Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Συνταξιοδοτικός οδηγός: Αλλαγές στο ασφαλιστικό από 01.01.2021

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συνταξιοδοτικός οδηγός: Αλλαγές στο ασφαλιστικό από 1ης Ιανουαρίου 2021 – Όρια ηλικίας-ανταποδοτική σύνταξη – Εθνική-ανταποδοτική σύνταξη – Ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα της ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Μπράτη.

Συνταξιοδοτικός οδηγός

Ενημερωτικό σημείωμα κοινοποίησε ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό από 1ης Ιανουαρίου 2021.

Αναλυτικά
Όρια ηλικίας-ανταποδοτική σύνταξη

Επειδή πολλοί, εργατολόγοι και μη, σε διάφορες εκπομπές παραπληροφορούν τους εργαζόμενους, σχετικά με τις αλλαγές που θα υπάρξουν κυρίως στα όρια ηλικίας στο τέλος του 2021 ,σας ενημερώνω για τα εξής:

1. Η τελευταία αλλαγή στα όρια ηλικίας έγινε με τον Ν4336/15 (τρίτο μνημόνιο) κι αυτός ο νόμος ισχύει και σήμερα.

Με τον νόμο αυτόν ορίστηκε ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 67 έτη και ταυτόχρονα,αυτός ο νόμος, καθόρισε και τα μεταβατικά στάδια τα οποία λήγουν στις 31/12/21.

Τα μεταβατικά όρια ηλικίας είχαν ως αποτέλεσμα την κατάργηση των επιμέρους ευεργετικών διατάξεων (π.χ. για εκπούς) και την αύξηση των ορίων ηλικίας ,ιδιαίτερα στις γυναίκες που έφτασε μέχρι 17 χρόνια.

Στις 31/12/21 καταργούνται τα μεταβατικά στάδια του Ν4336/15.

Αυτό σημαίνει ότι από 1-1-22 για να λάβει πλήρη σύνταξη ένας εργαζόμενος θα πρέπει να έχει ηλικία 67 έτη και τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης ή ηλικία 62 έτη και 40 χρόνια ασφάλισης.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Όσοι ασφαλισμένοι έχουν συμπληρώσει και τα χρόνια υπηρεσίας κι έχουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας μέχρι 31/12/21 δεν θίγονται.

Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1-1-22 οποτεδήποτε.Δεν αλλάζει κάτι γι αυτούς.

Η αλλαγή αφορά όσους δεν έχουν μέχρι 31/12/21 ή το όριο ηλικίας που προβλέπεται ή τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης.

2. Εθνική-ανταποδοτική σύνταξη

Η εθνική σύνταξη είναι ίδια για όλους τους εργαζόμενους ,είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα κι ανέρχεται στο ποσό των 384 ευρώ με τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης.

Στην εθνική σύνταξη προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη ,τα ποσοστά της οποίας τροποποιήθηκαν με βάση τον νόμο Βρούτση (Ν4670/20) για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Με βάση τα νέα ποσοστά οι αυξήσεις είναι 8 ε τον μήνα στα 31 έτη ασφάλισης, 57 στα 35 έτη και 127 ε τον μήνα στα 40 έτη ασφάλισης.

Δείτε την Ολοκληρωμένη ανάλυση για τα όρια ηλικίας και την ανταποδοτική σύνταξη: Συνταξιοδοτικός Οδηγός 2020

Δείτε επίσης

Ασφαλιστικό σύστημα εκπαιδευτικών: Οδυνηρές εξελίξεις | Αρθρο
Θέματα ημερήσιας διάταξης συνεδρίασης ΚΥΣΠΕ: Ενημέρωση αιρετού Β. Παληγιάννη
Διάθεση voucher 200 ευρώ για τάμπλετ-λάπτοπ-υπολογιστή: Η διαδικασία για τους δικαιούχους μαθητές-φοιτητές
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση