Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σχέδιο επαναλειτουργίας σχολείων: Εκτεταμένα τεστ σε μαθητές-εκπ/κούς-Το παρουσίασε η Ν. Κεραμέως στην επιτροπή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σχέδιο επαναλειτουργίας σχολείων: Εκτεταμένα τεστ σε μαθητές-εκπαιδευτικούς-Το παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Επιτροπή των ειδικών.

Σχέδιο επαναλειτουργίας σχολείων

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο MEGA και στην εκπομπή Mega Γεγονότα, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, κος Νικόλαος Σύψας, αναφέρθηκε στη χθεσινή Τηλεδιάσκεψη της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως και της Επιτροπής των ειδικών -εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφορικά με  το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Ο κος Σύψας μεταξύ άλλων ανέφερε πως εχθές 29.12. στην Επιτροπή των ειδικών η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ν. Κεραμέως παρουσίασε ένα σχέδιο επανέναρξης λειτουργίας των σχολείων, το οποίο περιλαμβάνει και εκτεταμένα testing των παιδιών και των εκπαιδευτικών και το οποίο ο κος Καθηγητής χαρακτήρισε ως ένα ασφαλές σχέδιο.

Δείτε αναλυτικά τι είπε ο κος Σύψας
Ομοφωνία επιτροπής

Η επιτροπή ήταν απόλυτα ομόφωνη στο ότι θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Είναι μια πολύ μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας και είναι η πρώτη λειτουργία της κοινωνίας η οποία πρέπει ν ανοίξει.

Το πρόβλημα το οποίο είχαμε ήταν στην επίδραση των εορτών στην επιδημία κορονϊού και το τελευταίο το οποίο θέλουμε είναι ν ανοίξουν τα σχολεία π.χ. στις 7 Ιανουαρίου και να τα ξανακλείσουμε στις 11.

Αναμονή νέων επιδημιολογικών δεδομένων

Αυτό θα ήταν τεράστιο λάθος, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο ακολουθήσαμε την πιο συντηρητική και ήπια επιλογή να περιμένουμε λίγο να έχουμε νέα επιδημιολογικά δεδομένα για να πάρουμε τις αποφάσεις ώστε να τα ανοίξουμε με ασφάλεια.

Επομένως θα δούμε την επιδημιολογική εικόνα αμέσως μετά τις γιορτές, πριν τα Θεοφάνεια, όπου έχουμε προγραμματίσει μια νέα συνάντηση.

Σχέδιο Κεραμέως για εκτεταμένα testing παιδιών-εκπαιδευτικών

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν θα προλάβουν να ανοίξουν τελικά τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου ο κος Σύψας απάντησε πως:

Εχτές στην Επιτροπή ήρθε η Υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο επανέναρξης λειτουργίας των σχολείων το οποίο περιλαμβάνει και εκτεταμένα testing των παιδιών και των δασκάλων. Είναι ένα ασφαλές σχέδιο.

(Σ.Σ.: Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης είσοδο των μαθητών στο σχολείο σε διαφορετικές ώρες και από διαφορετικές πόρτες, μεγαλύτερα – σε χρονική διάρκεια – διαλείμματα, καλό αερισμό αιθουσών κ.λ.π.)

Επομένως όταν έρθει η ώρα ν ανοίξουν τα σχολεία θα ανοίξουν με ασφάλεια αυτό που πρέπει να δούμε είναι το timing, τον κατάλληλο χρόνο για να μην έχουμε πισογυρίσματα κι αυτό θα το αποφασίσουμε αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.

Η “γνώμη” των επιδημιολογικών δεδομένων

Σε ερώτηση αν η άποψή του είναι να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 15 Ιανουαρίου ο κος Σύψας απάντησε πως:

Δεν έχω προσωπική γνώμη, έχω την γνώμη των επιδημιολογικών δεδομένων, δυστυχώς αυτά μας καθοδηγούν και αυτά πρέπει ν ακούμε.

Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Αυτή η πανδημία δεν μας επιτρέπει να κάνουμε ούτε καν βραχυχρόνιες προβλέψεις.

Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες, ο καθένας έχει την προσωπική του άποψη και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση.

Δείτε το σχετικό video

Δείτε σχετικά

Σχολεία-αποφάσεις: Δευτέρα 4 Ιανουαρίου νέα τηλεδιάσκεψη με εκτίμηση δεδομένων το Σαββατοκύριακο
Προτεραιότητα εμβολιασμού εκπαιδευτικών-άνοιγμα σχολείων: Τι απάντησαν οι ειδικοί στη σημερινή ενημέρωση
Ανοιγμα σχολείων 8 Ιανουαρίου: Οι συναθροίσεις των εορτών θα το κρίνουν

Δείτε ακόμη

Απάντηση ΕΟΔΥ για λειτουργία ειδικών σχολείων στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ
 Εμβόλιο κορονοϊού: 26 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό
Κοινοποιήστε.

Σχετικά με Συντάκτη

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Γράψτε μία απάντηση