Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Γενική Συνέλευση ΔΟΕ: Το χρονικό της 1ης ημέρας και ο χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ Δ. Παπαευθυμίου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Γενική Συνέλευση ΔΟΕ: Το χρονικό της 1ης ημέρας εργασιών και ο χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ Δ. Παπαευθυμίου – video.

Γενική Συνέλευση ΔΟΕ: Το χρονικό της 1ης ημέρας και ο χαιρετισμός του Προέδρου της ΠΟΣΕΕΠΕΑ Δ. Παπαευθυμίου

1η ημέρα εργασιών της 88ης Γ.Σ. των αντιπροσώπων της ΔΟΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΕιδικήςΑγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημήτρη Παπαευθυμίου, ο οποίος απηύθηνε χαιρετισμό.

Δείτε τον χαιρετισμό

Ακολούθως δημοσιεύουμε το χρονικό της 1ης ημέρας εργασιών της 88ης Γ.Σ. των αντιπροσώπων της ΔΟΕ , όπως το κατέγραψε ο συνάδελφος εκπαιδευτικός Γιώργος Χρόνης στο f.b.

1η ημέρα εργασιών της 88ης Γ.Σ. των αντιπροσώπων της ΔΟΕ

Ξεκινήσαμε με 2 ώρες καθυστέρηση, στις 11.00π.μ αντί στις 09.00π.μ.

Η νομική εκπρόσωπος της ΔΟΕ μέχρι εκείνη την ώρα είχε νομιμοποιήσει 649 αντιπροσώπους από 133 συλλόγους. Έλειπε ένας σύλλογος με 11 αντιπροσώπους. Συνολικά ψήφισαν 65.763 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα.

Έγινε ομόφωνα εκλογή του προσωρινού προεδρείου( ένας από κάθε παράταξη από τις 3 πρώτες παρατάξεις του Δ.Σ. της ΔΟΕ-ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ )

Ακολούθησε η εκλογή του οριστικού προεδρείου( ένας από κάθε παράταξη από τις 5 πρώτες παρατάξεις του Δ.Σ. της ΔΟΕ – ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΑΣΕ, ΑΕΕΚΕ ).

Η ΔΑΚΕ και η ΔΗΣΥ πρότειναν για να ισχύουν οι αποφάσεις του προεδρείου να συμφωνούν οι 2 πρώτες παρατάξεις, διαφορετικά να μπαίνουν οι αποφάσεις στο σώμα για έγκριση.

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ πρότειναν όλες οι παρατάξεις του συνεδρίου να είναι στο προεδρείο και στη συνέχεια για να διευκολύνουν τις εργασίες πρότειναν να είναι στο προεδρείο οι 5 πρώτες παρατάξεις του Δ.Σ. της ΔΟΕ αλλά ισότιμα.

Το ίδιο πρότεινε και η ΑΣΕ και όταν υπάρχει πρόβλημα να αποφασίζει το σώμα. Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ δε θέλησε να είναι στο προεδρείο αλλά διεκδίκησε ίσο χρόνο συμμετοχής της παρουσίασής τους.

Ζήτησε επίσης τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ να μην είναι πάνω από τα μέλη του προεδρείου του συνεδρίου. Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ έθεσαν θέμα αλλαγής της ημερήσιας διάταξης και να συζητηθούν από το συνέδριο θέματα όπως η ειδική αγωγή, οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί και το προσοντολόγιο.

Εγκρίθηκε η πρόταση των ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ.

Τέθηκε για έγκριση ο κανονισμός λειτουργίας του συνεδρίου. Υπήρξε παρέμβαση αντιπροσώπων αναπληρωτών από την ΑΣΕ και τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ που ζήτησαν αλλαγή της ημερήσιας διάταξης και συζήτηση για θέματα όπως οι διορισμοί και το προσοντολόγιο.

Αναπληρωτής αντιπρόσωπος της ΔΑΚΕ κατηγόρησε άλλες παρατάξεις ότι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των αναπληρωτών χαρακτηρίζοντας την αλλαγή της ημερήσιας διάταξης διαδικαστικό και όχι ουσιαστικό θέμα. ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ αρνήθηκαν την αλλαγή της ημερήσιας διάταξης ισχυριζόμενοι ότι δεν προβλέπεται από το καταστατικό. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΑΣΕ και ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ζήτησαν να μπει το θέμα σε ψηφοφορία και να αποφασίσει το σώμα, κάτι που αρνήθηκε έντονα η πλειοψηφία του προεδρείου.

ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΑΕΕΚΕ, ΕΡΑ συγκρότησαν ένα αραγές μέτωπο κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού μη δεχόμενοι αλλαγή της ημερήσιας διάταξης και μη συζήτηση θεμάτων όπως η ειδική αγωγή, οι μόνιμοι διορισμοί, το προσοντολόγιο.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο του συνεδρίου για έλλειψη δημοκρατικότητας κατηγορώντας τον ότι κρατά την ίδια στάση χρόνια τώρα μέσα από αυτήν τη θέση.

Υπήρξαν χαιρετισμοί φορέων από τους:

Εκπρόσωπος γαλλικών συνδικάτων( ΕΤUCE ). ΑΣΕ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ κατήγγειλαν ότι η ETUCE δεν είναι συνδικάτο αλλά καρκίνωμα και κάλεσαν τη ΔΟΕ να μη συμμετέχει στα συνέδριά της καθώς προωθεί τις επιταγές της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Η ΑΣΕ δήλωσε ότι αποτελεί ντροπή η στάση του απέναντι στο σώμα.

Πρόεδρος Κυπρίων Εκπαιδευτικών
Αντιπρόεδρος ΟΙΕΛΕ
Πρόεδρος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού
Πρόεδρος Ανωτάτης Ομοσπονδίας Γονέων

Γενική Συνέλευση ΔΟΕ: Το χρονικό της 1ης ημέρας

Τοποθέτηση αιρετού ΚΥΣΠΕ Βασίλη Παληγιάννη:

Προσλήφθηκαν φέτος 22.000 αναπληρωτές, 6.000 περισσότεροι από πέρσι, 8.000 περισσότεροι από πρόπερσι.

Αυτό δείχνει την ανάγκη για μόνιμους διορισμούς. Όχι παιχνίδια με την αγωνία και το μέλλον των αναπληρωτών.

Υποσχέθηκαν 30.000 διορισμούς, μετά 20.000 διορισμούς και τώρα 15.000 διορισμούς που τους παραπέμπουν όμως στην επόμενη κυβέρνηση.

Δεν έχουν πει πού θα γίνουν οι 4.500 διορισμοί ειδικής αγωγής. Πόσοι θα είναι οι δάσκαλοι, πόσοι οι νηπιαγωγοί, πόσοι το ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

Θα ισχύσουν και φέτος οι περσινοί πίνακες αναπληρωτών αν δε γίνουν μόνιμοι διορισμοί.

Διορίστηκαν μόνιμα αναπληρωτές λόγω προσφυγών που ήταν πίσω στον πίνακα ενώ θα έπρεπε να διοριστούν και αναπληρωτές της ίδιας κατηγορίας που ήταν μπροστά στον πίνακα και ας μην είχαν κάνει προσφυγή.

Μόνιμοι διορισμοί με δίκαιο σύστημα, πλήρης αναγνώριση της προϋπηρεσίας. Οι μεταθέσεις έγιναν έγκαιρα στις 29-3, θετικό, αν και οι περιφερειακοί διευθυντές έδωσαν κουτσουρεμένα κενά, δεν είχαμε παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας, εγκρίθηκε ποσοστό 26,8% όταν τα προηγούμενα χρόνια εγκρίνονταν ποσοστά από 8,78% ως 11%.

Μακάρι να είχαμε κάθε χρόνο εκλογές. Δίκαιο σύστημα για μεταθέσεις. Τροποποίηση άρθρου 13 του νόμου 5096 για μεταθέσεις λόγω ασθενειών.

Πέρσι στις αποσπάσεις έμειναν εκτός διαδικασίας συνάδελφοι γιατί δεν έδωσαν τα πραγματικά κενά, φέτος όχι αποσπάσεις λόγω των εκλογών, ζητήσαμε να εξαιρεθούμε αλλά δεν έγινε δεκτό.

Φέτος είχαμε 705 παραιτήσεις όταν την προηγούμενη 5ετία είχαμε κατά μέσο όρο 436 παραιτήσεις και την αμέσως προηγούμενη 5ετία 2.207 παραιτήσεις. Υπήρξε μείωση στο εφάπαξ, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης. Σοβαρές οι επιπτώσεις στις υπηρεσιακές μεταβολές.

Αν οι παραιτήσεις ήταν με τον ρυθμό της πιο προηγούμενης 5ετίας θα είχαμε άλλες 9.000 θέσεις για πρόσληψη αναπληρωτών και άλλες 9.000 θέσεις για μεταθέσεις.

Επιλογές στελεχών. Συγκεντρωτικό και υδροκέφαλο σύστημα δομών εκπαίδευσης. Έλεγχος της διοικητικής πυραμίδας. Ελεγχόμενες επιλογές στους συντονιστές εκπαίδευσης. Συμβούλια επιλογής με προέδρους τους περιφερειακούς διευθυντές. Αναξιοκρατία και κομματικές σκοπιμότητες.

Επιλογές περιφερειακών διευθυντών με το ίδιο νομοθέτημα. Χωρίς λογική και με ασάφειες στη μοριοδότηση του συγγραφικού έργου.

Το δείχνουν οι 97 ενστάσεις από τις οποίες έγιναν δεκτές οι 67. Οι αιρετοί θεωρηθήκαμε β΄κατηγορίας μέλη. Αντισυνταγματικό. Έγινε αποσφράγιση φύλλων αξιολόγησης χωρίς τους 4 αιρετούς. Το καταγγείλαμε και φύγαμε.

Όχι νομιμοποίηση. Τι έκαναν οι παρατάξεις στο Δ.Σ. της ΔΟΕ εκτός από ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ; Ρύθμιση υπουργού για να πάνε σε άλλες θέσεις τα δικά τους παιδιά, οι περιφερειακοί διευθυντές που έφυγαν από τη θέση τους.
Επιλογές διευθυντών εκπαίδευσης.

Τελευταία ημέρα δόθηκε παράταση 17 ημερών. Σκοπιμότητα και ανευθυνότητα. Ζήτησα τον ακριβή αριθμό όσων έκαναν αίτηση και δεν πήρα απάντηση.

Το υπέβαλα και έγγραφα με το ίδιο αποτέλεσμα. Ότι δε δίνονται τα στοιχεία με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, αντιδεολογικό και αυταρχικό. Καθεστωτική αντίληψη, αδιαφάνεια, αλαζονεία, και προσβολές προς τους αιρετούς. Πάλι η ΔΟΕ σιώπησε.

Συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού, 30 Αυγούστου παράταση θητείας, 7 φάκελοι συντονιστών στο υπουργείο με ταυτόχρονη παρουσία τους χωρίς να υπάρχει προκήρυξη, τα δικά τους παιδιά, μιλιά η ΔΟΕ.

Έβαλαν κόφτη την 5ετία που δεν προβλέπεται από πουθενά, το πέρασαν με γνωμοδότηση νομικού συμβούλου.
Το νηπιαγωγείο είναι ο βασικός πυλώνας της εκπαίδευσης, δεν αρκεί η θεσμοθέτηση, χρειάζεται τα παιδιά να φοιτούν σε ελκυστικό περιβάλλον, χρειάζονται κτίρια, υλικό, προσωπικό. Έβγαλα δεκάδες ανακοινώσεις.

Γενική Συνέλευση ΔΟΕ: Το χρονικό της 1ης ημέρας

Τοποθέτηση αιρετού Νίκου Φασφαλή:

Να διαφυλάξετε τον θεσμό του αιρετού, πλήγμα στον αιρετό είναι πλήγμα στη δημοκρατία.

Δεν αντέδρασε η ΔΟΕ όταν συζητούσαν ότι για να ισχύσει μια απόφαση θα πρέπει να συμφωνεί και ο πρόεδρος του συμβουλίου.

Ασχολείστε με υπαλλήλους φούρνων που απολύονται και όχι με δικούς μας συναδέλφους. Για τη συναδέλφισσα στη Γαύδο με 3 παιδιά που αρνήθηκε την τοποθέτηση το ανέδειξα ως θέμα. Να μη σερνόμαστε πίσω από τον κάθε τοπικό άρχοντα.

Έχουν συνταξιοδοτηθεί 13.588 εκπαιδευτικοί από το 2010. Φέτος δούλεψαν 21.718 αναπληρωτές. Είναι θετικό. Όπως και θετικό είναι ότι έγιναν προσλήψεις την 1η Σεπτεμβρίου. Να είναι μήνυμα και στην επόμενη πολιτική ηγεσία.

Εξήγγειλαν μόνιμους διορισμούς αλλά να τους κάνει η επόμενη κυβέρνηση. Χρειάζεται ενότητα για να γίνουν διορισμοί. Έγκαιρα έγιναν οι μεταθέσεις, θετικό και αυτό. Όχι όμως με τα πραγματικά κενά αλλά με τα κενά που έδιναν οι περιφερειακοί διευθυντές.

Έγιναν 4.444 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 1.151, ποσοστό 26% στη γενική αγωγή. Στην ειδική αγωγή έγιναν 163 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 112. Στο νηπιαγωγείο το 2006 κατακτήσαμε έναν χρόνο φοίτησης και σήμερα και 2ο χρόνο.

Κάποιοι δε θέλουν το δημόσιο νηπιαγωγείο γιατί οι δήμαρχοι θέλουν VOUTSERS και εκλογική πελατεία. Οι αποσπάσεις σε φορείς με απόφαση του υπουργού να καταργηθούν. Πέρσι στη γενική αγωγή έγιναν 3.519 αιτήσεις για απόσπαση και ικανοποιήθηκαν οι 2.427.

Έγινε και β΄φάση και από τις 1.114 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν οι 445, ποσοστό 31%. Το σύστημα έτρεξε χάρη στον αγώνα των αιρετών, όταν μας στηρίζετε έχουμε αποτελέσματα. Συντονιστές εξωτερικού. Φαίνεται μικρό θέμα.

Παραμονές εκλογών συνεντεύξεις; Θετικό ότι επιλέχτηκαν περιφερειακοί διευθυντές με αξιολόγηση-μοριοδότηση. Υπήρχε όμως κέντρο που καθοδηγούσε τις συνεντεύξεις και η ΔΟΕ σιώπησε. Χωρίς τη βαθμολογία των αιρετών αλλάζει η βαθμολόγηση.

Κατάθεση σε φάκελο υποψήφιου το ψηφοδέλτιο της παράταξής του με την οποία ήταν υποψήφιος. Βαθμολογήθηκε με άριστα 14 όταν άλλος υποψήφιος με διδακτορικό βαθμολογήθηκε με 8,6 και παραλίγο το ψηφοδέλτιο να φάει το διδακτορικό. Γιατί τόση μεγάλη παράταση για κάτι που γινόταν άμεσα με το πάτημα ενός κουμπιού;

Τιμή μου τα μειωτικά σχόλια του υπουργείου.

Γενική Συνέλευση ΔΟΕ: Το χρονικό της 1ης ημέρας

Ακολούθησαν ερωτήσεις αντιπροσώπων προς τους αιρετούς και απαντήσεις των αιρετών.

Ανακοινώθηκε ότι κατάθεση ψηφοδελτίων θα γίνει μέχρι αύριο Δευτέρα στις 2.00μ.μ.

Επίσης θα γίνεται αποδελτίωση των αποφάσεων των συλλόγων.

Έκθεση πεπραγμένων του Δ.Σ. της ΔΟΕ. Έγινε εισήγηση από τον γενικό γραμματέα της ΔΟΕ.

Οικονομικός απολογισμός του Δ.Σ. της ΔΟΕ. Έγινε εισήγηση από τον ταμία της ΔΟΕ.
Τοποθετήθηκαν επίσης ο πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής και τα μέλη της ελεγκτικής επιτροπής που πρόσκεινται στις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και στην ΑΣΕ.

Γενική Συνέλευση ΔΟΕ: Το χρονικό της 1ης ημέρας

Ακολουθεί η τοποθέτηση του μέλους των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ:

Συμφωνώ σε πολλά με την εισήγηση του ταμία, διαφωνώ ότι όλοι μαζί αγωνιστήκαμε για συμμάζεμα των οικονομικών και για τη διαφάνεια.

