Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Συνάντηση ΠΟΣΕΕΠΕΑ-ΔΟΕ-ΟΛΜΕ στο Υπ. Παιδείας για τα ανοιχτά Ειδικά σχολεία-Τι ειπώθηκε

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνάντηση ΠΟΣΕΕΠΕΑ-ΔΟΕ-ΟΛΜΕ στο Υπουργείο Παιδείας για τα ανοιχτά Ειδικά σχολεία: Τι ειπώθηκε – Δελτίο Τύπου ΠΟΣΕΕΠΕΑ.

Συνάντηση ΠΟΣΕΕΠΕΑ-ΔΟΕ-ΟΛΜΕ στο Υπουργείο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΕΕΠΕΑ: 18.03.2021 Διαμαρτυρία – Συνάντηση ΠΟΣΕΕΠΕΑ- ΔΟΕ–ΟΛΜΕ στο Υπουργείο Παιδείας για τα ανοιχτά Ειδικά σχολεία

Στις 18/3/2021 πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στο Υπουργείο Παιδείας, όπου συμμετείχαν ΔΟΕ – ΟΛΜΕ – ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής καθώς και τοπικοί Σύλλογοι Εκπαιδευτικών για το φλέγον ζήτημα των ειδικών σχολείων τα οποία εξακολουθούν να είναι ανοιχτά ενώ δεν έχουν παρθεί μέτρα για μαθητές και εργαζόμενους  παρόλο που έχουν χαθεί ζωές μαθητή και γονέα.

Μετά από αίτημα του προέδρου της ΔΟΕ

προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, να δεχθούν αντιπροσωπεία των ομοσπονδιών, πραγματοποιήθηκε πολύωρη συνάντηση παρουσία της υφυπουργού κα. Ζ. Μακρή, της γ. γραμματέας κα. Α. Γκίκα, του προϊστάμενου ΕΑΕ κ. Ζυμβρακάκη, με τον πρόεδρο και 3 μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ, την πρόεδρο της ΠΟΣΕΕΠΕΑ και τον πρόεδρο της Α΄ΕΛΜΕ Πειραιά.

Παρουσιάστηκαν και εκτέθηκαν

εκτενώς όλα τα προβλήματα των Ειδικών Σχολείων καθώς και οι προτάσεις, οι οποίες έχουν κατατεθεί από τις ομοσπονδίες.

Δυστυχώς  παρόλα τα αιτήματα και τις εκκλήσεις μας

από την αρχή του σχολικού έτους για επιπλέον μέτρα, το υψηλό ποσοστό των ειδικών σχολείων που βρίσκονται σε αναστολή  λόγω κρουσμάτων φανερώνει την επικινδυνότητα της λειτουργίας των ειδικών σχολείων, τα οποία είναι εκτεθειμένα:

  • μαθητές χωρίς μάσκες,
  • συγχρωτισμός στα λεωφορεία και στις αίθουσες «κλουβιά»,
  • ακατάλληλα κτήρια, ελλιπή ή ανύπαρκτα τεστ ανά σχολική μονάδα,
  • σοβαρές ελλείψεις σε μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες κ.α.),
  • υποστελέχωση λόγω των αδειών ειδικού σκοπού,
  • έλλειψη σχολικών νοσηλευτών και επιπλέον προσλήψεων  προσωπικού.
 Ο εμβολιασμός έχει καθυστερήσει

και σε καμία περίπτωση δε θα υπάρχει προστασία μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά για το προσωπικό και τους μαθητές άνω των 16 ετών, καθώς η πλειονότητα των ραντεβού έχουν προγραμματιστεί μέσα στον Απρίλιο έως τον Ιούνιο 2021.  

Ο πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Πειραιά,

που στην περιοχή του είχαμε την τραγική απώλεια του μαθητή από ΕΕΕΕΚ,  επισήμανε ότι αν ο μαθητής είχε εμβολιαστεί έγκαιρα, μπορεί να ζούσε.

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου,

τα ειδικά σχολεία παραμένουν απροστάτευτα. Οι εργαζόμενοι,  οι οποίοι στηρίζουν ακούραστα, με πλήρη συνείδηση του ρόλου τους, τους μαθητές των ειδικών σχολείων και τις οικογένειες τους, νιώθουν αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι.

 Από πλευράς υπουργείου τονίστηκε από την υφυπουργό και τη γενική γραμματέα ότι

έγιναν εντατικές προσπάθειες ως προς την προτεραιοποίηση του προσωπικού και των μαθητών άνω των 16 ετών των ειδικών σχολείων για τον εμβολιασμό καθώς και τη διενέργεια μεμονωμένων  τεστ μέσα από την πλατφόρμα του υπουργείου και ότι περίμεναν μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Η υφυπουργός παρέμεινε στο επιχείρημα της παλινδρόμησης των μαθητών σε περίπτωση που δεν εξασφαλίζεται η δια ζώσης εκπαίδευσή τους.

 Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ τόνισε ότι

το ζήτημα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και  ζωής  είναι η πρωτεύουσα ανάγκη στην παρούσα στιγμή καθώς και στις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες δεν θα μπορεί να υπάρχει προστασία προσωπικού και μαθητών στα ειδικά σχολεία.

Τα κρούσματα στα ειδικά σχολεία

και λόγω των μεταλλάξεων αντικατοπτρίζουν πλήρως την επιβαρυμμένη εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων και συνθηκών. Μαθητές των Ειδικών Σχολείων και ιδιαίτερα των ΕΝΕΕΓΥΛ μπορούν να εκπαιδευτούν μέσω τηλεκπαίδευσης και αυτό γίνεται στα εν λόγω ειδικά σχολεία, τα οποία κλείνουν λόγω κρουσμάτων.

Δεν απαντήθηκε το ερώτημά  μας

γιατί όλο αυτό το διάστημα δεν υπάρχει  μέριμνα για τους μαθητές των γενικών σχολείων με αντίστοιχες δυσκολίες των ειδικών σχολείων, που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί.

Η ενημέρωση από το υπουργείο είναι ότι

δεσμεύτηκαν 14.500 εμβόλια για το προσωπικό των ειδικών σχολείων και μαθητές άνω 16 ετών. Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει περίπου οι μισοί εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ- ΕΒΠ  4.185 από τους 8.000 και πολύ μικρό ποσοστό από τους μαθητές.

Συνάντηση ΠΟΣΕΕΠΕΑ-ΔΟΕ-ΟΛΜΕ
Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ ζήτησε,

όπως εγγράφως έχει καταθέσει, να μεριμνήσουν για να ενταχθούν στον αριθμό των εμβολίων που έχει εξασφαλιστεί, το προσωπικού των ΚΕΣΥ, στα οποία καθημερινά αξιολογούνται μαθητές  με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς  και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης των γενικών σχολείων, οι οποίοι υποστηρίζουν μαθητές.

Η ΔΟΕ

έκανε ειδική αναφορά στους εκπαιδευτικούς μεγαλύτερων ηλικιών, οι οποίοι θα έπρεπε ήδη να έχουν εμβολιαστεί, αν ο στόχος του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία.

Από πλευράς υπουργείου διευκρινίστηκε ότι

ακόμα και τώρα μπορεί να δηλωθεί – απ’ όσους δεν το έπραξαν – η επιθυμία τους να εμβολιαστούν στους διευθυντές τους, προκειμένου να προωθηθούν εκ νέου λίστες στο Υπουργείο Υγείας κι ότι γίνονται προσπάθειες να ενταχθεί και το προσωπικό των ΚΕΣΥ στο εμβολιασμό παρόλο που συναντούν προβλήματα.

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ ζήτησε από την πολιτική ηγεσία

να μεταφερθούν όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν  στη συνάντηση και τα ζούμε καθημερινά και η κα. Γκίκα δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει με την ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας.

Συνάντηση ΠΟΣΕΕΠΕΑ-ΔΟΕ-ΟΛΜΕ
Ο προϊστάμενος Ε.Α.Ε. κ. Ζυμβρακάκης,

ενημέρωσε για τις προσπάθειες που έχουν γίνει ως προς τα σχολικά δρομολόγια στις  Περιφέρειες και την εισήγηση του υπουργείου Παιδείας προς το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε η χρηματοδότησή των ειδικών σχολείων να γίνεται  με όρους ισοτιμίας και με βασικό κριτήριο τις ειδικότερες και αυξημένες ανάγκες των σχολικών μονάδων για την ορθολογικότερη αντιμετώπιση των λειτουργικών τους αναγκών, προκειμένου να υπολογίζεται η χρηματοδότησή κάθε σχολικής μονάδας ΕΑΕ  όπως  μία σχολική μονάδα  γενικής Εκπαίδευσης δυναμικότητας με κατώτατο όριο 300 μαθητών/τριών. Το τελευταίο, ωστόσο δεν έχει τύχει ακόμα θεσμοθέτησης και εφαρμογής.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας προβλέπουν την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της χώρας εκτός των ειδικών σχολείων, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων μαθητών, Εκπαιδευτικών, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.

Ζητάμε από την  Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Να κλείσουν άμεσα τα  Ειδικά Σχολεία στις επιδημιολογικά επιβαρυμμένες περιοχές, όταν κλείνουν καθολικά όλα τα σχολεία της γενικής!

Ζητάμε ότι προβλέπεται για τη διασφάλιση της  δημόσιας υγείας να αφορά όλους τους μαθητές, γενικών και ειδικών σχολείων!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                          Η Γ. Γραμματέας

Γεωργία Μπουλμέτη                          Δέσποινα Χατζηδρόσου

Δείτε επίσης

Εμβολιασμός προσωπικού ειδικών σχολείων και μαθητών: Ξεκινάει ο προγραμματισμός των ραντεβού
Οι λόγοι που οδήγησαν στο κλείσιμο των σχολείων σε όλη τη χώρα για 2 εβδομάδες
Νέο ΦΕΚ με μέτρα κορονοϊού: Από Σάββατο 20.03 έως και Δευτέρα 29.03.2021
 Νίκη Κεραμέως: voucher 200 ευρώ-5 Απριλίου αιτήσεις-Διακοπές το Πάσχα κανονικά
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση