Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Συνεργασία Cambridge Assessment English με ΟΟΣΑ: Για την αξιολόγηση γνώσεων ξένης γλώσσας με το πρόγραμμα PISA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνεργασία Cambridge Assessment English με ΟΟΣΑ: Για την αξιολόγηση γνώσεων ξένης γλώσσας με το πρόγραμμα PISA – Δελτίο Τύπου.

Συνεργασία Cambridge Assessment English με ΟΟΣΑ
Δελτίο τύπου
Συνεργασία του Cambridge Assessment English με τον ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση γνώσεων ξένης γλώσσας με το πρόγραμμα PISA

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε ότι, στα πλαίσια της διεθνούς αξιολόγησης των εκπαιδευτικών συστημάτων μέσω του προγράμματος PISA, θα αξιολογηθούν προαιρετικά και οι δεξιότητες στις ξένες γλώσσες, ξεκινώντας το 2025 με σύγκριση του επιπέδου στην Αγγλική γλώσσα ανάμεσα σε σχολεία από όλο τον κόσμο.

Τα τεστ για τη συγκεκριμένη αξιολόγηση θα παρέχει το Cambridge Assessment English, ένα μη κερδοσκοπικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Cambridge, στο πλαίσιο συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ.

Μελλοντικά, είναι πιθανό να προστεθεί και η αξιολόγηση άλλων γλωσσών.

PISA

– Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών, μια παγκόσμια μελέτη που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, η οποία μετρά την επίδοση μαθητών στην ηλικία των 15 ετών σε βασικά θέματα – επί του παρόντος μαθηματικά, φυσικές επιστήμες και ανάγνωση κειμένου.

Το PISA έχει σχεδιαστεί για να παρέχει δεδομένα, με σκοπόνα βοηθήσει τις χώρες να βελτιώσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα και τα αποτελέσματά τους.

Προσθέτοντας

την αξιολόγηση της γνώσης Αγγλικών στο PISA, ο ΟΟΣΑ στοχεύει να επιτρέψει στις χώρες να παρακολουθούν την πρόοδο και να εντοπίζουν τις βέλτιστες πρακτικές στη διδασκαλία και την εκμάθηση Αγγλικών.

Περίπου

600.000 μαθητές από τυχαία επιλεγμένα σχολεία συμμετέχουν σε κάθε διαγωνισμό PISA, καθιστώντας το τη μεγαλύτερη και πιο αντικειμενική σύγκριση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων στον κόσμο.

Μπορείτε

να δείτε τα στατιστικά για την επίδοση Ελλήνων μαθητών στο διαγωνισμό PISA τη χρονιά 2018 εδώ.

Μάλιστα, η πιθανή προσθήκη της αξιολόγησης της Αγγλικής γλώσσας θα προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας και της εκμάθησης Αγγλικών στη χώρα μας και σε σχέση με άλλες χώρες.

Ο κ. Hanan Khalifa,

Διευθυντής Εκπαιδευτικού Μετασχηματισμού του Cambridge Assessment English εξηγεί:

«Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για σύγκριση της εκμάθησης γλωσσών σε όλο τον κόσμο, αλλά καμία από αυτές δεν παρείχε μια συστηματική προσέγγιση στην εκμάθηση γλωσσών στα σχολεία,ώστε να βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας εκπαιδευτικής πολιτικής σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ως τμήμα

του Πανεπιστημίου του Cambridge, μοιραζόμαστε την αποστολή του «να συμβάλει στην κοινωνία επιδιώκοντας την εκπαίδευση, τηνεκμάθηση και την έρευναστα υψηλότερα διεθνή επίπεδα αριστείας».

Έτσι, είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε τον ΟΟΣΑ προσφέροντας τη συμβολή των ειδικών μας στην αξιολόγηση γλωσσών και να μοιραστούμε τις τεχνικές και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, αξιολογώντας τις γλωσσικές δεξιότητες δεκάδων εκατομμυρίων μαθητών σε ολόκληρο τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Andreas Schleicher,

Διευθυντής Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων του ΟΟΣΑ, δήλωσε:

«Στο σημερινό κόσμο είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να επικοινωνούμε σε περισσότερες από μία γλώσσες.

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών

είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διευκόλυνση της παγκόσμιας συνεργασίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης, αλλά και για την ανακάλυψη νέων και καινοτόμων τρόπων σκέψης και εργασίας. Οι κυβερνήσεις δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στη διδασκαλία ξένων γλωσσών και αυτή η νέα αξιολόγηση μέσω του PISA θα τους βοηθήσει να δουν πώς εξελίσσονται αλλά και πώς συγκρίνονται οι πολιτικές και οι πρακτικές τους, ανάμεσα σε χώρες με πιο προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα».

Μπορείτε

να μάθετε σχετικά με την αξιολόγηση της γνώσης Αγγλικών μέσω του PISA μέσα από τον παρακάτω σύνδεσμο:http://www.oecd.org/pisa/foreign-language/.

Δείτε επίσης

Περιφερειακές Ενότητες 2 Επιπέδων: Ποια η κατάταξη και τι ισχύει από την Τρίτη 03.11.2020
Σεμινάρια υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής ΕΚΠΑ
 Νέα πιστοποίηση τριών Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του ΕΚΠΑ από την ΕΘΑΑΕ
Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply