Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Συνέδριο ΙΕΠ: “Αναζητώντας τη γνώση-Τα σχολικά εγχειρίδια στο Ελληνικό Κράτος”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνέδριο ΙΕΠ: “Αναζητώντας τη γνώση: Τα σχολικά εγχειρίδια στο Ελληνικό Κράτος” – Θα διεξαχθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με φυσική παρουσία 17-19 Δεκεμβρίου 2021.

Συνέδριο ΙΕΠ

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ), διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με τίτλο:

«Αναζητώντας τη γνώση: Τα σχολικά εγχειρίδια στο Ελληνικό Κράτος»,

το οποίο θα διεξαχθεί στις 17-19 Δεκεμβρίου 2021, με τη συμμετοχή έγκριτων πανεπιστημιακών δασκάλων και επιστημόνων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώ­σεων των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Αντικείμενο του συνεδρίου

θα αποτελέσει η κριτική προσέγγιση των διδακτικών εγχειριδίων της σχολικής εκπαίδευσης από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους μέχρι σή­με­ρα, με ιδιαίτερη έμφαση στα γνωστικά αντικείμενα της ελληνικής γλώσσας (αρχαίας και νέας), της λογοτεχνίας, της ιστορίας, των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών.

Eφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν,

το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων και παράλληλη ηλεκτρονική κάλυψη για όσους το παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα ανακοινωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

_____________________

Η αναγγελία του Συνεδρίου από το ΙΕΠ

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) αναγγέλλει τη διεξαγωγή επιστημονικού Συνεδρίου, με τίτλο Αναζητώντας τη γνώση: Τα σχολικά εγχειρίδια στο Ελληνικό Κράτος, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η οργάνωση του Συνεδρίου,

η οποία γίνεται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σκοπό έχει την προβολή της ελληνικής εκπαίδευσης από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους έως τις ημέρες μας. Αντικείμενό του θα αποτελέσει η κριτική προσέγγιση των διδακτικών εγχειριδίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με εστίαση στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας (αρχαίας και νέας), της λογοτεχνίας, της ιστορίας, των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών.

Το Ελληνικό Κράτος,

από τη σύστασή του και στη μακρά διάρκεια των 200 χρόνων,με γνώμονα τα επιτεύγματα της νεωτερικής σκέψης, είχε ως επιδίωξη τον εκσυγχρονισμό του.

Κύριος στόχος της πορείας προς τον ανεπτυγμένο κόσμο,

παρά τις αντίξοες συνθήκες που προέκυψαν κατά καιρούς, ήταν η ανάδειξη επιστημονικά καταρτισμένων στελεχών τα οποία θα ενίσχυαν την κοινωνική κινητικότητα και υπεύθυνων πολιτών που θα συνέβαλαν στον εκδημοκρατισμό της πολιτείας και στη συγκρότηση κράτους δικαίου.

Επιδίωξη του Συνεδρίου είναι

η διεξαγωγή διαλόγου μέσα από τις εισηγήσεις πανεπιστημιακών δασκάλων και επιστημόνων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο να αναδειχθούν οι κατευθύνσεις του εκπαιδευτικού συστήματος στη διάρκεια της ιστορικής του πορείας.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί 17-19 Δεκεμβρίου 2021,

στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων-εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν-και παράλληλη ηλεκτρονική κάλυψη για όσους το παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως.

Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σε εύθετο χρόνο.

_____________________

Επιστημονική–Οργανωτική Επιτροπή

Ιωάννης Αντωνίου, δ.φ., Πρόεδρος ΙΕΠ

Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Βασίλης Γούναρης, Καθηγητής της Ιστορίας των Νεοτέρων Χρόνων, ΑΠΘ

Αντώνης Μαστραπάς, δ.φ., Σύμβουλος Α ́ ΙΕΠ

Αμφιλόχιος Παπαθωμάς ,Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Παπυρολογίας, ΕΚΠΑ

Γεώργιος Τόμπρας, Καθηγητής Ηλεκτρονικής Φυσικής, ΕΚΠΑ

Φίλιππος Τσιμπόγλου, Δρ.,Γενικός Διευθυντής Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Δημήτρης Χαραλάμπους, Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ΑΠΘ

Χαρά Χαραλάμπους,Καθηγήτρια Άλγεβρας, ΑΠΘ

Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου, ΕΚΠΑ

Δείτε επίσης

Νέοι ιστορικοί του ΑΠΘ για το 1821: Διαδικτυακό συνέδριο στις 26-27 Μαρτίου
Διεπιστημονικό Συνέδριο: “Η Αναπτυξιακή Παιδιατρική Σήμερα – Σύγχρονες Τάσεις και Απόψεις
ΕΚΠΑ: 21 διαδικτυακές ομιλίες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Υποβολή ανακοινώσεων για το συνέδριο «Η Επανάσταση του 1821 στον Πειραιά και την Nησιωτική Ελλάδα»
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση