“Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Συνδικαλιστικές άδειες αναπληρωτών: Εγγραφο ΔΟΕ προς Υφυπουργό Παιδείας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνδικαλιστικές άδειες αναπληρωτών: Εγγραφο ΔΟΕ προς Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Σοφία Ζαχαράκη για διευθέτηση της προσμέτρησης της διδακτικής προϋπηρεσίας.

Συνδικαλιστικές άδειες αναπληρωτών

Εγγραφο απέστειλε η ΔΟΕ στην Υφυπουργό Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη, σχετικά με το φαινόμενο της περικοπής από τη διδακτική υπηρεσία των βραχυχρόνιων συνδικαλιστικών αδειών – που προβλέπονται από τον νόμο 1264/82 – των οποίων έκαναν χρήση αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί.

Η ΔΟΕ ζητά να μην αμφισβητηθεί το νομικά κατοχυρωμένο πλαίσιο προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης και η προσμέτρηση της διδακτικής προϋπηρεσίας των αναπληρωτών συναδέλφων όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους τους μόνιμους συναδέλφους, οι οποίοι κάνουν χρήση αυτών των διευκολύνσεων στο πλαίσιο άσκησης των συνδικαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Δείτε το έγγραφο

Αθήνα 9/1/2020

Αρ. Πρωτ. 311

Προς

1. Την Υφυπουργό Παιδείας

κ. Σοφία Ζαχαράκη

2. Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε

Θέμα: Βραχυχρόνιες συνδικαλιστικές άδειες αναπληρωτών εκπαιδευτικών οι οποίοι είναι εκλεγμένοι στα Δ.Σ. συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει, επανειλημμένα, θέσει ως ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για τον κλάδο, την εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Σημαντικό μέρος αυτού του αιτήματος αποτελεί και αυτό των συνδικαλιστικών αδειών που δικαιούνται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι εκλεγμένοι στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων όλων των βαθμίδων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί πως είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και επικίνδυνο το φαινόμενο της παράνομης περικοπής από τη διδακτική υπηρεσία των βραχυχρόνιων συνδικαλιστικών αδειών (που προβλέπονται από τον νόμο 1264/82) των οποίων έκαναν χρήση αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, τόσο μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. όσο και πρωτοβάθμιου συλλόγου,  που είχαν τοποθετηθεί για το σχολικό έτος 2018-2019 στη Διεύθυνση Δυτικής Αττικής.

Το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και ενιαίο για όλους τους εκπαιδευτικούς είτε αυτοί εργάζονται ως μόνιμοι είτε ως αναπληρωτές.

Αυτό το νομικό πλαίσιο ισχύει και θα πρέπει να τηρήσουν τόσο οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όσο και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας για τους δεκάδες αναπληρωτές/τριες μέλη Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων συλλόγων καθώς και για τον αναπληρωτή, εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. φέτος, αποδίδοντάς τους τις βραχυχρόνιες συνδικαλιστικές άδειες που δικαιούνται με βάση τη σχετική νομοθεσία και προσμετρώντας την προϋπηρεσία που αντιστοιχεί στις άδειες αυτές.

Οι όποιες δικαιολογίες και αιτιάσεις που διατυπώνονται από τη διοίκηση και από το τμήμα διορισμών του Υπουργείου Παιδείας δεν έχουν καμία λογική ή νομικού χαρακτήρα βάση.

Είναι απαραίτητο, με το άνοιγμα του συστήματος του ΟΠΣΥΔ για την καταμέτρηση των προϋπηρεσιών εντός του 2020, η Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Αττικής (όπου είχε παρουσιαστεί φαινόμενο μη ορθής τήρησης του νόμου)  να προβεί σε άμεση επανόρθωση της ενέργειας της μη προσμέτρησης του συνόλου της προϋπηρεσίας που αντιστοιχεί στις βραχυχρόνιες συνδικαλιστικές άδειες των οποίων έκαναν χρήση αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για το σχολικό έτος 2018-2019, 

αλλά και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όπου υπηρετούν φέτος αναπληρωτές εκπαιδευτικοί – μέλη των Δ.Σ. πρωτοβάθμιων συλλόγων (και η Διεύθυνση Π.Ε. Πειραιά, στην οποία υπηρετεί  αναπληρωτής – μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.) να φροντίσουν να μην επαναλάβουν παρόμοιες ενέργειες και να προσμετρήσουν το σύνολο της προϋπηρεσίας που αντιστοιχεί σε βραχυχρόνιες συνδικαλιστικές άδειες,  στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς .

Απαίτηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι να μην αμφισβητηθεί το νομικά κατοχυρωμένο πλαίσιο προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης και η προσμέτρηση της διδακτικής προϋπηρεσίας των αναπληρωτών συναδέλφων όπως ακριβώς συμβαίνει με όλους τους μόνιμους συναδέλφους οι οποίοι κάνουν χρήση αυτών των διευκολύνσεων στο πλαίσιο άσκησης των συνδικαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Δείτε επίσης

Διορισμοί στην Παιδεία: Ολες οι εξελίξεις – Αναλυτικός οδηγός του especial.gr
Ειδική πρόσκληση για πρόσληψη αναπληρωτών: Αιτήσεις 8-10/1/20 | Πίνακας κενών & σχολείων
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση