Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Συνέντευξη Τύπου-Υπ. Παιδείας: Αιτήσεις Πανελλαδικών-αξιολόγηση μαθητών-νέα ν/σ-πρόσβαση αποφοίτων ΙΕΚ σε ΑΕΙ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Συνέντευξη Τύπου-Υπ. Παιδείας: Αιτήσεις Πανελλαδικών-Αξιολόγηση μαθητών-νέα νομοσχέδια-πρόσβαση αποφοίτων ΙΕΚ σε ΑΕΙ-μη οριζόντια βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Συνέντευξη Τύπου
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σήμερα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση σε ανοικτή Διαβούλευση, του σχεδίου νόμου με τίτλο “Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης”, αναφέρθηκε και σε άλλα εκπαιδευτικά θέματα.
Συγκεκριμένα
Πανελλαδικές εξετάσεις
Η Υπουργός ανέφερε πως για πρώτη φορά φέτος η υποβολή αιτήσεων-δηλώσεων των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021 θα γίνει περί τα τέλη Νοεμβρίου και όχι τον μήνα Μάρτιο ως ίσχυε, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία κορονοϊού και του επιβληθέντος lockdown.
Επίσης μελετάται η θέσπιση μη οριζόντιας βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων από το 2021. Οπως δήλωσε η Υπουργός θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόβλεψη ανά τμήμα.
Αξιολόγηση μαθητών
Οι μαθητές που τελειώνουν το πρώτο φετινό τετράμηνο και από τη στιγμή που κατά το μεγαλύτερο μέρος διανύεται σε καθεστώς καραντίνας, μερικής ή ολικής, δεν αποκλείεται να αξιολογηθούν  με διαφορετική μέθοδο, αφού συνεκτιμηθούν οι σχετικές εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Τα νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν
Θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο με θέματα ενίσχυσης ασφάλειας Πανεπιστημίων και ακαδημαϊκής ελευθερίας και δημιουργίας σώματος ασφαλείας στα ΑΕΙ.
Θα ακολουθήσουν το νομοσχέδια για τις δομές λειτουργίας της εκπαίδευσης και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών καθώς και  ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

_____________________

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση το οποίο τίθεται σε Διαβούλευση, αξίζει να σημειωθεί πως περιλαμβάνει πρόβλεψη για τους αποφοίτους ΙΕΚ.

Δείτε την Παρουσίαση του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση σε μορφή pdf
Συγκεκριμένα:
  • Οσοι τελειώνουν τα ΙΕΚ θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης και στα ΑΕΙ με εισιτήριες εξετάσεις, μόνο εφόσον υπάρξει θετική ανταπόκριση και αποδοχή από την πλευρά των διοικήσεων των ΑΕΙ και εφόσον οι υποψήφιοι έχουν πιστοποίηση από το αρμόδιο ΕΟΠΠΕΠ.
  • Τα ΙΕΚ θα αναβαθμιστούν και θα χωριστούν σε Πειραματικά και Θεματικά από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Με πληροφορίες από newsit.gr

Δείτε σχετικά

Σχέδιο νόμου επαγγελματικής εκπαίδευσης: Παρουσιάστηκε σήμερα από την Υπουργό Παιδείας
Τροποποίηση απόφασης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση-Πανελλαδικές Γενικού Λυκείου – Αιτήσεις Νοέμβριο

Δείτε ακόμη

Πέτσας-τεστ κορονοϊού σε μαθητές: Για ποιο λόγο θα γίνουν
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση