Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σύνοδος Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων: Να ανακληθεί η απόφαση ΔΟΑΤΑΠ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σύνοδος Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων: Να ανακληθεί η απόφαση ΔΟΑΤΑΠ περί “επικαιροποίησης” του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως – Θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ακύρωσης στην πράξη των επιπτώσεων της απόφασης αυτής.

Σύνοδος Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα Κυπριακών ιστοσελίδων, η Σύνοδος Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων συνεδρίασε εκτάκτως χθες, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και της Προέδρου του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.), προκειμένου να συζητήσει την απόφαση της 26 Ιουνίου 2020 του ΔΣ του ΔΟΑΤΑΠ της Ελλάδας που «επικαιροποιεί» το πλαίσιο αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως.

___________________

Δείτε την Απόφαση ΔΟΑΤΑΠ εδώ

___________________

Η Σύνοδος διαπιστώνει στο σχετικό ψήφισμα ότι:

Α. Η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ δεν «επικαιροποιεί» απλώς, αλλά μεταβάλλει ριζικά το πλαίσιο αναγνώρισης τίτλων σπουδών που αποκτώνται με σπουδές εξ αποστάσεως, σε βαθμό τέτοιο που πρακτικά καθιστά απαγορευτικές τις εξ αποστάσεως σπουδές στους φοιτητές και φοιτήτριες που επιθυμούν την αναγνώριση του τίτλου σπουδών τους στην Ελλάδα.

Β. Ελέγχεται ως προς τη νομική της ισχύ έναντι τόσο της Ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ως δυνάμει πολλαπλώς παραβιάζουσα βασικές αρχές του Δικαίου και ως υπερβαίνουσα τις εκ του νόμου κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΑΤΑΠ.

Επιπροσθέτως διαπιστώνει ότι:
 • Eίναι παιδαγωγικά, ακαδημαϊκά και κοινωνικά πολύ προβληματική και είναι πλήρως αντίθετη με τις πρακτικές που υποστηρίζει το European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) σε σχέση με τη διασφάλιση ποιότητας στα προγράμματα σπουδών που υλοποιούνται με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής και διαδικτυακής μάθησης.
 • Eνώ βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με ευρέως διαδεδομένες υφιστάμενες πρακτικές σε χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής.
Επίσης
 • Η απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ είναι πλήρως αντίθετη με τη φιλοσοφία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,  η οποία αποσκοπεί στη παροχή ίσων ευκαιριών μάθησης καταργώντας εμπόδια και περιορισμούς σε σχέση με το χρόνο και το χώρο σπουδών και ως εκ τούτου, αφαιρεί το δικαίωμα πρόσβασης στην Ανώτερη Εκπαίδευση σε άτομα τα οποία για διάφορους λόγους αδυνατούν να ταξιδεύουν.
 • Επιφέρει ζημιογόνες συνέπειες και αναστάτωση στους υφιστάμενους και νεο-εγγραφέντες φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν προγραμματίσει τις σπουδές τους βάσει προϋπολογισμού και με βάση τα υφιστάμενα, πριν της αποφάσεως, δεδομένα, ενώ πολλοί εξ αυτών θα αναγκαστούν είτε να διακόψουν τις σπουδές τους ή να μην τις αρχίσουν, με αποτέλεσμα την απώλεια του δικαιώματός τους για πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
 • Επιφέρει ζημιογόνες και καταστροφικές συνέπειες σε όλα τα πανεπιστήμια της Κυπριακής Δημοκρατίας που προσφέρουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
 • Επιφέρει καίριο πλήγμα στον στρατηγικό στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Για όλους αυτούς τους λόγους η Σύνοδος ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση

Να ενεργήσει για την άμεση ανάκληση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΑΤΑΠ και δηλώνει ότι, σε αντίθετη περίπτωση, και προς στήριξη και διαφύλαξη των δικαιωμάτων των φοιτητών και φοιτητριών, επιφυλάσσεται για την άσκηση όλων των νόμιμων μέσων (τα οποία εξετάζονται ήδη) κατά της απόφασης αυτής ενώπιον κάθε αρμοδίου Δικαστηρίου και αρχής, εθνικής ή Ευρωπαϊκής.

Τέλος η Σύνοδος διαβεβαιώνει τους φοιτητές και φοιτήτριες

που φοιτούν ή προγραμματίζουν να φοιτήσουν σε εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών των κυπριακών Πανεπιστημίων ότι, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Φορέα ΔΙΠΑΕ, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ακύρωσης στην πράξη των επιπτώσεων της απόφασης αυτής.

Αποστολή Πρόσκλησης μόνιμων διορισμών Ειδικής Αγωγής για ΦΕΚ | Ανακοίνωση ΥΠΑΙΘ

Διορισμοί εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ με Braille και Νοηματική: Διάταξη στο νομοσχέδιο για την Ιδιωτική Εκπαίδευση

Μητρώο Δημόσιων Ιστότοπων και Εφαρμογών (ΜΗΔΙΣΕΦ): Χορήγηση γνωμοδότησης από την ΕΣΑμεΑ
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

10 Σχόλια

 1. Βαγγελης Φούκας σε

  Κ.Βουγια υπαρχει καποια εξελιξη ή συμφωνια της Ελλαδας με την Κυπρο ;

 2. Βαγγέλης Φούκας σε

  Η αισθηση σας ειναι οτι θα βρεθει ; Τουλαχιστον για αυτους που ηδη φοιτουν και εχουν μπει με διαφορετικα κριτηρια εισδοχης.

 3. ΜΑΡΊΑ ΓΚΟΖΗ σε

  Κ. Βουγια, πιστεύετε πως αξίζει να περιμένουμε και άλλο για πιθανή επίλυση ή να αιτηθουμε την επιστροφή των χρημάτων που έχουμε δώσει ως προκαταβολή; Το πανεπιστήμιο μού λέει πως είναι σε διαβουλευσεις τα υπουργεία Κύπρου και Ελλάδας και ότι σύντομα θα δοθεί λύση, όμως έχουν περάσει και 2 εβδομάδες. Τι με συμβουλεύετε?

 4. Γεωργία σε

  Ν. Κεραμέως: Να μην ανησυχούν οι φοιτητές της εξ αποστάσεως φοίτησης για την απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ (video)https://www.thepresident.gr/2020/07/30/n-kerameos-na-min-anisychoyn-oi-foitites-tis-ex-apostaseos-foitisis-gia-tin-apofasi-toy-doatap-video/

  • ΜΑΡΊΑ ΓΚΟΖΗ σε

   Αυτά είναι λόγια. Αν δε βγει επίσημη ανακοίνωση με τζιφρες, δεν πιστεύω τίποτα. Επίσης το επικεντρώνει στην πανδημία, δηλαδή αν τελειώσει η πανδημία τον Ιανουάριο τι θα γίνει με όσους θα έχουμε άλλα 2-3εξαμηνα ακόμα? Θα ευχόμαστε να μη λήξει η πανδημία?

 5. Γεωργία σε

  Δεν ξέρω αν είναι σχετικό με την πρόσφατη απόφαση του ΔΟΑΤΑΠ αλλά εντόπισα στο διαδίκτυο έναν νεώτερο νόμο σε σχέση με το νόμο 3328/2015, το νόμο 4485/2017 (Α 114) του οποίου η παράγραφος 7 του άρθρου 82 τροποποιεί την παρ. 1 του άρθρου 4 του νόμου 3328/2005 ως εξής: “7. Στο τέλος της περίπτωσης α΄ της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3328/2005 (Α΄ 80) οι λέξεις: «με παρακολούθηση» αντικαθίστανται από τις λέξεις: «εξ αποστάσεως των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής».

Γράψτε μία απάντηση