Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2025

Ο Κόσμος της Ειδικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας

Σχέδιο για στέγαση εκπαιδευτικών εξετάζει το ΓΛΚ: Τι ειπώθηκε στη Βουλή από τη Ζ. Μακρή και τον Ν. Φίλη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σχέδιο για στέγαση εκπαιδευτικών εξετάζει το ΓΛΚ: Τι ειπώθηκε στη Βουλή από την Υφυπουργό ΠΑΙΘ Ζ. Μακρή και τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη.

Σχέδιο για στέγαση εκπαιδευτικών

Προτάσεις, οι οποίες θα αποτελούν και κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς των νησιών, κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο υπό επεξεργασία, σε επίπεδο Προεδρίας της Κυβέρνησης, κεντρικό σχέδιο με κίνητρα για την παραμονή, όχι μόνο των εκτελεστικών και άλλων υπαλλήλων, όπως π.χ. των επαγγελματιών υγείας στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Υφυπουργός ΠΑΙΘ κα Ζ. Μακρή κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του κου Ν. Φίλη, Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για τις δυσκολίες στέγασης των νέων εκπαιδευτικών – Δείτε την Ερώτηση ΕΔΩ

Σύμφωνα με όσα είπε η κα Μακρή, πρόκειται περί ενός σχεδίου που στοχεύει στη συνολική αντιμετώπιση του θέματος και όχι στην αποσπασματική διευθέτηση.

Συγκεκριμένα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξετάζεται:

  • H δυνατότητα θέσπισης συγκεκριμένου χρηματικού επιδόματος βάσει ιδιαίτερων συνθηκών κάθε περιοχής και η χορήγηση εφάπαξ ποσού αρχικής εγκατάστασης ή κουπονιών για στέγαση, για διατροφή, για θέρμανση και μετακίνηση.
  • H μόνιμη μείωση στο εισιτήριο των μέσων μεταφοράς για το χρονικό διάστημα υπηρέτησης του υπαλλήλου σε συγκεκριμένες περιοχές.
  • Τυχόν φορολογικές ελαφρύνσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών και η παροχή voucher για την αγορά ψηφιακού εξοπλισμού.
  • Τρόποι ενίσχυσης της υποστήριξης από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εξασφάλιση στέγης και την προσέλκυση υλικών πόρων από τους τοπικούς επαγγελματίες.

Επιπροσθέτως η Υφυπουργός ΠΑΙΘ ανέφερε πως: 

  • Είναι υπό επεξεργασία οι δυνατότητες μεγαλύτερης ευελιξίας στην κάλυψη του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών όσον αφορά στις αναθέσεις μαθημάτων μικρής παρέκκλισης, στη συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου, αν δεν υπάρχει κοντινή σχολική μονάδα.
  • Εξετάζεται, επίσης, η δυνατότητα έκδοσης ειδικής πρόσκλησης για κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων με πρόβλεψη αυξημένων μορίων για την εντοπιότητα.

Τέλος η κα Μακρη επεσήμανε πως:

Για την ενίσχυση της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού εξετάζεται και σχεδιάζεται η εξασφάλιση δωρεάν παρακολούθησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων του ΕΑΠ και εξ αποστάσεως προγραμμάτων διά βίου εκπαίδευσης, δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και βάσεις δεδομένων, η κατά προτεραιότητα ή κατ’ εξαίρεση συμμετοχή σε επιμορφωτικά προγράμματα, με σκοπό τη βελτίωση και  την αύξηση των προϋποθέσεων επαγγελματικής ανέλιξης.

Από την πλευρά του ο κος Ν. Φίλης

Αφού παρέθεσε το πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών ιδίως των τουριστικών περιοχών αναρωτήθηκε για το τι γίνεται με την αντιμετώπιση του Airbnb, αναφέροντας πως το κράτος έχει υποχρέωση να αντιμετωπίσει το θέμα της στέγης, “ιδιαίτερα της στέγης των ανθρώπων που θέλουν να πάνε στην ύπαιθρο, να πάνε στο χωριό, να πάνε στο νησί, για να σπουδάσουν τα παιδιά μας” και είναι υποχρεωμένο “να κατασκευάσει φοιτητική και υπαλληλική στέγη ώστε τα πανεπιστήμια και οι δήμοι να αποκτήσουν σύγχρονες εστίες και μικρά συγκροτήματα κατοικιών”.

Ανέφερε μάλιστα πως το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα έχει μόνο 1 εκατομμύριο για το θέμα της στεγαστικής πίστης, όταν την ίδια στιγμή για τη στεγαστική πίστη στην Πορτογαλία, μια χώρα ανάλογου μεγέθους με την Ελλάδα και συνεπώς τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ανάλογα, έχουμε 2,8 δισεκατομμύρια! “Εδώ με 1 εκατομμύριο στεγαστική πίστη στο Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνουν δέκα, δεκαπέντε σπίτια. Εκεί με 2,8 δισεκατομμύρια θα γίνουν τριάντα και σαράντα χιλιάδες κατοικίες για δημοσίους υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, γιατρούς κ.λ.π.”, είπε χαρακτηριστικά.

Ερώτησε δε την κα Ζ, Μακρή αν θα δοθεί το φοιτητικό επίδομα των 1.500 και 2.000 ευρώ στους καθηγητές, στους εκπαιδευτικούς τους δασκάλους που είναι σε παραμεθόριες περιοχές και τουριστικές περιοχές, προτείνοντας τη λήψη μέτρων ώστε “να μην υπάρξει καμία έξωση εκπαιδευτικού και γιατρού τον Ιούνιο, καμία έξωση! Στην πράξη να επιβάλετε, δηλαδή, να υπάρξει κατοικία για τους ανθρώπους οι οποίοι κατόρθωσαν να μπουν σε ένα σπίτι μέσα”.

Η Υφυπουργός ΠΑΙΘ κα Ζ. Μακρή αναφερόμενη στο τι έχει γίνει σήμερα ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ανέφερε πως: 

  • Οι εκπαιδευτικοί που διορίζονται σε δυσπρόσβατες ορεινές, αλλά και νησιωτικές περιοχές όπου είναι εντονότατο λόγω του τουρισμού, μοριοδοτούνται με μονάδες συνθηκών διαβίωσης. Λαμβάνονται υπόψη κατά τη μετάθεσή τους στην περιοχή της μόνιμης κατοικίας τους.
  • Εχει θεσπιστεί επίδομα για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε απομακρυσμένες παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές,
  • Κάθε χρόνο από κοινού με τον Υπουργό Ναυτιλίας και τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών θεσπίζουμε έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Δηλώσεις Υφυπουργού ΠΑΙΘ κου Α. Συρίγου

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Yφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κου Α. Συρίγου, ο οποίος μίλησε και για το ζήτημα της στέγασης εκπαιδευτικών και φοιτητών στους Δήμους τουριστικών προορισμών και το πως μπορεί να αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό, αναφέροντας “ότι δεν μπορεί να είναι το κράτος πατερούλης”,  ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τ. Υπουργός Παιδείας κος Ν. Φίλης τόνισε πως: “Όχι, όμως, το κράτος να λέει αυτά που λέει ο κύριος Υφυπουργός, ο κ. Συρίγος για το κράτος «πατερούλη» κοροϊδεύοντας τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Βεβαίως χρειάζεται συνεννόηση των τοπικών κοινωνιών, βεβαίως χρειάζεται συνέργεια με τους δήμους, αλλά χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος, αλλιώς είναι λόγια. Λόγια, λόγια!”

Η κα Μακρή απαντώντας τόνισε πως: “Κανέναν δεν ειρωνεύτηκε. Εξήγησε και είπε παραστατικά «Τη δυνατότητα που έχουν οι δήμοι με την αρχή της επικουρικότητας να αναλαμβάνουν δράση». Τη «δυνατότητα», όχι την «υποχρέωση»”. 

Ως καλά παραδείγματα Δήμων μάλιστα ανέφερε: 

  • Τον Δήμο Μυκόνου, όπου θα ανεγερθεί σχολικό κτίριο με ταυτόχρονη κατασκευή ξενώνων για τους εκπαιδευτικούς.
  • Τον Δήμο Ύδρας που θα μετατρέψει το πρώην γηροκομείο του νησιού σε ξενώνα για εκπαιδευτικούς και άλλους υπαλλήλους, έχοντας καταβάλει ενίσχυση ενοικίου σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ήδη από το 2016.
  • Τον Δήμο Δωρίδος ο οποίος παρέχει σε αναπληρωτές επίδομα στέγασης και σίτισης εδώ και δύο χρόνια.
Δείτε σχετικά

Συζήτηση στη Βουλή Δευτέρα 26.09: Στέγαση εκπαιδευτικών-Γυμνάσια Παιανίας-Μαθητές Γαύδου-ΓΑΚ Λάρισας

Δείτε επίσης

Κόπτσης για προσλήψεις παράλληλης, πόρισμα Συν. Πολίτη, ειδική αγωγή και Β/θμια-Τι λέει η Πρωτοβουλία Φιλολόγων ΕΑΕ 

Δήλωση Ζέττας Μακρή για την Παράλληλη Στήριξη και παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Φιλολόγων ΕΑΕ

Απεργία-αποχή για μέντορα και ενδοσχολικό συντονιστή: Αναβολή της δίκης για τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Πότε θα έχουμε τη Β Φάση προσλήψεων-Τι θα περιλαμβάνει: Ενημέρωση από Γ. Μπουλμέτη και Β. Βούγια

Share.

About Author

Με σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Κοινωνική Εργασία και στην Ειδική Αγωγή, εργάσθηκε από το 1989, μεταξύ άλλων, στο Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Φθιώτιδος, όπου και θήτευσε ως Προϊστάμενος. Διατελεί Αιρετό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) στο Υπουργείο Παιδείας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Στερεάς Ελλάδας (Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΣΤΕΛΛΑ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.).

Leave A Reply