Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Συνέντευξη Μ. Τζούφη στην ΕΡΤ: Τι είπε για διορισμούς, συγχωνεύσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ, Πολυτεχνικές Σχολές, Πολυνομοσχέδιο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνέντευξη Μ. Τζούφη στην ΕΡΤ: Αναφορά σε μόνιμους διορισμούς, συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, Πολυτεχνικές Σχολές, Πολυνομοσχέδιο Πανελλαδικών, Γ Λυκείου.

Συνέντευξη της Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη στην «Πρωινή Βάρδια» της ΕΡΤ

Για τις εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας και το νομοσχέδιο του ΥΠΠΕΘ μίλησε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Πρωινή Βάρδια» της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά.

Θεματικές συνέντευξης

Ειδική Αγωγή – 4.500 μόνιμοι διορισμοί

Ερωτηθείσα για την κάλυψη κενών θέσεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και τις καθυστερήσεις που προκύπτουν στις αντικαταστάσεις λόγω μετατάξεων, η Υφυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι το θέμα που να λυθεί με ουσιαστικό τρόπο. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι επίκειται ο διορισμός 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών και λοιπού επιστημονικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ενώ υπενθύμισε ότι αναμένεται και η προκήρυξη ακόμη 10.500 θέσεων για το 2020-21.

Συγχωνεύσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ

Σχετικά με τις αντιδράσεις που αφορούν τις συνέργειες και τις συγχωνεύσεις μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, η κ. Τζούφη επεσήμανε ότι αποτελούν τη συνέχιση μιας προσπάθειας που γίνεται για την ενοποίηση του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Υπογράμμισε δε σε όλους τους τόνους, ότι «η Κυβέρνηση διαθέτει στα Πανεπιστήμια του αναγκαίους πόρους αλλά και το απαραίτητο προσωπικό» που θα υλοποιήσει αυτό το σχέδιο. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις 1.000 θέσεις μελών ΔΕΠ, τις 3.500 θέσεις επιστημόνων για τη στελέχωση, μεταξύ άλλων, των ερευνητικών πανεπιστημιακών ινστιτούτων, ενώ υπενθύμισε ότι ο Υπουργός έχει μιλήσει για επιπλέον 500 θέσεις και οι Ιατρικές Σχολές έχουν ήδη πριμοδοτηθεί με θέσεις και από το Υπουργείο Υγείας.

Αναστροφή του Brain Drain

Αναφορικά με την απορρόφηση νέων επιστημόνων και την αναστροφή του Brain Drain, σημείωσε τις δυνατότητες που δίνονται  για τη δημιουργία αξιόπιστων θέσεων εργασίας  μέσα από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, από το πρόγραμμα Erasmus+, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΛΙΔΕΚ. Πρόσθεσε δε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία για κάθε μέλος ΔΕΠ που θα αποχωρεί θα προκηρύσσεται  μια νέα θέση.

Πολυτεχνικές Σχολές

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις πολυτεχνικές σχολές, η Υφυπουργός τόνισε ότι «αυτή η κυβέρνηση, για πρώτη φορά, τους αναγνώρισε το Master, σε ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο, κάτι που αποτελούσε αίτημα των Πολυτεχνείων εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επιπλέον, ανέφερε ότι «με τη σύσταση ειδικών επιτροπών και αρμοδίου οργάνου, αναγνωρίζουμε επαγγελματικά δικαιώματα σε πολλές Πολυτεχνικές Σχολές που μέχρι πρότινος τα στερούνταν. Σαφώς λοιπόν ενισχύουμε αυτές τις σπουδές που είναι πολύ σημαντικές και που μπορούν να βοηθήσουν και στο αναπτυξιακό σκέλος της χώρας». Εξήγησε δε ότι στα νέα Τμήματα που δημιουργούνται Σχολές Μηχανικών, αυτές θα είναι τετραετούς διάρκειας και πως θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν πενταετούς, υπό προϋποθέσεις.

Πολυνομοσχέδιο για Πανελλαδικές, Γ Λυκείου κ.α.

Τέλος, η Υφυπουργός επεσήμανε ότι για όλα τα θέματα που αφορούν το νομοσχέδιο, θα υπάρξει και αναλυτική κοινοβουλευτική συζήτηση, μέχρι την ψήφισή του.

Δείτε επίσης

Νοσηλευτική: Ανησυχία για τη μεταφορά του τμήματος από τη Σπάρτη στην Τρίπολη

Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση