑΕ.
 3. Ζήτησε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Παιδείας, με την οποία θα υπάρξει συμπερίληψη των θέσεων των ΚΕΣΥ στους μόνιμους διορισμούς.
 4. Εθεσε το θέμα του παραβόλου των αιτήσεων ΑΣΕΠ.
 5. Ζήτησε να πληροφορηθεί την απόφαση της Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την πρόσληψη αναπληρωτών για το 2019-20.
 6. Κατέθεσε σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης αναφορικά με την ένταξη στους περσινούς Πίνακες των μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ, που δεν συμπεριλήφθηκαν για τυπικούς λόγους.
 7. Ζήτησε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στο τριετές κλείδωμα των νέων Πινάκων και τη μεταφορά προϋπηρεσίας.
 8. Επεσήμανε πως το κονδύλι του ΕΣΠΑ που αφορά τις ΣΜΕΑΕ είναι αρκετά μειωμένο, με τη λογική ότι θα είχαν προηγηθεί οι διορισμοί.
 9. Απηύθυνε το ερώτημα αν οι διορισμοί γίνουν π.χ. τον Νοέμβριο, τι θα γίνει με όσους νεοδιοριζόμενους είναι ήδη αναπληρωτές. Θα μετακινηθούν στο μέσο της χρονιάς;
 10. Κοινοποίησε το αίτημα για ένταξη των κλάδων ΕΕΠ και ΕΒΠ και στην Γενική Εκπαίδευση με σύσταση Οργανικών Θέσεων.

Δείτε το Υπόμνημα της ΠΟΣΕΕΠΕΑ όπως κατατέθηκε στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

_________________________________

Συνάντηση ΠΟΣΕΕΠΕΑ με Υφυπουργό Παιδείας Σ. Ζαχαράκη: Διορισμοί, προσλήψεις αναπληρωτών, κατανομή 4.500 θέσεων

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Σοφία Ζαχαράκη τοποθετήθηκε επί των προαναφερθέντων θεμάτων ως εξής:

 1. Το Χρονοδιάγραμμα των διορισμών.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας:
 • Αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αποσταλούν τα στοιχεία των υποψηφίων ΕΒΠ στο ΑΣΕΠ για έλεγχο και λίγο αργότερα του ΕΕΠ.
 • Δεν αναμένονται σήμερα Παρασκευή Προσωρινοί Πίνακες της Προκήρυξης 3ΕΑ/2019 των εκπαιδευτικών.
 • Ενημερωτικά οι προϋπηρεσίες υποψηφίων ΕΕΠ των ΣΔΕ, τελικώς περάστηκαν στο σύστημα ΟΠΣΥΔ.
 1. Κατανομή 4.500 θέσεων σε εκπαιδευτικούς ΠΕ – ΔΕ και ΕΕΠ/ΕΒΠ

Είναι μια διαδικασία που εκκρεμούσε και την οποία σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες ολοκληρώνουμε με δίκαιο τρόπο.

 1. Συμπερίληψη ΚΕΣΥ στους μόνιμους διορισμούς – Νομοθετική Ρύθμιση

Ηταν ένα λάθος του νόμου των διορισμών, ανάμεσα σε άλλα και θα το δούμε με ιδιαίτερη προσοχή, συμβουλευόμενοι την νομική μας υπηρεσία και με γνώμονα την αναδιάρθρωση – και όχι κατάργηση –  των δομών, που έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε.

 1. Το θέμα του Παραβόλου.

Επισημάνθηκε το θέμα στα στελέχη του ΑΣΕΠ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης με την Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και αναμένεται η απόφαση τους επ αυτού.

 1. Σχετικά με την πρόσληψη αναπληρωτών για το 2019-20.

Αυτό το θέμα είναι ίσως το πιο σοβαρό της διαδικασίας και είναι μια παρενέργεια που οφείλεται στο γεγονός πως όλη η διαδικασία των διορισμών καθυστέρησε απελπιστικά.

Θα κινηθούμε σύμφωνα με ότι προβλέπει ο νόμος, από τη στιγμή που κατά τα φαινόμενα δεν προβλέπεται να έχουμε Οριστικούς Πίνακες ΑΣΕΠ σύντομα.

θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, ώστε και οι προσλήψεις να γίνουν εγκαίρως και στην ώρα τους, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς προβλήματα.

 1. Ενταξη στους περσινούς Πίνακες των μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ που δεν συμπεριλήφθηκαν για τυπικούς λόγους.

Το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης  που παρέδωσε η ΠΟΣΕΕΠΕΑ, θα σταλεί στους Νομικούς του Υπουργείου Παιδείας για διερεύνηση.

Πρόθεση του Υπουργείου είναι τυχόν αδικίες που θα προκύψουν από την κατάσταση που παραλάβαμε, να περιοριστούν στο ελάχιστο, πλην όμως πρέπει να εξετάσουμε και τα περιθώρια νομιμότητας της κάθε κίνησης.

 1. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στο τριετές κλείδωμα των νέων Πινάκων και τη μεταφορά προϋπηρεσίας

 • Για την μεταφορά προϋπηρεσίας δεν μπορεί ν αλλάξει κάτι.
 • Για το τριετές κλείδωμα των Πινάκων θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε μεταγενέστερο χρόνο.

 

 1. Το κονδύλι του ΕΣΠΑ που αφορά τις ΣΜΕΑΕ είναι αρκετά μειωμένο με τη λογική ότι θα είχαν προηγηθεί οι διορισμοί.

 Ολα αυτά εξετάζονται από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, τα ξέρουμε πλέον και ήδη δρομολογούνται εκείνες οι ενέργειες που είναι απαραίτητες, ώστε τα σχολεία παρά τις καθυστερήσεις που υπήρξαν και την εκλογική διαδικασία που προηγήθηκε σε μια κρίσιμη για την εκπαίδευση στιγμή, να γίνουν στην ώρα τους.

 1. Το ερώτημα για το τι θα γίνει με όσους νεοδιοριζομενους π.χ. τον Νοέμβριο είναι ήδη αναπληρωτές.

Αυτό θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα σε ιδιαίτερα ευαίσθητο μαθητικό πληθυσμό, γι αυτό θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ώστε να διαφυλάξουμε την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

 1. Το κυρίαρχο αίτημα του ΕΕΠ και ΕΒΠ για σύσταση Οργανικών θέσεων στη Γενική Εκπαίδευση.

Απαιτείται ένας σοβαρός και οργανωμένος σχεδιασμός, κάτι που απαιτεί επίσης μελέτη αναγκών και τον αναγκαίο χρονικό ορίζοντα. Είναι κάτι που σε δεύτερο επίπεδο, μετά το κυρίαρχο αυτή τη στιγμή που είναι το άνοιγμα των σχολείων στην ώρα τους, θα εξετάσουμε πολύ σοβαρά.

Δείτε το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας

Δείτε ακόμη:

Συνάντηση ΟΛΜΕ με ηγεσία Υπ. Παιδείας: Νέο Λύκειο, διορισμοί, προσλήψεις αναπληρωτών, κατανομή θέσεων

Χρονοδιάγραμμα – κατανομή διορισμών και προσλήψεις αναπληρωτών

Απορριφθέντες για τα «κουτάκια»: Και ο μεγαλύτερος εγκληματίας μια φορά τιμωρείται για την ίδια πράξη

ΠΟΣΕΕΠΕΑ προς Υπουργείο: Να δοθούν τα Οργανικά κενά των ΚΕΣΥ για διορισμούς

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

1 Σχόλιο

Γράψτε μία απάντηση