Μόνο εμείς αγωνιστήκαμε. Κάποιοι έκαναν ότι δεν άκουγαν και άλλοι δεν ήθελαν αλλαγές. Υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερο συμμάζεμα.

Καλή η δουλειά του ταμία γιατί χρησιμοποίησε εργαλεία που δεν αφήνουν τίποτα κρυφό, ήταν όμως δικός μας αγώνας, όπως δικός μας αγώνας και η μείωση των συνδρομών, όπως και οι κατασκηνώσεις για τα παιδιά των συναδέλφων. Ο έλεγχος του β΄εξαμήνου κράτησε 4 ημέρες, δεν υπήρξε κάτι το μεμπτό, το βάρος όμως δεν έπεσε στις κινητοποιήσεις αλλά σε διαχειριστικές δαπάνες.

Ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση πανηγύριζε για δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, με πολίτες γεμάτους προβλήματα, με το νόμο 4547 για την αξιολόγηση, την αδιοριστία, τα ποσά ήταν ανύπαρκτα και αναιμικά. Οι αγώνες δε θέλουν πάντα χρήματα, είναι όμως πιο αποτελεσματικοί όταν χρηματοδοτούνται.

Τα έξοδα είναι οι ανελαστικές δαπάνες, οι αμοιβές προσωπικού και συνεργατών, οι παροχές σε τρίτους, οι φόροι. Οι δαπάνες μπορούν να περιοριστούν.

Δεν αναφερόμαστε στις δικαστικές δαπάνες για τη βοήθεια συναδέλφων ούτε για την ενίσχυση συλλόγων π.χ. ποδοσφαιρικές ομάδες.

Τα 3.000 ευρώ είναι μικρό ποσό για αφίσες, μικροφωνικές που χρειάζονται για κινητοποιήσεις. Αντίθετα είναι τεράστια τα ποσά για τις συνελεύσεις μας. 22.000 ευρώ και 15.000 ευρώ για τις τσάντες των αντιπροσώπων. Να δοθούν τα λεφτά αυτά σε αγώνες. Δίνονται πολλά χρήματα σε υπερκείμενες οργανώσεις. Μόνο στην ΑΔΕΔΥ 211.000 ευρώ.

Είμαστε ο βασικός τους χρηματοδότης. Σε τι μας χρησιμεύει η ΑΔΕΔΥ; Σε οργανώσεις του εξωτερικού 30.000 ευρώ. Τι μας προσφέρει η ETUCE; Να φύγουμε. Συμμετέχουν τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ σε συνέδρια στο εξωτερικό. Όχι η ΑΣΕ και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.

Τι κάνουν στα συνέδρια; Τι αποφασίζουν; Ποτέ δε μας ενημερώνουν. 125 ευρώ αποζημίωση την ημέρα. Έγιναν 2 ταξίδια στην Κύπρο για υποστήριξη των συναδέλφων.

Έγινε εδώ συνέδριο της ETUCE, χωρίς να το γνωρίζει κανείς. Ξοδεύτηκαν 10.500 ευρώ για δώρα και έξοδα που αφορούσαν τους συμμετέχοντες. Το α΄ εξάμηνο επιστράφηκαν από τα μέλη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ 570 ευρώ από τις περιοδείες και το β΄ εξάμηνο 1.070 ευρώ.

Είμαστε η μόνη παράταξη που το κάνει. Καταψηφίζουμε τα οικονομικά πεπραγμένα όσον αφορά την πολιτική στόχευση και όχι τον τρόπο διαχείρισης.

Ξεκίνησε η κριτική πεπραγμένων για μιάμιση ώρα περίπου από τους αντιπροσώπους και οι εργασίες της πρώτης ημέρας διακόπηκαν στις 6.30μ.μ. περίπου. Θα συνεχιστούν αύριο στις 9.00π.μ. πάλι με κριτική πεπραγμένων από τους αντιπροσώπους.

https://www.facebook.com/profile

Δείτε ακόμη:

ΠΟΣΕΕΠΕΑ – Παράβολο: Το taxisnet λειτούργησε παραπλανητικά και αυτό θα ληφθεί υπόψη από το ΑΣΕΠ

Αντιπρόσωποι ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Αποστολή αριθμού με mail από τους Περιφερειακούς Συλλόγους ΕΕΠ και ΕΒΠ

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση