Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σύνδρομο ιδιοκτησίας του κράτους και της εξουσίας: Αρθρο του Α. Λακασά και ανάρτηση του Ν. Φίλη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σύνδρομο ιδιοκτησίας του κράτους και της εξουσίας: Αρθρο του Απόστολου Λακασά και ανάρτηση του Τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη για το θέμα του Εθνικού Εκπροσώπου και Διαχειριστή στo PISA.

Σύνδρομο ιδιοκτησίας του κράτους και της εξουσίας

Δημοσιεύουμε ακολούθως την ανάρτηση στο f.b. του Tομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη σχετικά με το θέμα της αντικατάστασης του Εθνικού Εκπροσώπου και Διαχειριστή στo PISA Γ. Τσίρμπα.

Ο Νίκος Φίλης παρουσιάζει αποσπάσματα από το άρθρο του Δημοσιογράφου Απόστολου Λακασά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

«Eνώ ο κ. Τσίρμπας παραιτήθηκε την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ‘Κ’ στη συνάντηση που γίνεται από χθες, 4 Νοεμβρίου, στην Μπανγκόκ, μετέχει η νέα εθνική διαχειρίστρια»

– «Πρόκειται για πολιτική αγένεια του επιτελείου της κ. Κεραμέως προς τον κ. Τσίρμπα ή απλώς για αμέλεια;».

-“Συνεπώς, όσο εκείνος έμενε στο σκοτάδι, περιμένοντας έγκριση για τη συμμετοχή του, το υπουργείο ετοίμαζε την αντικατάσταση και τη συμμετοχή της νέας διαχειρίστριας” .

-“Πρόκειται για σύνδρομο ιδιοκτησίας του κράτους και της εξουσίας”.

-“Πιστεύουν απλώς ότι «το κράτος είναι αυτοί, το κράτος τους ανήκει”.

Δείτε την ανάρτηση του Τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη

Το κράτος… έχει ιδιοκτήτες

Διαβάζω το άρθρο του δημοσιογράφου Apostolos Lakasas στη σημερινή Καθημερινή (βλ. λινκ) για την παραίτηση μεν, αποπομπή στην πράξη, του Yannis Tsirbas από τα καθήκοντά του στο PISA.

Όπως γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί, το PISA είναι μεγάλο πρόγραμμα του ΟΟΣΑ με διεθνή χαρακτήρα, που και η ΕΕ στηρίζει.

Κάθε τρία χρόνια το πρόγραμμα διοργανώνει έρευνα με στόχο να αξιολογηθούν το εύρος γνώσεων και οι δεξιότητες των μαθητών που βρίσκονται στο τελευταίο σκαλοπάτι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Στην έρευνα του 2018 πήραν μέρος πάνω από μισό εκατομμύριο 15χρονοι μαθητές (ανάμεσά τους, φυσικά, ελληνόπουλα) από 80 χώρες.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ωστόσο ήδη οι διοργανωτές εργάζονται εντατικά για την έρευνα του 2021.

Για τη χώρα μας, εθνικός εκπρόσωπος -και διαχειριστής- στo PISA είχε οριστεί ο λέκτορας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Γ. Τσίρμπας, ο οποίος όπως γράφει σε επιστολή του (1.11.2019) προς την υπουργό Παιδείας προσπαθούσε από τον περασμένο Αύγουστο να λάβει από το υπουργείο τις σχετικές εγκρίσεις για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη συνάντηση της διοικούσας επιτροπής του προγράμματος τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο Λονδίνο.

Δεν τα κατάφερε. Απουσίασε η χώρα μας.

Κατόπιν, άκαρπες αποδείχθηκαν οι προσπάθειές του για να λάβει έγκριση συμμετοχής και στην επόμενη διεθνή συνάντηση, 4-7 Νοεμβρίου (αυτές τις μέρες) στην Μπανγκόκ.

Καθώς, όπως σημειώνει, «παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου, δεν έχω λάβει μέχρι σήμερα απάντηση από το υπουργείο σας, θετική ή αρνητική, για τα συγκεκριμένα αιτήματα» με αποτέλεσμα «η απρόσκοπτη υλοποίηση του PISA (…) πιθανώς να συναντήσει προβλήματα σε διοικητικό και ερευνητικό επίπεδο, λόγω της απόσυρσης της χώρας μας, το τελευταίο διάστημα από τις συναντήσεις και συνεπώς (…) μη συμμετοχής της στη χάραξη της γενικότερης στρατηγικής του προγράμματος» και μην έχοντας πλέον «τη δυνατότητα εκ των πραγμάτων να εκπληρώσω προσηκόντως τα καθήκοντά μου (…) υποβάλλω την παραίτησή μου τόσο από τη θέση του εθνικού εκπροσώπου στη Διοικούσα Επιτροπή όσο και από τη θέση του εθνικού διαχειριστή».

Αλλά, προσθέτει ο Λακασάς στην Καθημερινή:

«ενώ ο κ. Τσίρμπας παραιτήθηκε την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ‘Κ’ στη συνάντηση που γίνεται από χθες, 4 Νοεμβρίου, στην Μπανγκόκ, μετέχει η νέα εθνική διαχειρίστρια», η οποία ορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας την ίδια μέρα που υπέβαλε την παραίτησή του ο κ. Τσίρμπας.

Τέτοια ταχύτης, όταν θέλουν!

Συνεπώς, όσο εκείνος έμενε στο σκοτάδι, περιμένοντας έγκριση για τη συμμετοχή του, το υπουργείο ετοίμαζε την αντικατάσταση και τη συμμετοχή της νέας διαχειρίστριας.

Καταλήγει λοιπόν ο δημοσιογράφος της Κ.:

«Πρόκειται για πολιτική αγένεια του επιτελείου της κ. Κεραμέως προς τον κ. Τσίρμπα ή απλώς για αμέλεια;»

Δεν είναι βέβαια θέμα «αστικής ευγένειας» των «αρίστων» κυβερνώντων.

Πρόκειται για σύνδρομο ιδιοκτησίας του κράτους και της εξουσίας.

Πιστεύουν απλώς ότι «το κράτος είναι αυτοί, το κράτος τους ανήκει».

Το έδειξαν και προχτές, όταν οι επικεφαλής του ΚΘΒΕ που από το 2015 έζησε μια άνοιξη, έμαθαν… τυχαία στο δρόμο την αντικατάστασή τους.

Δεν θεώρησε η υπουργός Πολιτισμού αναγκαίο να τους κάνει έστω ένα ενημερωτικό τηλεφώνημα.

Ποιους θα ενημερώσει, εξάλλου; «Αυτούς που ορίστηκαν από τους αριστερούς, που ‘σφετερίστηκαν’ την νόμιμη εξουσία μας»;

_____________

Δείτε

Παραίτηση με αιχμές προς το υπ. Παιδείας, του Απόστολου Λακασά
Προγράμμα PISA του ΟΟΣΑ: Νέα εκπρόσωπος του ΥΠΑΙΘ
Στήριξη ΕΠΑΛ έμπρακτα και όχι διακηρυκτικά: Η συζήτηση στη Βουλή | Video

_____________

Πριν φύγετε

 Ολες οι έως σήμερα προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών – ΕΕΠ – ΕΒΠ για το 2019-20
Μητρώο Επιμορφωτών ΕΠΑΛ: 2η Πρόσκληση αίτησης ένταξης
Οδηγός εκπαιδευτικού: Αδειες, Ωράρια, Καθηκοντολόγια, Λειτουργία σχολείων, Ιδιωτικό Εργο κ.α
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση